Selger 300 år gammelt småbruk

Publisert
26. april 2016

Eieren av Løkka i Lommedalen er syvende generasjon på gården.

 
Småbruket   i Kirkebyveien i Lommedalen, den 300 år gamle Løkka, er nå lagt ut for salg med prisantydning 13 millioner kroner.
 
Hittil har Finn-annonsen fått over 10.000 klikk – noe som bygger opp om at ordet «småbruk» er det det søkes mest om på Finn.
 
Småbruket på Hurumlandet gikk 2,3 mill over takst
 
I følge Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret  viser flere  spørreundersøkelser at folk ønsker seg en enslig stue med stort utsyn og lite innsyn.  
Det er drømmen for mange nordmenn, og mye av grunnen til at vi i så stor grad søker på Finn etter småbruk, mener eksperten. 
 
 
 

Annonse

 
– Det er selvfølgelig veldig hyggelig at det er så stor interesse, selv om det naturligvis ikke kommer 10.000 på visning, sier eier Geir Johansen.
 
Det er han og kona Torunn Johnsrud som nå selger eiendommen. Geir Johansen er oppvokst på gården og er syvende generasjon på Løkka.
 
– Det er litt vemodig å selge. Men jeg kan enten gjøre det nå, eller vente til jeg er 85 år og har forsømt gården i en årrekke. Nå er ting veldig i orden her, og det krever mye å holde stedet vedlike, sier han.
 
Her får du flere  eiendomsnyheter  på  Botrend.
 
 

En sjeldenhet

 
Det er et svært sjeldent objekt som nå ligger til salgs – det går lang tid mellom hver gang et småbruk kommer for salg i Bærum.
 
Forrige gang var da   småbruket på Rykkinn ble solgt for en million kroner over takst.
 
– Dette er helt unikt, sier eiendomsmegler og daglig leder i Privatmegleren Thøgersen og Partnere i Sandvika, Morten Thøgersen.
 
Med over 40 års erfaring på eiendomsmarkedet i  Asker  og  Bærum,  vet han hva han snakker om.
 
– Her har eierne tatt veldig godt vare på bygningene og mye av det opprinnelige er bevart. De har vært tro mot arkitekturen og byggeskikkene gjennom tidene, sier Thøgersen.
 
Enorm pågang på Vøyen Hageby – fremskynder salget
 

Brant under felttoget  

 
Hovedhuset fra 1716 har et bruksareal på 140 kvm over to etasjer.
 
Kårboligen ble oppført så sent som i 1980, der hvor det gamle fjøset sto tidligere. Kårboligen har bruksareal på 171 kvm. Låven ble oppført i 1953.
 
Det har vært gård her siden lenge før 1716, for ifølge historien var det Karl 12s soldater som brant ned den forrige hovedbygningen under felttoget i Norge i 1716.
 
Dette kjennetegner boligkjøpere i Asker og Bærum 
 

Annonse

Nåværende hovedbygning ble bygget umiddelbart etterpå av eier Peder Nilsen Leuch.
 
Han var en mektig eiendomsspekulant på denne tiden, og eide småbruket i Lommedalen fra 1680 til 1765.
 
Geir Johansens familie kjøpte gården i 1798.
 
– De som overtar dette stedet får et gammelt hus med sjel – virkelig sjel. Jeg setter pris på om historien blir ivaretatt og at ny eier setter seg inn i historien, men man kan ikke forvente det, sier Johansen.
 
Slik var livet i Asker og Bærum i 1814
 

Stor interesse 

 
– Det har vært veldig stor interesse, og mange som har ringt meg om denne eiendommen, bekrefter Thøgersen.
 
Henvendelsene kommer ifølge megleren fra barnefamilier, det er vennepar som vil dele og det er flere som driver med hest eller hund.
 
– Det er også de som er ute etter å kunne dyrke i mindre skala. For mange dreier det seg om å ha mer plass rundt seg, forklarer Thøgersen, som understreker at denne eiendommen ikke er aktuell for utviklere da den er underlagt regulering om vern.
 
Geir Johansen og kona har forberedt salget over flere år.
 
– For noen år siden solgte vi unna skogsteig slik at vi skulle komme under konsesjonskravet. I fjor tømte vi låven, og for tre år siden tømte vi kårboligen, sier han.
 
Nå forbereder de seg til visningen på lørdag.
 
– Vi er veldig spente, og rømmer bort til naboen. Der skal vi sitte å telle biler, ler Geir Johansen.
 
Les flere saker på Botrends forside her. 
 
Tips eller tilbakemelding? Send oss en e-post.