Annonsørinnhold

Slik beskjærer du busker og trær

Publisert
15. mai 2017

Gjør hagen klar for våren.

– Mange kvier seg for å beskjære busker og trær fordi man er redd for å ødelegge. Alle vet at man skal beskjære, men ikke hvor mye og når. Vekstene har bare godt av en «frisering». Målet med beskjæringen er å forme plantene så de blir tette og holder ønsket høyde og form, sier Erling Røkholt, gartner og eier av Bryn gartneri på Rykkinn.

SOMMEREN BLOMSTRER: På Bryn gartneri produseres det vakre sommerblomster. FOTO: PETTER SØRNÆS

Å fjerne skadde eller gamle greiner er også bra.

I tradisjonsrike Bryn gartneri er det blitt produsert planter og solgt over disk i over 80 år. I dag driver Røkholt en moderne bedrift med blomsterbutikk med stor snitt-avdeling og hagesenter. I noen få år var gartneriet med i Bo Grønt- og Hagelandkjeden, men har valgt å bli selvstendig igjen for å kunne dyrke sitt særpreg og tilby kundene et bredt varespekter med bedre kvalitet.

LANG TRADISJON: I over 80 år er det blitt produsert blomster på Bryn gartneri. FOTO: PETTER SØRNÆS

– Om våren kan du beskjære mange busker og trær for en ny vekstsesong, sier Erling. Men det er også noen vekster som krever beskjæring senere i sesongen. I gartneriet er det bred fagkompetanse, og her kan kundene få gode råd om når de skal beskjære de ulike vekstene. – En hovedregel er at gamle greiner fjernes eller forkortes, slik at busken eller treet stimuleres og nye greiner bryter. Sol og varme gir god tilvekst. Naturen er fantastisk, sier Erling.

 

SLIK BESKJÆRER DU BUSKER

Vårblomstrende busker og trær som brudespirea, gullbusk, syrin og magnolia beskjærer du etter blomstring i mai-juni. Disse buskene må ikke beskjæres tidlig på våren fordi de danner blomsterknopper sommeren før blomstringen.

Høstblomstrende busker som sommerfuglbusk og syrinhortensia beskjærer du om våren når det begynner å bli varmt både om dagen og natten. Disse buskene bruker da sommeren til å danne blomsterknopper som folder seg ut om høsten.

Vintergrønne, blomstrende busker som Rhododendron skal i hovedsak ikke beskjæres tidlig om våren, men etter blomstring i mai-juni. Busken tåler ganske hard beskjæring for å bryte nye greiner. Ved å knekke av blomstene etter avblomstring, stimulerer man også busken til å bli tettere.

Vintergrønne busker som barlind og thuja kan beskjæres om våren og opptil et par ganger til i løpet av sommeren. Buskene kan formes og beskjæres ved å klippe sidene og toppe dem når de har nådd ønsket høyde.

 

SLIK BESKJÆRER DU FRUKTTRÆR

Epletrær beskjæres tidlig vår, gjerne i mars for å fjerne gamle eller kryssende greiner. Det er særlig viktig å skjære bort greiner som vokser oppover for å få større avling med epler.

Bryn Gartneri, hage

FORNY PLANTENE DINE: Ved å beskjære forynger du busker og trær. FOTO: PETTER SØRNÆS

Vent med beskjæringen av plomme- og kirsebærtrær til høsten. Vårbeskjæring kan gi disse trærne skader.

 

SLIK BESKJÆRER DU ROSER

Roser beskjæres om våren, gjerne når bladene på bjørka spretter og det er blitt litt varmt. Ellers kan greinene og de nye bladene få frostskade.

Stilk- og klaseroser beskjæres slik at det står igjen ca. 20–25 cm av greinene av fem friske hovedgreiner.

Buskroser trenger du ikke beskjære hver vår. Velg enten å beskjære dem hvert tredje-fjerde år ned til 20–25 cm. Hvis du ikke vil beskjære dem så hardt, kan du velge å ta vekk halve høyden annethvert år. Brukes buskrosene som hekk og det er mange gamle greiner, kan du fjerne halvpartene av disse greinene helt ett år og så ta resten av greinene året etter. Da vil det skyte nye skudd.

Klatreroser. Målet er å ha tre til fem kraftige og friske hovedgreiner oppover veggen. Om våren kan du klippe ned to-tre av de eldste greiene så det står igjen 20–25 cm av disse.

 

IKKE GLEM Å GJØDSLE

– For å gi busker og trær god vekst, er det viktig å gjødsle om våren enten man har foretatt en beskjæring eller ikke. Planter som har rikelig tilgang på god næring er mer motstandsdyktig mot sopp og sykdommer. Omsorg fører til trivsel, også i planteverden, sier Erling.

Hvilken type gjødsel du velger har mye å si for hvor ofte du skal gjøre dette i hagen i vekstsesongen.

Roser vil gjerne ha kugjødselkompost om våren som inneholder god næring og forbedrer jorda. Denne næringa løses gradvis opp og gir god vekst og fin blomstring.

Andre busker og trær vil ha helgjødsel, et bredt sammensatt naturprodukt med litt kunstig næring for å gi vekstene optimale forhold.

Gjødsla legges oppå jorda eller
blandes lett inn i det øvre jord-laget. Ved nyplanting kan du gjerne legge kugjødsel sammen med ny jord i plantehullet. Har du lagt bark i bedet, er det mest praktisk å bruke helgjørsel som er små korn som løses opp når det regner eller du vanner.

– Kom gjerne innom for å spørre oss om råd angående beskjæring, forteller Erling Røkholt.

– Vi kan også komme hjem til deg og beskjære bukser og trær og plante for deg, smiler han

Bryn Gartneri, Økriveien 2, 1349 Rykkinn, Tlf.: 67 13 32 19