Hvor de skulle bygge hytte, var aldri noen tvil.
I hver sin pelsstol ligger Aksel (9) og André (4) og titter på alpint på skjermen.
Imens viser mor og far med stor iver viser frem den treetasjes store hytta de startet å bygge på Skarsnuten i Hemsedal for seks år siden.
Annonse
– For å være helt ærlig, så har vi bidratt like mye, men på ulike måter svarer Anders Eid (45) kjapt, før han fortsetter:
– Det er ikke noe spørsmål om hvem som har jobbet mest fysisk med selve hytta, men han eldste var vel tre år da vi begynte, og da kunne vi ikke la han gå på fri eksos rundt her, så Ingun har vært veldig hensynsfull og passet på han, og senere på André, mens jeg har holdt på.
Men alle har bidratt. Aksel som var tre år da de startet å rydde tomten, fløy minst like ivrig som faren rundt med lik batteridrevet motorsag og «kappet trær».
Hytter vi digger på Instagram
Saken fortsetter under bildene
Flyttet inn påsken for fire år siden
Påsken for fire år siden kunne familien som bor på Eiksmarka i Bærum, overnatte i den splitter nye hytta for første gang.
– Vi hadde ingen møbler, og André lå i barnevognen i stua mens vi satt i soveposer rundt peisen, forteller Anders og peker mot peisen.
Siden den gang har han fått prøve seg som hobbysnekker. Stuebordet, trappegrinden og servantbenkene på badene er det Anders som har stått for.
– Man kan lett se at det ikke er en møbelsnekker som har laget det, men det er også litt av sjarmen, å ha noe som ingen andre har.
Paret har vært enige om det meste under byggingen og innredningen av hytta. De har fulgt én grunnregel: «Har vi ikke råd til det vi ønsker oss av innredning eller funksjoner, så får det heller vente til vi har råd».
– Har det vært utfordrende å bygge hytte?
– Du møter alltid på utfordringer, eller valg. Hvis du ikke gjør det, så er det fordi du ikke ser alle mulighetene, mener Anders.
Nyter utsikten fra do
Inspirasjon har de hentet fra de mange feriene i alpene.
– På en av de første turene våre var vi på et afterskisted i bakken, og toalettene var på en sånn …, sier Ingun Mjaaland (45) og tenker.
– På en ultragammel hytte, tilføyer Anders.
– Ja, det var et stabbur og når du kom inn og satt deg ned på do, så hadde du utsikt over fjellene, fortsetter Ingun.
Der og da bestemte de seg: En slik utsikt fra doen skulle også de ha den gang de bygde hytte.
Og jaggu gikk ikke ønsket i oppfyllelse ikke mange år senere. Badet i første etasje har de plassert i front med utsikt over fjellene.
Annonse
– Når vi pusser tennene på kvelden, ikke sant … og det er mørkt på badet … og det er flombelysning i bakken. Eller når det er måneskinn og rosa lys på fjelltoppene. Alle som kommer på besøk får glede av utsikten de fem stille minuttene de er der inne, sier Anders som er fornøyd med valget om å bruke arealet til bad og ikke til et ekstra soverom.
Nå står bare ett ønske øverst på lista: Å få mer tid på hytta.
For etter å ha bygd hytte i det de omtaler som det mest attraktive fjellområdet i Norge, er det ingen andre steder de heller ønsker å være.
Moderne tømmerhytte i Hemsedal
- Ski in, ski out-hytte med betong, stein, tømmer og glass.
- Tegnet av Harald Melby og bygget av Knut Flaget i Hemse-laft.
- Holder til her: Ingun (45) og Anders (45), sammen med sønnene Aksel (9) og André (4).
- Inspirasjonskildene våre: – Inspirasjonen til hytta er en blanding av stilen fra chaleter i alpene og norsk røff tradisjon.
- Vårt yndlingssted i hytta: – Foran peisen hvor vi ser rett inn i flammene, ned i bakken og mot Hemsedalsfjellene.
- Det vi ønsker oss aller mest: – Mer tid på hytta.
- Det siste vi skaffet til hytta: – Teppe under stuebordet og i gangen.
- Kjæreste eiendel: – Spisestuen med skjenk og høyskap er fra 2. verdenskrig. Oldefaren til Aksel og André var konditormester under krigen. Han fikk denne håndlagde spisestuen med høyskap og skjenk som en påskjønnelse for at han sto på og bidro til gratis bakst til mange mennesker under krigen. Stolene er nå trukket om hos Bjørnos Møbeltapetsering og holder i «100 år til».
- Kommer aldri over dørstokken: – Husdyr og sigaretter.
- Vårt beste innredningstips: – Bruk tid og tenk fleksibilitet når du plasserer møbler. De skal enkelt kunne flyttes rundt på.
Gi oss gjerne tilbakemelding, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no
Annonse