Sjekk boligen full av tekniske løsninger

Publisert
7. september 2016

Bærumshuset er energieffektivt og fullt av lure detaljer.

Hjemme hos familien Deverill-Mathisen på Rykkinn ble 80-tallsboligen renovert med kjøkkenet som utgangspunkt.
 
Både Ellen og Bjørn ønsket et stort, åpent og ikke minst praktisk samlingspunkt midt i huset.
 
– Både fordi vi er sosiale mennesker og over gjennomsnittet glad i god mat og vin, var et godt kjøkken viktig for oss, forteller Bjørn.

Annonse

Skreddersydde løsninger

 
Kjøkkenet er spesiallagd i Litauen, og er det største leverandøren noen gang har levert. Skreddersydde løsninger er tenkt ut av paret selv i samarbeid med Jørgen Mjelva, grunnlegger av flinkegutter.no.
 
Kjøkkenet rommer en mengde skap og hele 39 skuffer, alle med «servo-drive». Det vil si at dører og skuffer åpnes automatisk ved lett berøring av skuffefronten eller et lett trekk i håndtaket.
 
– Funksjonen er basert på en elektrisk drift som åpner skuffen for deg når den blir aktivert, forklarer Bjørn.
 
All innmaten i kjøkkenet er laget av eik, mens kjøkkenbenken er av Corian. Med hvite fronter på skap og skuffer, har kjøkkenet fått et enkelt og minimalistisk uttrykk.

Utnyttet plassen

Paret har ikke latt så mye som en meter gå til spille på kjøkkenet.
 
Upraktiske hjørneskap er byttet ut med enkle og funksjonelle skap som fungerer på samme måte som skuffer eller hjørneskap med en roterende halvsirkel du drar ut for å enkelt komme til tingene som blir plassert innerst inne i skapet.

 
– Ofte blir det mye uutnyttet plass fordi man ikke kommer til. Det har vi prøvd å løse på dette kjøkkenet, sier Bjørn.
 
Kjøkkenet rommer også et grovkjøkken som Ellen og Bjørn i samarbeid med Mjelva har tenkt ut.
 
­–Det er et lite rom med en ekstra stor vask og mye oppbevaring til store kjøkkenmaskiner vi til daglig ikke bruker. Mellom kjøkken og grovkjøkken er det en sensorstyrt skyvedør som åpner seg automatisk når man kommer nærme nok. Dermed slåes også lyset på automatisk. Dette for å gjøre det enkelt om man kommer bærende med store kjøkkenmaskiner eller bakverk og har hendene fulle, forteller han.

Sentral styring av varme og lys

Heller ikke når det kommer til elektrisitet, lys og varme er noe etterlatt til tilfeldighetene. Huset er utstyrt med Smarthus-teknologi, som vil si at det er en sentral styring av varme og lys.
 
– Det er tidsintervall styring av varme, med nattsenking av gulvvarmen. Huset har ulike moduser man kan sette det i, som blant annet «normal», «natt» og «borte». Modusene har ulike forhåndsprogrammerte statuser for lys og varme, og formålet er å ha et energieffektivt og fremtidsrettet hus, foreller Bjørn.
 
Hele styringssystemet sitter i sikringsskapet og kan styres via Ipaden.

Annonse

Flere lysjusteringer

Det er også 36 dimmesoner for lys i huset, mesteparten ledlys. Lyset i kjøkken og stue er også forhåndsprogrammert, slik at man ved ett trykk kan skifte scenarier mellom blant annet «normal», «spis», «fest» og «kos».
 
Lyset justeres da opp og ned i ulike soner etter hvor man ønsker mer eller mindre lys. Smarthus-løsningen er levert av HDL Nordic.
 
På kjøkkenet fikk også Bjørn trumfet gjennom ønsket om ledlys med en rekke ulike fargekombinasjoner.
 
– Det er resultatet av å la mannfolk være alene et lite kvarter, ler Ellen. Selv om det ikke brukes ofte, forsvarer Bjørn det med at det er veldig gøy på fest.
 
Saken fortsetter under bildene. 

– Ingen tilfeldigheter

På Ellen og Bjørns soverom har de også en lysbryter som kontrollerer alle husets lys. Det betyr at paret derfra kan slå av alle lys i hele huset ved et enkelt trykk.
 
På alle soverom er det også tilrettelagt med TV- og datakabler.
 
Varmekabler finnes i alle gulv og spotter og høyttalere er godt felt inn med et diskret design.
 
Rundt dørkarmene er det heller ingen lister eller markante hengsler. Paret har valgt et nøytralt og stilrent uttrykk gjennomgående for hele boligen.
 
– Dette er detaljer som er viktig for oss, forklarer Ellen.

– Tatt det hakket videre

Paret har vært svært nytenkende og fremtidsrettet i renoveringsprosjektet på Rykkinn.
 
– Vi har tatt renoveringsprosjektet hakket videre enn nødvendig, men vi synes det er verdt det og er veldig fornøyd, avslutter de.
 
Les flere saker på Botrends forside her.
 
Tips eller innspill? Ta kontakt her.