Morten Øverbye viser deg hvordan.
Det aller beste med ferie og helger er å sove over frokosten. Da er du gjerne litt ekstra sulten når du våkner. Det trengs en skikkelig brunsj. Og den kan gjerne være varm. I alle fall lun.
Det kan også være litt tungt kjøtt involvert, og poteter blir aldri feil. De kan skylles lett, deles i båter og godgjøres med litt olje, salt og pepper.
Og når du først har all verdens av tid så er det fornuftig å sette en brøddeig. Jeg har en oppskrift på et eltefritt brød som tar to minutter å lage. Det tar riktignok nesten tre timer å vente, men det er det verdt når lukten av nybakt brød begynner å spre seg rundt i huset.
Les mer om mat og drikke på Botrend her.
Annonse
Med egen salatkasse har du mat i dagevis
At matlaging tar litt tid gjør ingenting, for akkurat nå er nettopp tid den aller beste ingrediensen. Gleden ved å ta seg en runde i hagen og samle inn råvarer, som urter og poteter, er ubetalelig.
Når maten er klar så er det kanskje ikke brunsj lenger. Men en lunsj. Hva heter det forresten når det nesten er middagstid? Det spiller ingen rolle. La oss kalle det måltid. For maten i dagens spalte passer egentlig uansett om du har tenkt å innta den klokken 12, 14 eller 16. Smårettene passer utmerket til kveldsmat og, for den saks skyld.
For vi har tid. Og den som venter på noe godt venter med sulten mage. Men det kan du gjøre noe med.
Og husk at med en salatkasse i hagen har du mat i dagevis. Når salaten først har begynt å spire blir den nærmest som en jungel i løpet av noen dager. Og den vokser raskt! Det vil si at det fortsatt ikke er for sent å plante sin egen salat.
Ha en lat helg!
Salat med roastbiff
- 400 g roastbiff
- Salater, ulike typer
- 200 g cherrytomater, delte
- ½ stk. agurk
- 100 g blåbær
- ½ stk. rødløk, finhakket
Dressing:
- 3 ss olje
- 2 ss hvitvinseddik
- 1/4 stk. sitron, kun saften
- salt og pepper
- Riv salaten i små biter og bland sammen med agurk, blåbær, tomater og løk.
- Rull sammen skiver av roastbiff og legg på.
- Bland sammen dressingen og hell den over salaten rett før servering.
Eltefritt urtebrød
- 300 g hvetemel
- 150 g speltmel
- ½ pk. tørrgjær
- 3 dl. lunkent vann
- 1 ts. salt
- Urter av ønsket slag
- Bruk en bakebolle og en sleiv til å blande alt sammen. Tilsett finhakkede urter til slutt og legg plast over bollen.
- La deigen heve på et lunt sted en times tid.
- Varm opp ovnen til 250 grader. Bruk gjerne en jerngryte til å steke brødet. Da kan du la kjelen stå i ovnen slik at den også varmes opp.
- Slå deigen sammen og legg den i den varme kjelen. Senk temperaturen i ovnen til 220 grader.
- Etter 20 minutter kan du legge på et lokk, ev. sølvfolie, over kjelen. Da unngår du at brødet blir for godt stekt. La brødet steke videre i 10 minutter.
- Ta brødet ut av kjelen og la det avkjøles på en rist.
Lun Brie
- 1 stk. brie
- Soltørkede tomater
- Gressløk, finhakket
- Varm opp ovnen til 160 grader.
- Finhakk soltørkede tomater og legg på osten som er plassert i en ildfast form.
- Varm opp osten i ovnen i ca. 10 minutter. Du kjenner på den når den begynner å bli myk.
- Legg gressløken over tomatene rett før servering.
Ovnstekte poteter
- Poteter
- 1 ss olivenolje
- 3 ss smør
- Oregano
- salt og pepper
- Vask og del båtene i båter. Ha over olje, smeltet smør, salt og pepper. Pensle alle sidene på potetene og legg dem i en ildfast form.
- Stekes i ovnen på 220 grader i 15–20 minutter. Du kan gjerne snu dem underveis.
- Finhakk litt oregano og ha over rett før servering.
Aioli
- 1 stk. egg
- 2 dl. rapsolje
- 1 ts. sennep
- 1 ss hvitvinseddik
- Salt og pepper
- 1 stk. fedd hvitløk, knust
Verdens raskeste ailoi. Og muligens beste den aller beste oppskriften!
- Ha alle ingrediensene i en bolle og kjør sammen med stavmikser. Det tar ti sekunder, så er aiolien klar.
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
Tips og innspill? Kontakt oss her.