Guide til byens nye, bærekraftige og prisvinnende arkitektur.
Det er virkelig enkelt å sykle i København. Egne sykkelstier og trafikklys veileder deg til rett sted. Og er du usikker kan du bare følge strømmen – for du er sjelden alene på sykkelstien i den danske hovedstaden. Ifølge en nasjonal undersøkelse gjort av Institut for Transport foregår hele 33 prosent av all transport i byen på sykkel.
Så lei deg en sykkel, eller meld deg på en organisert tur. Det finnes nemlig mange utleiesteder som også arrangerer tematurer. Kvier du deg for å kaste deg ut i trafikken alene for første gang, kan nettopp en slik tematur være en god start i tillegg til å vise deg noen steder du mest sannsynlig ikke ville kommet over på egen hånd.
Nederst i saken har vi samlet en oversikt over byens nye og prisvinnende arkitektur som er verdt å få med seg.
Annonse
– En kulturopplevelse
– København by jobber kontinuerlig med å være en bærekraftig by. Å sykle er således essensielt for dansker og københavnere, forteller Asser Munch.
For tre år siden startet den tidligere arkitekten beCopenhagen som tilbyr sykkelturer med arkitektur som tema. Med tre fast ansatte og noen frilansere tilbyr nå Munch guidede turer til privatpersoner og firmaer. Turene skreddersys etter kundens ønsker, men det er de rene arkitekturturene som trekker flest kunder til den lille butikken rett bak Amager Torv.
– Det er et godt alternativ til de vanlig turistturene. På sykkelsetet opplever man byen på en annen måte, sier Asser Munch som også har mange bedriftskunder.
– Vi har noen arkitektkontorer, men oftere andre firmaer som ønsker et alternativ til å for eksempel gå på bar. De ønsker en kulturopplevelse, og selv om de ikke er spesielt interessert i arkitektur er turen interessant fordi man lærer noe om Københavns lange historie.
Mange er også opptatt av andre ting enn arkitektur. Som hvor de kongelige promenerer eller sykler, eller om de kan sykle forbi kjente bygninger brukt i de populære danske seriene som «Borgen», «Broen» eller «Forbrytelsen».
– Turene er forskjellige hver gang – like forskjellige som hva folk spør om. Særlig nordmenn er veldig opptatt av TV-serien «Borgen», sier Munch lattermildt.
Møter konkurransen med designsykler og små grupper
Konkurransen om sykkelkundene i København er stor. Flere tilbydere, som for eksempel det Danske Arkitektur Center, står klar til å vise deg byen fra sykkelsetet. I tillegg er også bysykkelen «Bycycklen» et elektrisk alternativ – uten guide, men med en innebygd GPS på sykkelstyret som viser deg byens attraksjoner, restauranter og steder.
For å møte den store konkurransen spesialiserer derfor Asser Munch og beCopenhagen seg på små grupper og byens nyere arkitektoniske opplevelser.
– Turene er forskjellige hver gang, men jeg anbefaler å sette av tre timer så vi får med oss mest mulig, i tillegg til å bli ordentlig trygg på syklene.
For syklene til Munch er noe annerledes enn andre. Han har agentur på designsykkelen STRiDA som ble utviklet av britiske Mark Sanders på midten av 80-tallet. STRiDA er en sammenleggbar aluminiumsykkel med triangelform som virker ustødig ved første tråkk.
– Vi manglet de gode syklene så derfor startet vi en søstervirksomhet med import av sykler hvor turene er et godt ustillingsvindu. Nå selger vi syklene som et designobjekt og et urbant kjøretøy, sier Munch.
Som de første i verden forhandler Munch også step-syklene Me-Mover – utviklet av danske Jonas Eliasson. Typen minner om Segway, men drives av ren muskelkraft og kan håndteres av barn fra 10 år og oppover.
Sjekklisten for Københavns nye arkitektur
Vi ble med Asser Munch på en relativt frisk sykkeltur i Københavns vårvær. Planlegger du en tur ved neste besøk er hansker og en vindtett jakke et must, ellers sørger beCopenhagen og de tilbyderne det nødvendige. Hjelm er valgfritt, mens blinkende lys på kveldstid er påbudt.
På grunn av undertegnedes dårlige forberedelser, ble turen kortere enn vanlig, men vi rakk innom noen av Københavns nye og spennende bygg som Dansk Jødisk Museum – tegnet av anerkjente Daniel Libeskind, Den Sorte Diamant – nybygget til Det Kongelige Bibliotek som er tegnet av Schmidt Hammer Lassen, og Olafur Eliassons Cirkelbroen fra 2015.
Møt vår nye bidragsyter i København, Karn Fjørtoft, her.
Annonse
Byutviklingen foregår fremdeles hvorpå byens nye, og allerede svært omstridte, kultursenter BLOX skal stå ferdig i 2017.
BLOX skal huse kontorer, boliger, restauranter, lekeplass og et arkitektursenter ved havneløpet på Christians Brygge mellom Langebro og Det Kongelige Bibliotek.
Les mer om arkitektur på Botrend her.
- Bolighuskomplekset 8Tallet av Bjarke Ingels Group (BIG).
- Akvariet Den Blå Planet, tegnet av 3XN og åpnet i 2013.
- Muset for Sjøfart, beliggende i Helsingør utenfor København – også tegnet av danske BIG.
- Det Kongelige Teaters Operahus, tegnet av den verdensberømte danske arkitekten Henning Larsen.
- Det Kongelige Teaters Skuespilhus, tegnet av de danske arkitektene Boje Lundgaard og Lene Tranberg (Lundgaard & Tranberg).
- Nørrebros nye byrom Superkilen, laget i et samarbeid mellom BIG arkitekter, de tyske landskapsarkitektene Topotek1, den danske kunstnergruppen Superflex og de rådgivende ingeniørene Lemmin & Eriksson.
- Studenthuset Tietgenkollegiet av Lundgård & Tranberg.
- VM Husene i Ørestad, som er tegnet av som er tegnet av Bjarke Ingels og Julien de Smedt (PLOT), var det første boligbygget som stod ferdig i 2005, i det nye spennende området Ørestad som er verdt en studietur i seg selv.
- Ved siden av VM Husene ligger også Villakvartalet Bjerget, som også er tegnet av Bjarke Ingels (BIG).
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
Tips og innspill? Kontakt oss her.