Hverdagsritualer, håndverk og norske design på årets interiørmesse.
For messens direktør Grete Sivertsen betyr det nybrygget kaffe på sengen hver morgen.
– Det begynte i 2001. Da mannen min og jeg var ferdig med et sabbatsår i Italia. Måtte alt bli mas og kjas når vi skulle tilbake til hverdagen og Norge? Nei, vi må bare stå opp litt tidligere, sier Grete Sivertsen på telefon.
Rett før messeavspark er det en rolig og kontrollert direktør i den andre enden av røret. Til tross for senebetennelse og påbud om «å holde hele armen i ro». Noe som mildt sagt er vanskelig å gjennomføre når du om kort tid skal lede Norges største design- og interiørmesse.
Knappe 10.000 besøkende ventes i løpet av de fire dagene den varer. Og det er siste del av triologien om det nære.
Annonse
– Vi lever i en urolig verden
I fjor, da den tidligere Gave & Interiørmessen gjenoppstod i ny drakt som Oslo Design Fair, var det «koselig» som gjaldt. I høst var det «togetherness», og nå er det altså «hverdagsritualer». Temaene går hånd i hånd i en tid hvor hverdagens kjas og mas får oss til å sette enda større pris på det nære og kjære.
– Vi lever i en ganske urolig verden og da trenger vi noe som er trygt og godt. Et hjem hvor vi kan lade batteriene og hygge oss. Og hvordan vi benytter oss av ritualer og tradisjoner når tid har blitt en luksus, sier Sivertsen som overtok direktørstolen kun få dager før fjorårets relansering.
– Tendenser og trender endrer seg jo ikke så fort, og det tar ofte tid før ting setter seg. Derfor forsterker vi temaet fra flere vinkler. Det er hygge, nærhet, håndverk og ekte materialer som står i fokus i triologien.
Les mer om Oslo Design Fair her
Nyhet fra LK Hjelle
Oslo Design Fair er en lukket bransjemesse for design- og interiørbransjen. Her skal kunnskapsformidling stå sentralt – en oppgave Grete Sivertsen tar på stort alvor. Det faglige programmet er utvidet og inneholder bidragsytere fra inn- og utland.
– Jeg gleder meg til å høre Lisa White fra verdens største trendbyrå WGSN snakke om tendenser for de neste årene. Hvordan interiørarkitekt Peter Girgis fra Snøhetta har arbeidet med innredningen av blant annet Aesop-butikkene hvor ritualer står i høysetet. Programmet er variert og det skal være noe for enhver smak, hevder Sivertsen.
Og det må sies at hun har rett i sistnevnte. Alt fra Farge-Dagny til matskribent Andreas Viestad og den svært så omstridte presten Einar Gelius blir å finne på scenen.
Les også: Norske Hans-Christian Bauer gjør verdensuksess
Tradisjonelt sett har ikke messen et stort fokus på møbler. Det foregår hovedsakelig under Stockholm Furniture and Light Fair som går av stabelen i begynnelsen av februar. Men fra og med høsten håper Sivertsen at Oslo Design Fair vil vokse også på den fronten.
– Vi ser at når nye butikker etablerer seg, så er det gjerne med en variert miks. Det satses på livsstilsbutikker hvor man kan finne alt fra tilbehør, til interiør, klær og mat. Derfor ønsker vi at messen beveger seg i samme retning hvor man kan finne alt dette.
Vi våger mer
Både shabby chic og hvite vegger har vært å se i mange skandinaviske hjem de senere årene. Sakte men sikkert beveger vi oss nå bort fra dette. Mer mørke farger, tekstiler i ull og velur, skinn og ekte treverk. Gardiner har fått sin renessanse og maten skal være hjemmelaget, sunn og naturlig – og aller helst kortreist. Stjerne i boka får du om du har kjøpt den på en lokal matmesse eller hos en bonde i nærheten.
Samtidig snakker alle om at man ikke skal følge trender og tendenser, men ha sin egen personlige stil. Om ikke det også er en trend og en tendens i tiden, da?
– Man skal ikke kaste seg på en trend fordi det er en trend. Lager du hjemmet helt etter oppskriften vil det jo se ut som en katalog fra 2017 om noen år. Det handler om å bygge et hjem over tid og omgi seg med ting som man liker. Ikke ting man kjøper fordi alle andre gjør det, sier Sivertsen.
– Jeg tror at det viktigste vi kan gjøre er å bygge kunnskap om kvalitet og design. Om hvorfor ting er bra og ikke bra.
– Det går ut på det estetiske, en lønnsom produksjon og om det er salgbart. Det er tradisjoner, håndverk, talenter og tradisjoner, sier Sivertsen.
For hva er vel med tradisjonsrikt for oss nordmenn enn et ullpledd?
Tips og innspill? Husk at du kan følge oss på Instagram og Facebook under Botrend.no