Se «Moseplassens» egen vinterhage

Publisert
26. januar 2016

La deg inspirere av bloggerens ideer.

En fin hage forbindes ofte med fargerike blomster, grønne planter, sol og sommer.
 
Likevel mener Anne Havåg Holter-Hovind, damen bak hagebloggen Moseplassen, at hagen også har sin sjarm på vinteren.
 
– Det handler bare om å se potensiale og gjøre en liten innsats, sier hun.
Snø og is er elementer hun mener er avgjørende i en vinterhage, men hva den ellers bør inneholde, mener hun er opp til hver enkelt.
 
Fanny viser deg hvordan du lager lykter.
 
–Vinterhagen trenger verken koste mye eller være tidkrevende, det er kun fantasien som kan sette en stopper. Ta deg først et minutt til å tenke over hvilken del av hagen eller balkongen du ser ut på innenfra, og begynner der. Ikke sett i gang med et gigantisk prosjekt, det er mye lettere om du deler hagen inn i soner. Deretter kan du dekorere slik du selv ønsker, sier Anne Havåg Holter-Hovind.
 
Les mer om hage her.

– Tenk enkelt 

 
 
En enkel belysning på huset, lykter, og en fin sti opp til huset, er bare noe av det hun mener skal til.
 
– Dekorer også med krukker som tåler kulde, grønne furugrener som bryter med det hvite, og ulike lykter. Det kan være hjemmelagde lykter, kjøpte, eller en kombinasjon av begge. Om kvelden er det veldig hyggelig å se ut på disse, i stedet for et mørkt krater. Det gir lys for å finne vei, samtidig som det gir dybdefølelse og struktur, tipser hun.
 
Finn Schjøll gir deg tulipantips
 
Selv om vinteren ikke er tiden for å sitte ute, mener hun også at møblene som tåler kulde godt kan bli stående.
 
– Et lite bord ved inngangsdøren med en krukke eller en lykt på kan også være det som skal til for at enhver skal føle seg velkommen, sier hun.
 
Saken fortsetter under bildene.

– Vær leken

 

Anne synes hagen er finest når den er litt tilfeldig og det ikke er så voldsomt og overdådig.
 
 
– Sjarmen ligger i det enkle. La planter som holder seg fine bli værende, og klipp ned det du synes ser rotete ut. Struktur i hagen er viktig. Har du barn, er det ingenting i veien for å involvere dem. Hva med å dekorere hagen med en familie av snømenn? Eller en liten snømann på 30 cm her og der? Vanskeligere trenger det ikke være, sier hun.
 
Slik får du lekker utebelysning.
 
Dyrelivet og mangfoldet i hagen er også viktig for Anne. Derfor har hun flere steder plassert matfat og hengt opp meiseboller til sine små venner.
 
Hjemmelagde fuglekasser mener hun også kan være rimelige og morsomme familieprosjekt som ser fint ut i hagen.

– Måk soner

 

Har du en platting eller veranda, synes Anne det er fint å holde hele, eller deler av den fri for snø om vinteren.
 
Det gjør det også lettere å nyte utearealet så fort solen begynner å varme når det går mot vår.
 
– Å måke bevisst, slik at det blir pene linjer, synes jeg er fint. I tillegg dumper jeg snøen der den ikke synes, aller minst i vårbedet der blomstene vil gro så fort solen begynner å titte frem til våren, forteller hun.

Vil inspirere

 
Anne har mye kunnskap og mange gode råd om hagestell. Nettopp det var grunnen til at hun opprettet bloggen ”Moseplassen” for åtte år siden.
 
– Mitt mål er å inspirere andre og gi leserne mine samme gode opplevelse av hagen som jeg får. Jeg har et behov for å vise frem alt det fine ved en hage ­­– til alle årstider. Jeg hadde ingen ambisjoner om å bli den best leste hagebloggen, men synes bloggfellesskapet er veldig fint, forteller hun.
 
Tidligere denne måneden ble hun nominert til årets interiørblogg av Vixen Blog Awards, og selv om hun ikke stakk av med seieren, synes hun det var veldig hyggelig.
 
– Jeg gleder meg veldig over anerkjennelsen jeg får nå, forteller hun.
 

Hageinspirasjon finner hun både hos leserne sine, på sosiale medier og i magasiner.
 
Ballong-lyktene har hun nylig hatt stor suksess med, og Anne tipser også om en menge andre kreative og rimelige måter å dekorere vinterhagen på. 
 
 
– Ballong-lyktene har blitt årets store trend, og uken jeg skrev om dette, hadde jeg 100.000 unike lesere på en uke. Til vanlig kan det ligge på alt fra 20.000 og oppover ukentlig. Det varierer veldig, men det viktigste for meg er å spre hageglede, sier hun.

Under kan du lese Annes oppskrift på hjemmelaget meisebolle.

 

 •  500 g saltfritt matfett. For eksempel Flott eller Delfia.
 •  200 g hakkede saltfrie nøtter.
 •  200 g havregryn.
 •  200 g sammalt hvete eller annet mel.

 

 •  Smelt fettet. Kjøl ned før du forsetter om det blir veldig varmt.
 •  Rør inn nøtter, havregryn og hvete/mel.
 • Ha massen i form. Det kan for eksempel være et kjøkkenglass sammen med en tvinnet hyssing som du lar gå i mange krøller.
 • Sett til avkjøling så det stivner
 • Bruk lunkent vann på utsiden av formen, og server verdens beste mat til fuglene.

Annes oppskrift på iskrans:

 

 •  Finn frem en randform. Både former ment for baking og slike du kan kjøpe med ferdig dessert fungerer godt.
 • Hell vann i formen, kokt vann gir litt klarere is.
 • Du kan dekorere kransen ved å legge blomster, bånd, plastleker og annet ned i vannet. Frys eventuelt i to runder om pynten flyter opp/rundt.
 • La stå til alt er helt fryst, ta den inn og la den stå litt i oppvaskkummen, før du har lunkent vann på utsiden til isen slipper formen 
 • Heng opp kransen på en tykk spiker eller ved å henge et tykt silkebånd rundt kransen. Den kan også ligge flatt som en lav islykt.