Skandinaviske designere hylles i ny tapetkolleksjon

Publisert
9. august 2016

Nå kan du få Arne Jacobsens mønstre på veggen.

I høst vil Arne Jacobsen, Stig Lindberg, Gocken & Libet Jobs og Viola Gråstens mønstre pryde mang en vegg.
 
Tapetkolleksjonen ”Scandinavian Designers II” kommer nemlig for salg i butikk i september.
 

Annonse

Kolleksjonen består av 14 ulike mønstre som ble skapt av designerne på 40-, 50-, og 60-tallet.
 
– Disse mønstrene har tålt tidens tann ogg det er moro å nå kunne hente frem mønstrene fra arkivet. Nå kan alle kle veggene med et stykke skandinavisk designhistorie, sier Birgit Torkildsby (42), produktansvarlig på Borge, leverandør av tapeter og interiørtekstiler til faghandelen.
 
Vintage, luksuriøst og moderne

Flere favoritter

Selv har hun flere favoritter i kolleksjonen.
 
– Jeg har fått mange favoritter allerede, som ”Vertigo” av Arne Jacobsen i grønn og gull, eller i rosa og gull. Ellers synes jeg blomstermotivene ”Aurora” og ”Rabarber” av Gocken & Lisbet Jobs er fine, sier hun.
 
Hun har planer om å ta med motivene inn i sitt eget hjem.
 
– Vi holder på å flytte akkurat nå, men disse mønstrene blir nok å finne på noen av veggene i den nye boligen vi flytter til, sier Torkildsby.
 
Tapet i eventyrland
 
Stadig flere sverger til tapet

Kort fortalt om designerne

  • Arne Jacobsen (1902-1971) var en dansk arkitekt og designer, og en av funksjonalismens mest kjente formgivere. Han designet spisebestikk, gulvtepper og tekstiler. Internasjonalt er han mest kjent som møbeldesigner – med sine kjente stoler som ”Syveren” (1955),  ”Ægget” (1957) og ”Svanen” (1958).

 

  • Stig Lindberg (1916-1982) var en svensk formgiver, berømt innen keramikk og tekstil. Han fikk sitt gjennombrudd i 1950-årene og er særlig kjent for sin rike fantasi.

 

Annonse

  • Viola Gråsten (1910-1944) ble født i Finland, men flyttet til Sverige der hun ble en kjent tekstilkunstner. Med utgangspunkt i folkelig tekstilkunst har hun skapt moderne, personlige mønstre som har ført til stor oppmerksomhet. Hun er representert i flere museer og har blant annet vevd en kjemperye til FN-bygningen i New York.

 

  • Søstrene Lisbet og Gocken utdannet seg til keramikere på 1930-tallet. De overførte sine blomstermotiv fra keramikk til tekstil. Deres fargesterke, håndtrykte tekstiler var etterlengtet under etterkrigstiden, der dekorative elementer var med på å myke opp den funksjonalistiske byggekunsten som vokste frem.

 
Kilder: Borges pressemelding og Store Norske Leksikon.
 
Tips eller innspill? Kontakt oss her.
 
Les flere saker på Botrends forside her.