Råder folk til å ta seg god tid før boligkjøp

Publisert
2. januar 2016

Tore Aas hos Eie Eiendomsmegling ber kjøpere ha med eksperthjelp.

 
Hver dag gjennom julen vil Botrend presentere lokale eiendomsmegleres påstander og spådommer om boligmarkedet i 2016.
 
Hele oversikten får du her. Eller du kan lese om hvorfor Nils O. M. Nordvik i Nordvik & Partners tror at prispresset avtar her. Få begrunnelsen til eiendomsmegler Morten Thøgersen i Privatmegleren Thøgersen og Partnere som mener den vil fortsette.
 
En annen erfaren megler, Edvard Chapsang, forbereder seg på nok et år med økt konkurranse i boligmarkedet, mens kollega Petter Mamen-Lund mener Asker kommune må tilrettelegge bedre for boligutbygging for å møte etterspørselen.
 
Les flere saker på Botrends forside her. 
 
Sandvika-bolig bygget etter feng shui-prinsipper

Annonse

 
Tore Aas hos Eie Eiendomsmegling på Bekkestua, har jobbet i bransjen så lenge at han har sett flere spå om fremtiden. 
 
– Det er veldig mange som får spalteplass i ulike aviser med spådommer om boligprisutviklingen fremover. En av de mest profilerte fra banknæringen sa allerede i år 2000 at de som hadde kjøpt seg bolig da, neppe kunne regne med å få tilbake pengene sine i overskuelig fremtid, sier han. 
 
– Siden da har boligprisene doblet seg og i noen tilfeller tredoblet seg. Samme mann kommer med samme negative spådom hvert år. En eller annen gang får han selvfølgelig rett. Men det er egentlig ubegripelig at han får spalteplass når han bommer så voldsomt gang på gang, mener han. 
 
Tore Aas tror at de som nå jobber i bransjen er  overrasket over den store boligprisøkningen som har gjort seg gjeldene i Asker og Bærum i 2015. 
 
– Årsveksten trodde vi lenge ble tatt allerede i 1. kvartal, for det var ganske flat helt frem til september. Men så kom det altså et ytterligere hopp i 4. kvartal, påpeker han.
 
Les flere bolignyheter her.
 

Regionale forskjeller

 
Mediene omtaler ofte boligprisutviklingen for hele landet under ett.
 
For leserne av Botrend og Budstikka er det mest interessant hva som skjer i Asker, Bærum og Stor-Oslo.
 
Her har prisveksten vært stabilt mye høyere enn landet under ett. I 2015 var spesielt områdene rundt Stavanger, Kristiansand og Tromsø med på å dra landsveksten ned. 
 
– I 2016 tror jeg på en prisvekst litt over konsumprisindeksen. Altså mellom 3 og 4 prosent. Dessuten at vi får et normalår slik at hele prisveksten tas ut første halvår og deretter er ganske flat siste halvår, mener Aas.
 
Denne boligen satte prisrekord i Heggedal
 

Innflyttingsklare boliger

 
– Det markedet som vil klare seg best er der hvor eiendommen er tilnærmet innflyttingsklar, og hvor prisen er overensstemmende med det markedet vil gi. De meglere som lover selgeren en oppblåst pris, får ofte oppdraget, men da blir eiendommen bare liggende til prisen blir justert ned, sier den erfarne megleren. 
 
I følge Aas er det også etterspørsel etter de virkelig vanskjøttede eiendommene, forutsatt at prisen er riktig. Da snakker vi om eiendommer hvor absolutt alt må tas. 
 
– De fleste av oss som jobber med dette har et inderlig ønske om at kjøperne tar seg litt bedre tid til å undersøke det objektet de er interessert i. Gjerne ta med seg en fagperson på visningen. Tar man med seg ekspertise, har man større mulighet til å unngå å få problemer. Samtidig skal man være oppmerksom på at medbrakte eksperter setter større krav til hva kjøperen burde ha oppdaget ved visning, og vedkommende kan derfor komme litt dårligere ut med henhold til krav på prisavslag ved mangler. 
 
Se interiørarkitektens eget hjem her.
 

Nådd pristaket

 
Tore Aas hos Eie Eiendomsmegling på Bekkestua spår at kjøpere fremover vil løfte blikket og se utover de områdene som er mest i vinden akkurat nå. 
 
– Det betyr at i Bærum kan områder som Bærums Verk, Lommedalen, Skui, Slependen og Rykkinn bli mer etterspurt enn det er i dag. Områdene Jar, Stabekk og Høvik har antagelig snart nådd pristaket. 
 
– Men så var det det, da vet du: Spådom om fremtiden er en vanskelig øvelse.