Drømmen om en perfekt jul

Publisert
20. desember 2016

Fanny letter hjertet før hun tar juleferie.

I sommer så jeg på et program som handlet om relasjoner. Relasjoner til mennesker man har rundt seg og som man forventer noe av. Det handlet først og fremst om nær familie, men også den utvidede familien og nære venner.
 
Noen vil kanskje hevde annet, men hverdagen er egentlig ganske enkel hva gjelder relasjoner. 
 

Annonse

Man vet stort sett hva som forventes av en og hvilke plikter man har i løpet av dagen. Hverdagen er mye, men også forutsigbar. Du vet hva du får.
 
Programmet jeg så, beskrev hvor vanskelig det kan være å fungere i relasjonene når det ikke lenger er hverdag. Det krever tålmodighet, tilpasning og samarbeidsvilje. Mye av det.
 
Les også: Dette tar du med til vertinnen i julen
 

Ta deg fri fra relasjonene

Julen ranker høyest på dramatikk i relasjoner. Ingen annen høytid, er det knyttet så mange, og så forskjellige forventninger til.
 
skal vi ha det hyggelig, dere. Med tette program og selskap det forventes at du deltar i. I stiv pynt. Med et smil.
 
Den gode nyheten, er at julen ikke varer like lenge som sommerferien. Og at det i motsetning til sommerferien, går mange, lange og fine filmer i julen. Vi kan ta fri fra relasjonene våre og alle forventningene. Liksom puste litt. Synes du dette var dypt? Synes du dette var mørk? For sånn har ikke du det?
 
Selvsagt ikke, kanskje helt på spissen.
 
Her finner du alt fra Fanny

Vær grei mot deg selv

Jeg er også stort sett glad i å styre og stelle… så lenge det er lystbetont. Du kan kalle det godt stress. Så snart det ikke er lystbetont lenger, heter det bare stress. Stress, da ikke av den gode typen, kan føre til svært urasjonelle handlinger. Flaue, små i-landssammenbrudd.
 
Mitt har (forhåpentligvis) allerede hendt. I november. Da den fjerde fine blomsterbutikken måtte meddele at misteltein fører ingen før den siste uken før jul. Reaksjonen kom spontant og ganske uventet. Uventet var det nok også for damen i kassen, da den voksne, julestressa damen på den andre siden brast i tårer. DET er stress. Urasjonelt, bortskjemt og unødvendig. Alle vet at det egentlig aldri handler om misteltein. Men om forventninger.
 
Kanskje skriver jeg disse linjene til meg selv. Og til deg, som føler på de samme forventingene. Sannheten er den, at den som forventer mest av meg er meg – og av deg er deg. Jeg vet også at denne lille teksten føyer seg pent inn i rekken av formaninger om å fokusere på hva julen egentlig handler om, men egentlig ikke. Dette handler om å være god mot seg selv. Å gi seg selv en pause.
 
Krevende relasjoner, julestress, forventninger, hygge, trange strømpebukser med hull, gaver, mat – alt det julen er. Jeg håper du gir deg selv en liten pause. Det beste du kan, er MER enn godt nok. Hvem bryr seg egentlig om vinduene er vasket til jul? Eller om rødkålen er hjemmelaget? Man gjør lurt i å erkjenne realistiske begrensninger.
 
Vær grei mot deg selv, i år. Så får alle det veldig fint. Gledelig jul! Må den bli hvit.
 
Les mer på Botrends forside
 
Innspill til Fanny? Ta kontakt her, og følg oss gjerne på Facebook og Instagram @botrend.no