Ønsk fuglene velkommen med hjemmelaget fuglekasse

Publisert
10. mars 2016

Fanny viser deg hvordan du lager fuglekasser.

Hallo vår.
 
I mars begynner meisen å utforske fuglekassen for i april skal den bygge reir og legge egg.
 
Vårt moderne skogbruk har ført til færre naturlig hulrom i skogen, der meisen helst vil bygge rede. Boligmarkedet er altså ikke bare attraktivt for oss på to ben.
 
Så bruk mars til å bygge og henge opp en fuglekasse.

Annonse

Sikkert vårtegn

Det første, og kanskje mest sikre tegn på at våren er i anmarsj er fuglekvitter på morgenkvisten. Lite kan måles med å vekkes av sollys og kvitter etter en lang, laang vinter? Å, for en lyd!
 
Men, det spede vårtegnet er ikke alle forunt og ingen selvfølge å høre. For tro ikke at rift i boligmarkedet bare er for oss på to ben.
 
Fru fugl er på jakt etter et lunt krypinn, stort nok, men ikke ekstravagant. Rent og pent med en attraktiv beliggenhet. Et absolutt krav er god utsikt. Og slike hus, er ikke hverdagskost.
 
For fru fugl skal bygge rede. Og rede bygges best i en hul trestamme. Men gamle, hule trær er mangelvare fordi moderne skogbruk har ført til færre naturlig hulrom i skogen. Mange av våre hullrugende fuglearter trenger ett nytt hjem, og det er hard konkurranse om å finne ledige hakkespetthull.
 
Ved å sette opp fuglekasser kan flere fugler finne en egnet reirplass. Det finnes fuglekasser å få kjøpt, selv om markedet er absolutt størst hva gjelder matstasjon for småfugl som tilbyr takeout – 24 timer i døgnet.
 
Se vinterhagen til Norges største hageblogger Moseplassen.

Bygg fuglekassen selv

Å lage fuglekasse en overkommelig, morsom aktivitet for små og store. Ikke minst er det gøy å følge opp aktiviteten i kassen utover våren. For de minste snekkerne kan det være lurt å kappe bitene på forhånd. Min sønn på tre år laget en kasse i barnehagen, og den ble kjempefin.
 
Fuglekasser lages enkelt av 12-15 cm brede bord. Bruk samme bord til tak, vegger og bunn. For å bevare kassene bør de beises. Pass på at taket kan åpnes slik at kassen kan kontrolleres i løpet av hekkesesongen.
 
For å lage en fin fuglekasse til Fru Fugl trenger du:

  • 12-15 cm brede bord
  • Sag
  • Hammer
  • Spiker
  • Bor

 
Størrelsen på innflygingshullet er avgjørende for hva slags fugl som vil flytte inn. Kjøttmeis og svarthvit fluesnapper vil ha et hull med diameter 3,2 cm. Blåmeisen vil ha diameter på 2,8 cm, mens stæren foretrekker et større hull med diameter 5 cm.
 
I områder med bebyggelse er kjøttmeis, blåmeis og svarthvit fluesnapper de vanligste leieboerne i småfuglkasser.
(Saken fortsetter under bildene.)
 
Finn Schjøll gir deg tulipantipsene.

Fuglekassebyggeres lov:

Til sist husk, en fuglekassebyggerens lov:

  • Heng ikke opp flere kasser enn du kan vedlikeholde.

 

  • Fest kassene slik at de ikke skader trær eller kan falle ned.

 

  • Forstyrr ikke fuglene under reirbygging og egglegging.

 

  • Rør ikke egg eller unger.

 

  • Rens kassene når hekkesesongen er over.

 
Kilde: www.miljolare.no
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.