Samler Kay Bojesens design

Publisert
4. mai 2016

Se Tonny Christensens enorme samling

Tony Christensen er hittil kjent den største private samleren av Kay Bojesen.
 
Det meste av utstillingsobjektene som i disse dager er utstilt under «Kay Bojesen – dansk design for det moderne liv» i Drammens museum, er Christensens sitt.
 
– Jeg har samlet i 18 år nå. Jeg aner ikke hvor mye jeg har, men skulle jeg gjette, ville jeg sagt rundt to tusen gjenstander, forteller han.
 
Maskulint design fra danske Anders Arhøj og Kähler.
 

Annonse

 
Bojesens design er blitt Christensens lidenskap, og samleren kan mye om tingenes historie.
 
Det hele startet da han så en ape utstilt i et butikkvindu som minnet ham om sin egen barndom.
 
– Som barn så jeg en ape på TV jeg ikke fikk av mine foreldre og som jeg ikke klarte å glemme. Mange år senere fant jeg en ape som minnet meg om denne og som jeg derfor måtte kjøpe. Kort tid etter kom jeg over en elefant med likhetstrekk til apen jeg ble fascinert av. Jeg undersøkte hvem denne Kay Bojesen var, og oppdaget dermed et helt univers av fine gjenstander, forteller han.

– Som en femteklassings kunstverk

 
Samleren forteller at det er enkelheten i Bojesens design han har latt seg fascinere av.
 
– Det kan se ut som en femteklassings kunstverk. Det er en kloss med noen utstikkere, men likevel gjenstander med mye sjel, sier han.
 
Christensen, som har samlet i mange år, beskriver seg selv som en rastløs person som «må» samle på noe. Hele tiden øker samlingen, men selv har han ikke hatt den på flere år.
 
– Som folk flest har vi egne to rom til barna våre, men hos oss er det også et eget Kay Bojesen-rom. Likevel er ikke det i nærheten av plass nok til alle tingene. De siste tre årene har samlingen blitt lånt ut til utstillinger og lignende, forklarer han.
 
Design House Stockholm lanserer møbler.

 
 
Konen Anette Christensen synes også samlingen er flott, men innrømmer at det kan ta litt overhånd.
 
Les mer om hele utstillingen her.
 
– Dette hadde ikke vært mulig om vi ikke hadde gitt ham plass og tid til det. Han bruker all fritiden sin på dette. Han skal være først ute på loppemarked og auksjoner, og drar til og med dagsturer utenlands for å kjøpe gjenstander. Vi har ikke lenger plass til hele samlingen hans, forteller hun.
 
Kunstindustrimuseet vier ny utstilling til Terje Ekstrøm.

– Umulig uten Christensen

 
Kay Bojesens barnebarn, Sus og Peter synes det er flott å se engasjementet til Christensen.
 
­– Denne utstillingen ville ikke vært mulig å gjennomføre uten hans interesse for Kay Bojesen. Det er veldig gøy, både med hans lidenskap til designet og all historien han kan om det, forteller de.

Annonse

 
Hva planen med samlingen er har ikke Christensen noen formening om, men enn så lenge dukker det stadig flere design opp i samlingen.
 
– Selv om jeg har mye og kanskje til å med to like gjenstander, er jeg god til å finne unnskyldninger for at de ikke skal selges. Kanskje er den ene litt slitt og den andre helt ny, men begge med hver sin sjarm, ler han.
 
Les mer om interiør og design på Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.