Norske boligpriser faller

Publisert
6. januar 2016

Her kan du lese hvordan boligprisene utvikler seg.

De norske boligprisene sank med 0,6 prosent i desember, sammenlignet med november 2015.
 
Det viser ferske tall utgitt av Eiendom Norge, som hver tredje måned gir ut statistikk som viser utviklingen i boligprisene.  Se grafikk nederst i saken. 
 
Les flere saker på Botrends forside her. 
 
I forrige periode var det en kraftig prisvekst i Asker og Bærum, og Oslo-området opplever fremdeles svært høye priser.
 
Eksempelvis har prisene i Asker steget med 6,8 prosent de siste 12 månedene, og 29,6 prosent siste fem år. 
 
I gjennomsnitt steg boligprisene i Norge med 7,2 prosent fra 2014 til 2015.
 
– Boligmarkedet utviklet seg i desember som normalt for måneden, og bekrefter trenden med svakt synkende priser gjennom høsten 2015. For 2015 endte vi på en gjennomsnittlig prisvekst på 7,2 prosent, noe som er sterkere enn hva de fleste spådde ved inngangen av året, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer i en pressemelding. 
 
Botrend gir deg de viktigste eiendomsnyhetene, og har fulgt markedet i Stor-Oslo gjennom høsten i fjor. Nylig publiserte vi lokale eiendomsmegleres spådommer for boligmarkedet i 2016. 
 
Har du tips til Botrend-redaksjonen: Send oss tips her
 
Her kan du se prisveksten i boligmarkedet de siste 20 årene
 
Gjeld og boligpriser på historisk høyt nivå

Annonse

Lavt rentenivå

 
– Det lave rentenivået har trolig hatt vesentlig betydning for utviklingen. Til tross for de svakere utsiktene for norsk økonomi, tror vi det lave rentenivået vil bli en viktig faktor også i 2016, sier Dreyer i Eiendom Norge. 
I følge tallene fra Eiendom Norge så ble det solgt 2.960 norske bruktboliger i desember, en nedgang på 6,1 prosent sammenlignet med 2014. 
 
I 2015 ble det solgt 88.283 boliger, noe som er 3,7 prosent flere enn i 2014, noe som historisk sett regnes som normalt. 
 
– Det ble solgt noe færre boliger i desember sammenlignet med i 2014, men historisk er volumet for normalt å regne. For året under ett har det aldri blitt solgt flere boliger enn i 2015, sier Dreyer.
 
Nils M. Nordvik tror prisøkningen minsker
 
Årsvekstraten i norske boligpriser, det vil si boligprisene sammenliknet med samme periode året før, har beveget seg langs en nedadgående trend siden februar 2015, påpeker Handelsbanken Capital markets i sin morgenrapport. Det skriver Dagens Næringsliv. 

Negang overalt

 
Alle norske byer opplevde prisnedgang i desember.
 
Størst var nedgangen i Stavanger som nå merker konsekvensene av dårlige tider i oljebransjen. I Stavanger sank  boligprisene med 1,3 prosent. I Oslo sank prisene med 0,2 prosent. 
 
Dette kjennetegner boligkjøpere i Asker og Bærum
 
Sterkest prisutvikling i 2015 hadde Oslo og Hamar med en 12 måneders vekst fra desember 2014 til desember 2015 på henholdsvis 9,5 prosent og 7,6 prosent.
 
I henhold til Budstikkas egen Boligbørs, ble det satt flere rekorder innen boligsalg i fjor.
 
Boligene som ble solgt i Asker og Bærum i tredje kvartal, skiftet eier for 43.000 kroner kvadratmeteren (P-rom) i gjennomsnitt. Det er 500 kroner mer enn i forrige kvartal – og 200 over den tidligere rekorden fra første kvartal i år.
 

Salgstiden øker

 
Det tok i gjennomsnitt 54 dager å selge en bolig i desember mot 48 dager i desember 2014.
 
Lavest salgstid var det i Oslo og Bergen der det i gjennomsnitt tok henholdsvis 24 og 29 dager å selge en bolig.
 
Av de større byene, tok det lengst tid i Stavanger og Kristiansand med henholdsvis 67 og 70 dager.
– Antall boliger for salg er normalt for årstiden i de fleste regioner med unntak av Oslo-området og Stavanger, hvor det er henholdsvis liten og stor tilbudsside. Den økte salgstiden viser at boliger som har ligget lenge er blitt solgt i løpet av måneden. Vi forventer at det kommer mange boliger ut på markedet i januar, men spenningen er knyttet til hvor stor tilbudssiden blir i Oslo-området hvor presset er stort, sier Dreyer.