Planla huset rundt møblene

Publisert
1. januar 2016

Ida Svege har et eget øye for både arkitektur og interiør.

Ida jobber i helsevesenet, men har alltid hatt en interesse for arkitektur og interiør.
 
Da hun og mannen Dag kjøpte hus på Skui i fjor høst, fikk de endelig muligheten til å være med på bestemmelsene. De valgte bevisst en mindre og funksjonell bolig fremfor en større enebolig.
 
Les mer på Botrends forside her.
 
– Vi kjøpte en tomannsbolig før de begynte å bygge, og selv om planene for boligene var klare, fikk vi likevel mulighet til å endre en del på planløsningene fordi vi kom inn i prosessen tidlig, forteller Ida.
 
Noen av de opprinnelige veggene i plantegningen ble flyttet, og andre ble fjernet.
 
Paret valgte et annet kjøkken enn standardkjøkkenet, og mens huset opprinnelig rommet fire små soverom, endret de det til tre litt større.
 
I tillegg ble det laget plass til et hjemmekontor, siden de begge jobber en del hjemmefra. Ved å endre en del på planløsningene har familien alt de trenger av plass og rom i boligen. 
 
– Når det gjelder arkitektur liker jeg uttrykkene til de nye funkisboligene, og på innsiden er jeg opptatt av funksjonalitet og åpne linjer. Vi har derfor formet huset og gjort det optimalt for vår familie og vårt bruk, forteller Ida. 

Mikser ulike elementer

 

Selv om hun tenker funksjonalitet fremfor trend hva gjelder arkitektur, farges hun av hva som er populært i nuet på interiørfronten.
 
Ved å mikse en rekke naturmaterialer med industrielle elementer, har hun fått til en gjennomført og rå look.
 
– Det er nok litt tilfeldig, og vi har ingen overordnet plan for hvilken interiørstil vi ønsker å oppnå. Jeg liker den industrielle stilen, men synes det blir for nakent hjemme hos meg. Jeg er også glad i naturelementer, og har derfor mikset dette for en mer beroligende helhet, sier hun.
 
Rene linjer og skandinavisk stil
 
I kjøkkenallrommet, hvor familien oppholder seg mest, er det store kontraster som fungerer godt sammen.
 
Den stilrene kjøkkeninnredningen og de grå, industrielle gulvflisene balanseres og gir en beroligende helhet ved at den andre enden av rommet er innredet med en stilig og sofistikert sofakrok.
 
Den brune skinnsofaen er designet av Andreas Engesvik, og bordene er fra Sinnerlig-kolleksjonen Ikea nylig designet i samarbeid med Ilse Crawford.
 
Saken fortsetter under bildene.

Kvalitet fremfor kvantitet er viktig for paret. Fordi det ligger mye planlegging bak innkjøp, er både møbler og interiør noe de har i lang tid. 
 
– De fleste har møbler i en årrekke, men mange benytter anledningen til å kjøpe alt nytt når de flytter. Vi har bevisst planlagt det nye huset rundt møblene vi hadde fra før og kun supplert med enkelte nye møbler og lamper, forteller hun.
 
Slik velger du riktig tregulv
 
Ida kjøper møbler i den tro at hun skal ha dem i flere tiår, kanskje for alltid, og de er derfor både gjennomtenkte og tidløse. 
 
– Når det kommer til mindre interiør som lysestaker, vaser og nips, blir jeg mer farget av trender, men forsøker å finne noe jeg kan ha lenge og som fungerer fra sesong til sesong. Som hos mange andre finner du både den populære Kähler-vasen og Kubus-lysestakene hos meg, og selv om de ikke alltid vil være supertrendy, vil de alltid ha et tidløst og vakkert design, avslutter hun.