Schjøll: – I år skal det være retro

Publisert
17. februar 2016

Ekspertene gir deg fargetipsene.

Rosa er lansert som årets farge, men skal vi tro ekspertene vil vi også se mer av andre spreke farger i spennende kombinasjoner.
 
– Sykehusmiljøet er nå på vikende front. Dette året vil være retroinspirert, men på en luksuriøs og skandinavisk måte, forteller Finn Schjøll.
 
Les flere saker på Botrends forside.

Annonse

Finn en god stol

 
Lakserosa, lyse brennevinsfarger og lyst blått er farger vi vil se mer av.
 
Selv om 70-tallet er på vei inn i stuen igjen, trenger du ikke gjøre om hele hjemmet.
 
– Noen få statement-objekt av luksuriøs retro-stil er det du trenger i år. Årets «must have» er en god stol i trykket mønster med fugler, blader eller blomster. Nå er det heller ikke skummelt med farge på gulvet, og et gulvteppe som strekker seg over hele soverommet er absolutt innenfor, tipser han.
 
 
Slik går nordmenns stilvalg mot 2017

Inn med vårblomster

 
Schjøll, også kjent som Blomster-Finn, forteller at store blandingsbuketter også hører denne våren til.
 
Nå er det trendy å ha det koselig
 
– Nå skal naturen inn, og vårblomstene skal på bordet. Store blader og tørre grener er også populært, men ikke vær redd for å bruke farger. Bruk gjerne blandingsbuketter med tre ulike sorter. Valmue, anemone og nelliker er et godt eksempel, mener han.

– Velg og vrak etter eget ønske

 
Fargeekspert Dagny Thurman-Moe har lang erfaring i utvikling av fargepaletter, og forteller at vi nå er inne i en bølge hvor grønt og blått vil dominere.
 
– Disse sees nå på som de nye, nøytrale fargene. Selv om det høres skrikende ut, kan man velge og vrake blant hele skalaen, fra de duseste til de mørkeste, sier hun.
 
Se Stylizimos personlige kunstprosjekt
 
At det kan høres skremmende ut har hun forståelse for.
 
– Det viktigste er at du velger en farge du liker og er komfortabel med, uansett hvor på skalaen du befinner deg. Det viktigste å huske på er at ingenting ser stygt ut mot en blå himmel eller et grønt gress, sier hun.

Varme og atmosfære

 
Gult, rødt og oransje er også farger hun mener vi vil se mer fremover.
 
– Cognac-fargen vil også tre frem. Det er en trygg og enkel farge for de som ønsker å tilføre et rom varme og atmosfære, sier hun.
 
Les hvordan du lager en god salgsannonse
 
Thurmann-Moe mener det er opp til hver enkelt å velge fargene de ønsker å omgi seg med, men at fargeløst interiør er kjedelig.
 
– Velg farger du liker. Ingen maler stuen hvert år, og derfor liker jeg ikke å snakke om sesongfarger. Jeg finner heller alternativ til fargepaletter som vil vare, sier hun.

Annonse

Ønsker man derimot å la veggen forbli nøytral, har Thurmann-Moe flere råd å komme med.
 
– Farger er enkle virkemiddel for å gjøre det koselig og skape stemning. Et godt tips om man ikke tør å male hele vegger, er å velge bilder og maleri med farger som går igjen i interiøret. Det vil skape harmoni. Viktig å husker er at farger som er nyanselike også alltid vil passe sammen. Et enkelt møbel i en sterk farge vil også ta mye oppmerksomhet og gi rommet et nytt uttrykk uten å gjøre for mye med det, sier hun.