Skapte boligdrøm i Piemonte

Publisert
29. november 2015

Tre Asker-familier restaurerte et hus i Piemonte.

I 2012 startet et eventyr for Torkel Øien og kona Ann-Cathrin Tessnes.
 
Etter mange år på familieferier i Italia med sine to sønner, bestemte ekteparet seg for å ta sats og kjøpe en gammel eiendom i Piemonte.
 
Med seg hadde de Frode Moen og Renate Hestnes Moen.
 
– Fascinasjonen for Italia lå i bunn. Vi trivdes så godt i landet, hadde et sterkt forhold til det, og flere venner der. Til slutt tok vi mot til oss, sier Torkel Øien.
 
I desember samme år kom paret Magnar Osland og Elin Dahl Hjort med på laget, og derfra og frem til nå har de pusset opp og restaurert et 400 kvm stort steinhus med fem mål tomt.
 
– Det har vært, og er fremdeles, et eventyr, sier Ann-Cathrin Tessnes.
 
Les flere saker på Botrends forside her.

Annonse

Forfallent da de tok over

 
1,2 millioner kroner betalte de tre familiene for eiendommen på den italienske landsbygda. Da hadde de ingen ide om hva det ville koste å få det i stand.
 
Til å hjelpe seg fikk parene Eli Anne Langen, som er eiendomsmegler (og vinbonde på Tenuta il sogno), og Sissel Hanssen, som har styrt prosjektet lokalt og er bosatt i området. De hjalp til med alt av som skulle gjennom det italienske byråkratiet, være seg søknader til vannverket, gassleverandør og de holdt kontakten med håndverkere.
 
Huset fikk navnet Cascina Gentile – det vennlige huset.
 
– Vi trodde først at vi kjøpet eiendommen av en familie som het Gentile. Det viste seg å være helt feil, men navnet festet seg hos oss og slik har det blitt, forklarer Øien.
 
Huset ligger landlig til, og er et tradisjonelt italiensk mur- og steinhus fra slutten av 1800-tallet.
 
Fra 1980-tallet sto det lenge tomt og var forfallent da Asker-familiene overtok.
 
– Husets sjel har vært der gjennom hele renoveringsprosessen. Vi har forsøkt å ta vare på alt av det eldste, men kvitte oss med mye av det som ble gjort på 70- og 80-tallet, forklarer Øien.
 
Se interiørarkitekt Krista Hartmanns hjem her. 

Kjøkkenet er husets hjerte

 
En rekke moderinseringsgrep er gjort.
 
Blant annet har de opprettet luftekanaler under gulvet i hele 1.etasje, siden huset var bygget rett på grunnen.
 
 
Her tør de tenke utradisjonelt. 
 
En gammel brønn er beholdt, men er nå dekket med glass og lyssatt. Trappen er original og nedslitt av tusentalls fottrinn gjennom årenes løp. Torkel Øien, som er en ivrig kokk, har selv tegnet kjøkkenet.
 
–  Vi slo ut en stor vegg for å få større rom. Så la vi stokker og planker på gulvet for å se hvordan det kunne bli. Å tegne selve kjøkkenet er ikke noe hokuspokus. Men jeg måtte gjøre det tre ganger, forklarer Øien.
 
Det beskriver noe av utfordringen med å sitte i Norge når huset er i Sør-Europa. Det er ikke alltid samsvar mellom leveranser når leverandørene holder til både i Norge og Italia.
 
Kjøkkenet fra IKEA ble montert påsken 2013.
 
– Kjøkkenet er hjertet både i huset og i alt annet vi driver med, sier Øien, som skryter av italienske håndverkere.
 
Se huset som ble nytt i gammel stil

Leier ut 

 
Nå som huset står ferdig, benytter familiene det så ofte de kan.
 
Det meste av arbeidene er ferdigstilte, det gjenstår bare delprosjekter. Den samlede prislappen er hittil på 4,2 millioner kroner, inkludert kjøpet av eiendommen og restaureringen. 
 
De tre familiene ønsker at mange andre skal få oppleve det italienske livet i Piemonte. Derfor tilbyr de huset til utleie, til store og små grupper. Eierne kan følge med som guider, og Torkel Øien er gjerne kokk.
 
– For en tid tilbake var en gruppe med på yogatur. De hadde med egen instruktør, men jeg var både kokk og guide i området. Vi ønsker i utgangspunktet at det skal være for venner og venners venner, og går heller via jungeltelegrafen enn for eksempel AirB&B, forklarer Øien.