Oslo kommune vant over leilighetskjøpere

Publisert
21. desember 2016

Kjøpte boliger for nær 1 milliard i 2016.

At Oslo kommune kjøpte boliger for 869 millioner i år, bidrar til å presse prisene ytterligere, mener boligtopp Christian Vammervold Dreyer.
 
– En aktør som investerer nær én milliard kroner i et begrenset område, bidrar absolutt til et press på prisene. Når over 40 prosent av leilighetene kommunen har kjøpt i år ligger i Frogner bydel, så bidrar jo det til et ekstraordinært press i denne bydelen, sier Dreyer til Dagens Næringsliv i dag.
 
Les også: Nyboligsalget tok av i november
 
Også eiendomsmegler i Privatmegleren, Anders Langtind, er kritisk til kommunens kjøpefest.
 
– Oslo kommune konkurrerer i privatmarkedet. De som blir rammet mest av kommunens kjøp er den vanlige lønnsmottager som er i markedet for små og mellomstore leiligheter, sier Langtind til Finansavisen.
 
Ifølge Eiendom Norges siste boligprisstatistikk har boligprisene i Oslo steget med 22 prosent de siste 12 månedene. Det er flere årsaker til dette. Det er igangsatt for lite boliger samtidig som tilflyttingen har økt. Lave renter og fjerning av arveavgiften har ført til at flere ønsker å investere i både én og flere boliger.
 
Nå mener Dreyer i Eiendom Norge og Langtind i Privatmegleren at også Oslo kommunes boligkjøpsfirma må ta noe av «skylden».
 
Få flere eiendomsnyheter på Botrend.

Annonse

Uenig i påstand om prispress

Det er det kommunale foretaket Boligbygg Oslo KF som har handlet i stor skala i år. De kjøper for å huse flyktninger og personer som trenger hjelp til å skaffe seg bolig. Og det var forventningen om et økende antall flyktninger som satte hjulene i gang. Totalt har de investert 869 kroner i 252 boliger.
 
Flesteparten av boligene har beliggenhet på Frogner, samt i andre bydeler i vest. Det har vært en bevisst strategi for å unngå opphoping av kommunale boliger i enkelte bydeler.
 
Kommersiell tjeneste: Se hvilke boliger som er til salgs her
 
– Vi har solgt rundt 50 boliger i bydelene Gamle Oslo, Sagene og Grünerløkka i år, så vi har tilført noe i markedet også, sier Magnus Thun i Boligbygg Oslo KF til Dagens Næringsliv.
 
Han er ikke enig i at boligkjøpene har bidratt til ytterligere press i hovedstadens boligmarked.
 
Les også: Dette oppussingsobjektet fikk 110 interessenter 
 
– Mandatet til Boligbygg er tross alt å skaffe boliger til personer som trenger tak over hodet. Når noen oppfatter vår inntreden i markedet som urettferdig, da kan man jo ha litt i bakhodet hva boligene skal brukes til, sier Thun.
 

Kjøper leiligheter

Leilighetene de er på jakt etter er solide utleieleiligheter, uten for store oppussingsbehov. Det er først og fremst små leiligheter. En boligtype «alle» er på jakt etter – både førstegangskjøpere og investorer.
 
Årets boligmarkedet har vært alt annet enn normalt. For å bøte på prisfesten har Finansminister Siv Jensen innført nye innstramninger. Forrige uke slapp hun nyheten om at det skal bli vanskeligere å kjøpe sekundærbolig i hovedstaden fra og med neste år. Kravet om egenkapital økes fra 15 til 40 prosent, i tillegg til at lånepraksisen til bankene strammes inn.
 
Boligbygg Oslo KF på sin side har ikke tenkt til å slutte med bolighandel i hovedstaden. Det er satt av 2,27 milliarder kroner til investeringer i boliger de neste fire årene, ifølge DN.
 

Les flere saker på Botrends forside.
 
Kontakt oss her, og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no