Norway Designs feirer 60 år

Publisert
3. mai 2017

Jubileum for den kjente leverandøren av norsk design.

Den kjente butikken på hjørnet av Stortingsgaten midt i Oslo sentrum feirer i disse dager 60 år. 
 
Helt siden Per Tannum etablerte stedet, har det vært en sentral leverandør av norsk  og nordisk design.
 
Botrend har skrevet flere saker om ulike utstillinger på Norway Designs, og de kan du lese om her. 
 
– Norway Designs ønsker å være noe mer enn butikk. Vi vil drive formidling. Vi vil vil jobbe med norske formgiver og vi vil være med å påvirke hva som produseres i dag. Ikke minst ønsker vi å gjøre kundene våre til kunnskapsrike forbrukere som tar valg basert på mer enn hva en vare koster. Denne oppgaven har vi tatt på alvor i 60 år og vi ser at vi setter avtrykk. Det er vi stolte av. Vi satser hardt på å fortsette dette i minst 60 år til, sier daglig leder Runa Boman til Botrend.
 
Her kan du lese mer om norsk design. 

Annonse

Dro på studietur

Historien om og rundt etableringen av Norway Designs er nok ukjent for de fleste.
 
Grete Prytz Kittelsen og Arne Korsmo var på midten av forrige århundre to av landets mest anerkjente designere. I 1949–50 var de på studietur i USA og Mexico. De etablerte kontakter med flere av tidens store kulturpersonligheter.
 
Vel hjemme i Norge startet Korsmo planleggingen av en stor mønstring av norsk brukskunst i Chicago. Sammen med svogeren, gullsmed Torolf Prytz og Per Tannum inviterte Korsmo en rekke produsenter og brukskunstnere til deltakelse.

 
Kjenner du dette designikonet? 

 
Dette resulterte i den første av flere salgsutstillinger kalt Norway Designs for Living.  Utstillingen ble åpnet i Chicago 21. mai 1951 av statsminister Einar Gerhardsen.
På den første salgsutstillingen deltok 96 norske produsenter. I etterkant dannet 78 av disse aksjeselskapet Norway Designs, som frem til 1953 hadde fast utstillings- og salgslokale i Chicago.

 
 

Utstillingsvindu

Norway Designs har bidratt som utstillingsvindu for mange norske designere. 
 
I fjor vinter fikk førsteårsstudentene på designlinjen ved Arkitektur- og designhøgskolen, som har utviklet spiseredskap som skal få barn til å spise sunnere, vise frem utstillingen «Design Window».  
 
Der inviterte AHO Institutt for design forbrukerne inn til å få et innblikk i prosjekter studentene jobber frem ved skolen.
 
– Vi syns det er spennende å samarbeide med studenter som er helt i startgropen, og ikke bare fronte de etablerte designerne og kunsthåndverkerne, uttalte Trond Kinn, butikksjef hos Norway Designs. 
 
Det har også vært en rekke utstillinger av småskalaproduksjon av norsk design og kunsthåndverk under tittelen Norway Designs NÅ. 
 
Her kan du lese mer om norsk design
 

Åpner ny utstilling

 
Når butikken nå fyller 60 år vil det fokuseres på hvilken rolle Norway Designs har spilt i norsk designhistorie.
 
 
Utstillingen ND60 vil belyse at Norway Designs ikke bare er en butikk, men også en organisasjon som spiller og har spilt en stor rolle i norsk design.
 
 
Jubileumsutstillingen er kuratert av Norway Designs og Blomqvist Nettauksjon i samarbeid og åpner torsdag 4 mai i Norway Designs lokaler i Stortingsgata 2

8. Utstillingen står frem til 1 juni 2017.
 
 
 
 
Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.