Satser på tradisjonstunge, svenske kakkelovner

Publisert
8. mars 2016

Produserer de eksklusive ovnene etter skreddersøm.

Stein Kotte-Eriksen hevder å være Norges største selger av kakkelovner. Lørdag åpnet han stor butikk på Nesbru.
 
– Det er de keramiske flisene som har gitt navn til disse ovnene, som de færreste i Norge vet hva er. Folk tror det er en kakkelovn bare den har fliser på, forteller Stein Kotte-Eriksen fra Haslum.
 
Lørdag åpnet 57-åringen dørene til sin store satsing – basert på en 300 år gammel svensk tradisjon av støpte elementer og kakler av porselen.
 
Møbelforretningen A. Huseby & Co. har fått en god start i Asker med skandinavisk design.
 

Fra medierådgivning til kakkelovner

Som norsk eneimportør av kakkelovner fra snart 100 år gamle Gabriel Keramik, har Gabrielsen Kakkelovner AS tatt mål av seg til å selge 80–100 kakkelovner i år – gjennom ni forhandlere, inkludert egen butikk på Nesbru med Norges største kakkelovn-utstilling.
 
– Hvor mange ovner regner du med å selge i Asker og Bærum?
 
– 10–15 stykker. Det er her og i Oslo vi selger best, takket være høy kjøpekraft og mange vakre og trekkfulle, gamle hus, forteller Kotte-Eriksen.
 
Haslum-mannen er utdannet siviløkonom og jobbet en årrekke som rådgiver innen mediekommunikasjon. I 2012 brøt han og ble salgssjef og senere daglig leder for Kakkelovnsmakeriet på Lysaker. Der jobbet han inntil han etablerte Gabrielsen Kakkelovner sammen med Lars Morten Ringdal og Preben Gibhardt Steensen fra Vikersund i fjor høst.
 
Moderne eikedrøm på Røa inspirerer naboene til å pusse opp.

Annonse

Koster raskt 100.000 kroner

Skal du kjøpe en kakkelovn, koster det raskt fra 75.000 til over 100.000 kroner. I tillegg kommer 25.000-30.000 kroner i montering.
 
– Vi drar nesten alltid ut på befaring for å sjekke gulvkonstruksjon og takhøyde, bakvegger og skorstein. Deretter produseres hver enkelt ovn etter skreddersøm, forteller Kotte-Eriksen.
 
Nostalgi er ikke den eneste driveren i markedet for kakkelovner. Nyere ovner har et varmeakkumulerende system som gjør at man etter kort tids fyring oppnår varme over 24 timer.
 
Dessuten skal ovnene være 100 prosent rentbrennende. Svevestøvet blir igjen i ovnens kanaler, uten nok oppdrift til å forsvinne ut i pipen.
 
Har du lyst til å sove i boligen før du kjøper den? Nå kommer amerikansk trend til Norge.

Fyringsøkonomi og miljøet

– Kakkelovner er et meget godt alternativ. De har unike egenskaper innen varmelagring og veldig lave utslipp, bekrefter Grethe Bachmann, tidligere styreleder og i dag styremedlem i bransjeforeningen Norsk Varme.
 
Hun mener det ideelt sett burde vært kakkelovner i flere norske hjem, men tror markedet vil utvikle seg relativt konstant fremover – på grunn av ovnenes høye pris og størrelse; det er ikke uvanlig at ovnene veier opp mot 1.200-1.500 kilo.
 
«Svenskeovnene» har i dag under 1 prosent av markedet. Kotte-Eriksen spår en dobling av dagens volum til 160–200 ovner.
 
– Fyringsøkonomien og miljøaspektet vil sørge for dette, tror han.
 
Denne saken ble først publisert i Budstikka.
 
Les mer om interiør og bolig på Botrend her.