Nyboligprosjekter nær doblet omsetningen

Publisert
11. desember 2016

Denne meglertoppen har hatt et svært godt år.

Flere nyboligprosjekter gjør at meglerkontoret Solli & Partnere i Asker kan si seg godt fornøyd med 2016.
 
I fjor hadde Privatmegleren-kontoret en omsetning på ca. 19 millioner kroner. I år regner daglig leder Carl Fredrik Solli med at de lander på mellom 25-30 millioner. Og en markedsandel på 22 prosent.
 
– Vi har omsatt for vesentlig mer i år enn tidligere, sier Solli.
 
Og det er nyboligene som har dratt snittet opp. Kontoret har hatt mange av nyboligene i Asker de senere årene, og i år utgjør det ca. 120 boliger av en total omsetning på 400.
 
– Det er en voldsom etterspørsel og sånn sett er det svært ettertraktet. Noen prosjekter har gått jevnt og trutt, mens andre har rast ut.
 
Totalt syv nyboligprosjekter bestående av både leiligheter, rekkehus, to-mannsboliger og eneboliger har blitt lagt ut for salg av meglerkontoret i år.
 
Les mer om bolig på Botrend
 

Annonse

Campet utenfor meglerkontoret

Meglerkontoret i Asker sentrum fikk stor oppmerksomhet tidligere i år da folk campet utenfor ved flere anledninger. Det ble servert pizza til boligkjøperne som sov i kø i flere dager for å oppnå boligdrømmen i et presset boligmarked.
 

– Det er jo ikke et mål i seg selv at folk skal sove utenfor, men vi føler at vi har truffet godt, sier Solli.
 
De overnattende var interesserte i de to nyboligprosjektene på Borgentorget og Hukentunet. Sistnevnte består av fem to-mannsboliger, mens Borgentorget får 39 moderne 3- og 4-romsleiligheter. Det første reisverket kom på plass forrige uke, og planlagt overtagelse vil bli i løpet av neste høst.
 
Les også: Spår fortsatt prisvekst i boligmarkedet neste år
 
Men før det, sommeren 2017, får Stasjonshagen på Billingstad nye beboere. Prosjektet består av fem bygninger med totalt 41 leiligheter og er snart fulltegnet. Men dette prosjektet tok det lengre tid å selge.
 
– Utfordringen med nybygg er å vise hvordan det blir før det er ferdig. Det var mange som var interesserte i Stasjonshagen, men som ble skeptiske da de stod på tomten. Etter at vi fikk sprengt og ryddet tomten slik at de fikk se hvordan byggene vil bli liggende, ble det lettere, sier Solli.
 
Siden sommeren har det blitt solgt tre til fire enheter i uka i Stasjonshagen som har beliggenhet nedenfor Billingstad togstasjon.
 
– Det er det som er utfordringen med nybygg; hvordan det faktisk vil bli når det er ferdig, sier Carl Fredrik Solli.
 
Les også: De skal sørge for flere leiligheter i Asker
 

Trenger dobbelt så mange nyboliger

Også Obos har solgt mange nyboliger i Asker og Bærum i år. Totalt 62 på Bondi i Asker og 223 i Bærum. Til en samlet verdi av over 2 milliarder kroner. Men det er Fornebu i Bærum som trekker snittet opp, for det totale salget og igangsettingen i Asker er betydelig lavere.
 
I 2011 og 2012 ble det igangsatt 403 og 459 boliger i Asker, mens tallet har ligget på rundt 200 de etterfølgende årene, viser statistikk fra SSB.
 
Ifølge administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, bør igangsettingen ligge på rundt 400 for å møte etterspørselen i dagens marked.
 
– De skulle kanskje ha bygd enda mer enn det. Nabokommunene må hjelpe Oslo til å komme ut av den voldsomme prisveksten, og eneste måten å gjøre det på er å bygge. For det er også en årsak til at det har vært en så jevn stigning i boligprisene i Asker, sier Jæger.
 
Les også: Planlegger boligby til 4.000 mennesker i Asker
 
 

 

Bekymret for fremtiden

Kvadratmeterprisen i kommunen har økt jevnt og trutt siden 2004. Fra 19.603 til 43.134 kroner på tolv år, ifølge SSB og Prognosesentert. Det nærmer seg prisene til nabokommunen Bærum, sier Eie-megler, Petter Mamen-Lund.
 
– Sånn skal det ikke være. Det er blitt en ond sirkel hvor stadig flere innflyttere vinner Asker-budrundene. Boliger blir frigjort andre steder, men ikke i Asker, sier Mamen-Lund.
 
Kommersiell tjeneste: Se hvilke boliger som er til salgs
 
Han viser til at det også har vært en stor nedgang i antall solgte boliger i Asker de senere årene. I 2013 ble det omsatt 1.354 boliger totalt, mens det hittil i år er blitt solgt 992.
 
– Disse tallene viser at det er en volumnedgang på ca. 30 prosent i løpet av tre år. Dette er en indikasjon for at prisene i Asker vil fortsette å stige med lav arbeidsledighet, lav rente og for lite utbud. Skal prisnivået i Asker flate ut vil man måtte møte markedet med mer nybygging via raskere plan og byggesøknadsprosesser, og bedre utnyttelse av enkelttomter, sier Mamen-Lund.
 
– Det er flere mennesker som flytter inn enn ut. Større etterspørsel gjør noe med prisene, så man kan jo spørre seg selv om hvor dette ender hen, sier Carl Fredrik Solli.
 

Les flere saker på Botrends forside.
 
Kontakt oss her, og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no