Rykende ferskt grytebrød

Publisert
9. april 2016

En brøddeig er faktisk lekende lett å lage.

En baker fortalte meg en gang at man skal behandle en brøddeig på samme måte som en kvinne. Jeg var singel lenge.
 
Hvis du lukker øynene kan du kjenne lukten. En lun, gjennomtrengende og hjertevarm en. Den kan ønske deg velkommen allerede på gårdsplassen. Den kommer deg i møte lenge før du når den. Og der ligger det altså på kjøkkenbenken. Lubben, heit og innbydende. Forførerisk, forventningsfull og klar.
 
Det venter på at du skal forsyne deg. Ta for deg. Bare ta! Kom igjen! Ja, jeg snakker om nybakt brød nå, altså!

Annonse

Noe av det beste livet har å by på

Du er ikke nødvendigvis mer bortskjemt enn du sørger for selv. Men et rykende ferskt brød vil skjemme deg bort selv om du har stått for alt arbeidet selv.
 
Tenk deg at noe så enkelt som mel, vann og gjær kan gi deg noe av det beste livet har å by på! Denne blandingen har mettet milliarder av mennesker gjennom flere hundre år, og de benyttes over hele verden på mer eller mindre samme måte.
 
Les mer om mat og drikke på Botrend her.
 
Noen steker deigen over åpne flammer, andre sverger til glohete steiner. Selv velger jeg å bruke den gamle jernkjelen etter farmor.
 
Resultatene blir uansett begeistring: En deig som løfter seg luftig, med en sprø skorpe som inneholder ett av de miraklene gjæren og varmen har å by på.
 
Slik blir du en mester på kjøkkenet med Espen Nersveen bak Heia Mat.

Minner fra bakeriet

Den første jobben min var på Heggedal Bakeri. Vel, det er ikke helt riktig, for da hadde jeg allerede tatt vaskeoppdrag på privaten for en vaskedame og syklet Gullhella rundt med Asker og Bærums Budstikke i sykkelveskene.
 
Men den første jobben innenfor det som etter hvert skulle bli min bane var på bakeriet. Der sto jeg mange lørdager og et par somre for å tjene penger til vafler på klubben, plakater av Pamela Anderson og noen hemmelige tipakninger med Marlboro Light.
 
Det er mye å lære for en unggutt på et bakeri: Du må komme deg opp om morran, for folk venter på at du skal få jobben gjort. Du må holde tempoet oppe, følge baksten med falkeblikk, og du må sørge for at resultatet blir perfekt. Du lærer også at det er fullt mulig å forspise seg på kransekakestenger, at oppvasken ikke gjør seg selv og at ingenting i en bakeprosess er tilfeldig.
 
Les flere saker fra Morten Øverbye her. 

Annonse

En brøddeig er faktisk lekende lett

Siden den gang har jeg møtt flere bakere på min vei. En av dem fortalte meg en gang at du må behandle brødet som en kvinne. Varsomt. Fast og selvsikkert. Ikke slå. Gi det tid. Gjør det riktige til de riktige tidspunktene. Vis kjærlighet. Og nyt det.
 
Om jeg ikke husker helt feil så endte ikke den bakeren akkurat opp som noen livsstilcoach. Og ikke tok jeg nevneverdig lærdom av brødfilosofien hans, heller. For min erfaring er at han tenkte for komplisert. For en brøddeig er lekende enkelt når du først har forstått deg på det. Men det var kanskje akkurat det han mente?
 
Matbloggerens funksjonelle drømmekjøkken på få kvadrat.
 
Gjæren må få tid til å gjøre jobben sin. Glutennettverket må få utvikle seg godt nok med lang nok elting. Så lite mel som mulig for et saftig resultat, og både søtt og salt har sin funksjon i deigen.
 
Disse oppskriftene bruker jeg gjerne når det bakes. Grytebrødet er en sikker vinner, her bytter jeg ut melsortene etter dagsformen. Med spelt og hvetemel blir det et lyst helgebrød. Med fibra passer det godt i matpakken.
 
Brytebrødet med havregryn smaker best rett fra ovnen, men jeg kan lure en og annen et par dager etter om jeg varmer det litt i ovnen. Og det luftige bakverket med bakepulver, uten både mel og gjær, er fantastisk til allergikere og oppblåste venner. Sprøtt fra ovnen, bløtt og saftig etter hvert.
 
Jeg synes du skal komme i gang. Om noen timer har du huset fylt av den deilige duften.

Grytebrød

  • 300 g hvetemel

 

  • 150 g fibra

 

  • 3,5 dl lunkent vann

 

  • 1/2 stk. pose tørrgjær

 

  • 2 ts. salt

 
– Bland alt sammen og elt det sammen i en kjøkkenmaskin i 10 minutter. Husk at det er bedre om du bruker for kaldt vann enn for varmt. Du må jo ikke ta livet av gjæren, heller! Deigen skal være så fuktig som mulig uten at den fester seg om du stikker fingeren borti. 

– Sett deigen på et lunt sted med plast over. La den stå og godgjøre seg til den har hevet til dobbel størrelse. Du vil at gjæren skal få gjøre jobben sin, det er nemlig det som gir deg et godt brød til slutt. Brødbaking er altså intet hastverks-prosjekt, det tar den tiden det tar. Etter en time må du ser hvordan det går.
 
– Sett stekeovnen på 225 grader. Jeg bruker en jerngryte med lokk, men du kan selvfølgelig bruke vanlige brødformer. Da kan du gå litt ned på gradene til ca. 200 grader.
 
– Forvarm jerngryta i ovnen slik at denne holder den samme temperaturen som ovnen. Kna deigen sammen til et rundt brød, og legg det i gryta. Skjær noen snitt i deigen så brødet folder seg litt ut. Legg på lokk, og la den steke i en halvtime.
 
– Ta av lokket, og la den steke videre i 10–15 minutter. Du vil jo ha en deilig og gylden skorpe på brødet, dessuten er det fint å sippe ut litt av dampen som holder seg inne i kjelen.
 
– Avkjøles. Ja, om du klarer å vente, da.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.