Nye boliger selger som aldri før

Publisert
4. august 2016

– Må tilbake til 80-tallet for å se tilsvarende nivå, sier boligtopp.

Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, hadde gode nyheter da han la frem nye tall i Oslo i dag. 
 
– Boligsalget ligger på et rekordhøyt nivå. Vi har aldri tidligere målt en bedre salgsmåned enn vi gjorde i juni i år, sier Jæger.
 
Tallenes tale er klare: Hele 42 prosent flere nye boliger ble solgt i juni sammenlignet med fjoråret. 
 
Samlet sett for årets andre kvartal, landet salgsvolumet på 25 prosent mer enn i fjor. 
 
– Vi må tilbake til 80-tallet for å se et tilsvarende nivå for boligsalget, sier Jæger.
 
Han er likevel svært bekymret for utviklingen i boligmarkedet den siste tiden. Det er et skrikende behov for mer boligbygging nå, var hovedbudskapet da den nye statistikken ble lagt frem i dag. 
 
Få flere eiendomsnyheter på Botrend her. 
 

Annonse

Må produsere mer for å få kontroll over bruktboligmarkedet

De nye tallene til Boligprodusentene viser at hovedstaden er hovedutfordringen i boligmarkedet. Ifølge Jæger bygges kun halvparten av det som trengs.
 
– Oslo ligger på 3.500 nye boliger nå, men vi trenger 6.500 for å møte etterspørselen. Det går i musefart, sier Jæger som mener politikerne må regulere mer for å møte etterspørselen i markedet.
 
– De galopperende boligprisene vi nå ser er et resultat av for lav boligbygging i Oslo over tid. Det vil få negative samfunnsmessige konsekvenser for hele Norge om ikke Oslo får opp boligbyggingen.
 
Nå har Fornebu nådd 4.000 innbyggere.
 

– Jeg tror du kan regulere markedet ved å regulere nok. Du må lage så mange planer at man har nok arealer å bygge på. Alle snakker om kvalitet og det er sikkert veldig morsomt for arkitekter å leke innenfor den verden, men jeg tror vi nå må snakke om et totalleveransenivå. Vi må produsere mer for å få kontroll over bruktboligmarkedet. 
 
De høye bruktboligprisene har også ført til at prisforskjellen mellom nye og brukte boliger har minket. IfølgeJørn Arne Skjelvan i DNB Eiendom er denne prisforskjellen halvvert de siste to årene.
 

Eksplosiv vekst og høyere igangsetting i juli

Eiendom Norges boligprisstatistikk for juli ble presentert i går. Nok en gang førte det lave utbudet av bruktboliger til en prisvekst.
 
I Oslo var veksten eksplosiv med 1,8 prosent høyere priser sammenlignet med juni. Boligprisene er nå 8,8 prosent høyere enn for 12 måneder siden og mer detaljer får du på Botrend her. Det har også ført til et rekordsalg av nye boliger.
 
– Vi må tilbake på 80-tallet for å se et tilsvarende nivå for boligsalg. Mye tyder på at vi også går en god høst i møte med en god igangsetting av nye boliger, sier Jæger.
 
Igangsettingen av nye boliger var 6 prosent høyere i andre kvartal i år, sammenlignet med i fjor. Det er det beste kvartalet siden målingene ble startet i 1999. 
 
Totalt 29.500 nye boliger ble igangsatt i Norge det siste året.
 
Les mer på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.