Prishopp for leiligheter i Asker og Bærum

Publisert
5. august 2016

– Samme press som i Oslo, sier eksperten.

I Asker steg leilighetsprisene med 2,6 prosent og i Bærum var prishoppet på 2,2 prosent i juli, ifølge den månedlige  boligprisstatistikken fra Eiendom Norge.
 
– Vi blir en del av Stor-Oslo når det kommer til  leilighetsmarkedet. Derfor opplever vi det samme presset som i hovedstaden, forklarer områdeleder for DNB Eiendom i Asker og Bærum, Gro Kirchoff.
 
Hun understreker at volumet er lavt, noe som også gir store utslag på statistikken.
 
I juli ble det solgt 7 leiligheter i Asker og 17 leiligheter i Bærum. Dette er nedgang fra i fjor, da tallene var 10 i Asker og 23 i Bærum.
 
Små leiligheter rives vekk
 

Annonse

Flytter ut av Oslo

 
Prisstigningen på leiligheter i Asker og Bærum ligger likt med Oslo, som også har et hopp på 2,2 prosent i juli.
 
– Flere yngre boligkjøpere velger å etablere seg i Asker eller Bærum. Når så mange ikke klarer å komme inn på boligmarkedet i hovedstaden, velger de å flytte ut i randsonen, sier Kirchoff.
 
Ekspertene har i flere måneder rådet førstegangskjøpere til å se til områdene utenfor Oslo. Særlig oppleves det nå et press i Lier,  Røyken og Drammen fra kjøpere som må ut av Oslo.
 
Kirchoff er enig i at det er lurt å flytte ut.
 
– Det er ingen menneskerett å bo midt i Oslo-gryta. Så lenge kommunikasjonen er god og man kan bo i nærheten av knutepunkter, så er det tilfredsstillende for mange. Vi ser et økende press i områdene rundt for eksempel Kolsås-banen, sier hun.
 
Ville tilstander i Oslo før sommerferien
 
Nyboliger selger som aldri før 
 

Nær dobling på fem år

 
Ser man statistikken i et lengre perspektiv, så har prisene på leiligheter steget med 14 prosent i Asker, og 14,6 prosent i Bærum siden juli i fjor.
 
De siste fem årene er prishoppet for leiligheter på henholdsvis 40 prosent og 38,6 prosent.
 
Gro Kirchoff, som mener markedet nå er tilnærmet umulig for førstegangskjøpere uten økonomisk hjelp fra foreldre, har flere ganger pekt på løsninger for å få bukt med prisgaloppen.
 
– Det beste middelet for å dempe prisveksten er å øke boligbyggingen. Det er i Stor-Oslo gitt igangsettelsestillatelse til flere nye boligprosjekt den siste tiden. Riktignok altfor få for å bidra til, og dempe, presset på kort sikt. Det tar tid å bygge, sier hun.
 
I forkant av det som ser ut til å bli en travel høst på boligmarkedet har Kirchoff følgende råd:
 
– Jeg ville kjøpt før jeg solgte, med mindre jeg fikk solgt med lang overtagelsestid eller ikke var avhengig av å bo innenfor et bestemt område.
 
Barnefamilier drar vestover for å kjøpe bolig
 

Annonse

 

Boligprisene i Asker og Bærum

 

  • Totalt sett sank boligprisene i Asker og Bærum i juli, med henholdsvis 0,7 prosent og 0,2 prosent. Nedgangen skyldes at prisene på eneboliger og delte boliger gikk ned.

 

  • Prisene på leiligheter steg, i Asker med 2,6 prosent og i Bærum med 2,2 prosent. Oslo hadde et hopp på 2,2 prosent.

 

  • Det tok 21 dager å selge en leilighet i Asker i juli, mot 14 dager i Bærum.

 

  • På ett år har leilighetsprisen steget med 14 prosent i Asker, 14,6 prosent i Bærum og 15,2 prosent i Oslo.

 

  • På fem år har leilighetsprisene steget med 40 prosent i Asker og 38,6 prosent i Bærum. I Oslo er stigningen for leiligheter på 51,9 prosent på fem år.

 
Kilde: Eiendom Norge
 
Les flere saker på Botrends forside her
 
Tips eller innspill? Send oss en e-post