Priser boligene bedre

Publisert
2. november 2016

Meglerne bommet mindre på boligprisene i oktober.

I oktober gikk Forbrukerombudet ut og kritiserte flere meglerforetak for å ha store avvik mellom prisantydning og solgt pris. Hos hele åtte av ti meglerforetak gikk mellom 70 og 80 prosent av boligene til en pris ti prosent eller mer over prisantydning.
 
Resultatet var langt verre enn ved tidligere tilsyn, ifølge fungerende forbrukerombud Bente Øverli, som mener det blir et stor forbrukerproblem med så store avvik.
 
Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer Vammervold, skyldte på den kraftige veksten i boligprisene og kommenterte at de var klar over situasjonen. De hadde selv innkalt til bransjemøte i slutten av september og satt i gang flere tiltak etter dette møtet.
 
Nå viser de siste tallene at avvikene har sunket.
 
– Det var et møte preget av erkjennelse av behov for endringer, samt vilje til omstilling. Det er blant annet det vi nå ser de gode resultatene av, sier Vammervold Dreyer i en pressemelding.
 
Kommersiell tjeneste: Se hvilke boliger som er til salgs her
 

Annonse

Får ros for rask endring

I oktober landet snittavviket på 10,2 prosent, noe som er 23,9 prosent lavere enn i september. Og enda lavere enn i juli som var den enkeltmåneden med størst avvik.
 
– Ferske tall fra flere bydeler i Oslo viser det er gjort virkningsfulle grep i eiendomsmeglingsbransjen, og jeg må gi stor honnør til både meglere og foretaksledere for så raskt å ha klart å bedre presisjonen i prisingen, sier Eiendom Norge-direktøren.
 
Les også: Han gikk glipp av «Drømmekjøperen» og lagde sin egen tjeneste
 
Tiltakene som ble iverksatt var blant annet dokumentasjon og E-takst hvor meglere skal dokumentere grunnlaget for prisen, samt basere seg mer på snittpriser i nærområdet og historisk prisutvikling når de prissetter boligen.
 
Avvikskontroll og endrede rutiner skal også skjerpe prisingen fremover.
 
De er imidlertid ikke i mål, ifølge Eiendom Norge som ser til byer som Stavanger og Trondheim som eksempler for god bransjepraksis. Her har avvik mellom prisantydning og pris ligget mer stabilt, til tross for store svingninger i boligprisene.
 
I morgen legges boligprisstatistikken for oktober frem. Følg med på Botrend.no for siste nytt.
 
Les flere saker på Botrends forside.
 
Kontakt oss her, og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no.
Nyhetsbrev fra Botrend

Ja, takk – jeg vil gjerne abonnere på Botrends nyhetsbrev.