Se loftsleiligheten i Soho – full av design og kunst

Publisert
4. oktober 2016

Loftsleilighet i New York med inspirasjon fra Japan.

Det vi i dag kjenner som det fashionable Soho i New York, var på 1970-tallet bebodd av kunstnere og prostituerte.
 
Typisk for området var industribygg, med store loft og mange vinduer. I dagens trend-strøk kan du fortsatt skimte fasadene på det gamle industriområdet, selv om inventaret er skiftet ut.
 
I disse dager er det dyre luksusleiligheter, butikker og restauranter som gjelder. Kunstnerne er byttet ut med motebevisste New Yorkere, som haster travelt rundt, og gatehjørnene er tatt over av turistene med sine speilrefleks-kameraer.
 
Se DJ Danbys nye design-leilighet
 

Annonse

Bygde i høyden

 
I Soho ligger også en helt spesiell leilighet, inspirert av japansk design og Kill Bill filmene.
 
Eieren Patrick Orban har brukt 20 år på å utforme sitt eget univers og vi har vært så heldige og få komme på innsiden.
 
– Da jeg kjøpte leiligheten i 1996, var det ikke mer enn et loft. Det fantes ingen takterrasse, og alt var gammelt og nedslitt, sier Orban.
 
–  For å få rettigheter til å bygge en ny etasje og takterrasse, kjøpte jeg luftrettigheter. På den måten kunne jeg bygge i høyden. Det er det samme som utbyggere som for eksempel Donald Trump gjør når han bygger skyskrapere.
 
Dette hjemmet ser ut som et hotell
 

53 Crosby Street

 

Fra gaten ser man ikke annet enn en liten grønn dør, merket med adressen 53 Crosby Street. Heisen fungerer som inngangsdør til leiligheten, som ligger i sjette og øverste etasje. Her kommer man rett inn i stuen.
 
Den massive peisen som møter deg når du trår inn i stuen er av amerikansk design, spesialbestilt i hvit. Steinbordet under har Orban skjært ut selv.
 
– Jeg er en slags hobbykunstner, forteller Orban. Selv om jeg har brukt designere til kunstverkene i leiligheten, har jeg alltid en finger med i spillet. Ta for eksempel de grå stolene i stuen og i overetasjen. De er designet av belgiske Arne Quinze, men jeg har gjort min egen vri. Ingen linjer er parallelle, hvilket gjør de til de eneste i verden av sitt slag.
 
Miami Beach-style på Blommenholm
 

Fra California til NYC

 
Selv om leiligheten minner mest om et kunstgalleri, påpeker Orban at det er viktig for han å bevare dens historiske opphav.
 
Bygningen sto ferdig i 1902, og industripreget sitter fortsatt tydelig i veggene. 
 
– Jeg har bevart tak og vegger i sin originale form. Det eneste som er gjort er å legge noen strøk med maling. Jeg ønsker at første etasje skal være autentisk. Det er noe annet med overetasjen. Siden den er nybygget, har jeg hentet inspirasjon fra California, sier eieren.

– Der ser du store hus med hvite, rene linjer. Så du kan si at leiligheten er delt i to, første etasje bærer preg av det gamle New York, mens overetasjen og takterrassen er med inspirasjon fra California.
 
Lise har romantisk glam i Asker
 

En japansk hage

Et gjennomgående tema i loftsleiligheten er japaninspirert design, og her finner vi blant annet to japanske hager.
 
Den første markerer skillet mellom kjøkkenet og soveromsdelen av leiligheten, mens den andre ligger rett ovenfor i overetasjen.
 
– Arkitekturen rundt de japanske hagene er hentet fra Kill Bill 1. Det er en scene hvor Uma Thurman sloss med sverd oppe på ett glasstak. Under henne kan man skimte en japansk hage. Det er det samme i leiligheten. Den japanske hagen i overetasjen ligger rett over den som er innendørs. Hagene er knyttet sammen av et stort glassvindu, akkurat som i filmen, forteller Orban.

Hinokitre og tatamigulv

 Det er ikke bare de japanske hagene som henter inspirasjon fra Japan. Også soverommet og badeværelset bruker japanske elementer. Soverommet er enkelt innredet, med en lav seng, plassert oppå tatami matter. Veggene er hvitmalt over de opprinnelige mursteinene.
 
– Jeg var ute etter ett enkelt design på soverommet, sier Orban. For mye ting forstyrrer meg, da jeg foretrekker en minimalistisk stil.

I badeværelset er vegger og gulv steinbelagt i forskjellige gråtoner, Orbans yndlingsfarge. Vaskene og badekaret er alle laget av Hinokitre, som blir mye brukt av japanerne fordi det tåler vann.
 
– Jeg brukte forskjellige gråtoner for å skape dybde i rommet. Da jeg bruker mye hvit, grått og sort kan det lett gi et kaldt uttrykk. Derfor valgte jeg hinokitre på vasker, skap og badekar for å tilføre varme farger.

 

På konsert i egen stue

 
I overetasjen er det to rom. Det ene er et moderne badeværelse. Det andre er ett musikkrom.
 
I dette rommet har han ikke spart på noe, og høyttalerne alene har en prislapp på over 200.000 dollar. Taket er laget av Hinokitre, og har en bølgeform slik at lyden blir perfekt balansert. Lukker du øynene er det akkurat som å være på en live konsert.
 
Og Orban bruker mange kvelder på den blå sofaen, hvor han nyter musikken.
 
– Jeg bygde musikkrommet fordi jeg har en spesiell interesse for musikk. Hensikten var å lage et rom hvor jeg kunne spille så høyt jeg ville, uten klager fra naboer. Derfor er hele rommet grundig isolert, sier Orban.
 
Dette er verdens første designhotell
 

Kunstverk fra hele verden

Selv om leiligheten gjennomgående er inspirert av Japan, har Orban benyttet kunstnere fra ulike deler av verden.
 
Fra såkalte tungestoler, eller Tounge Chairs, av danske Arne Jacobsen, til lyskreasjoner av koreansk-amerikanske Chul Huyn Ahn. Ikke bare er Orban spesielt interessert i kunst, han er også i følge han selv en tegneserienerd. I stuen henger et stort bilde av en figur hentet fra tegneseriene om The Silver Surfer.
 
– Jeg har lest mye i tegneseriene om The Silver Surfer, og måtte derfor ha med en bilde. Kunstverket er laget av Daniel og Gio Fuchs, og surferen er i full mannslengde, sier Orban. Bildet har fått tildelt hedersplassen, og er det første du ser når du kommer inn i leiligheten.
 
Etter oppussingen har Orban fått verdiansatt leiligheten, og den er nå til salgs for svimlende åtte millioner dollar, eller 67.000.000 norske kroner.
 
Les flere saker på Botrends forside her.