Slik ble 60-tallshuset moderne igjen

Publisert
18. mars 2016

Ett år senere er byggeplassen omgjort til drømmehus.

Det hadde kanskje vært enklere å bygge et hus helt fra bunnen av, men Eva Sagemo angrer ikke på at de valgte å modernisere det slitne huset fra 1967. I hvert fall ikke nå som huset er så godt som ferdig.
 
– Å henge opp klærne i skapet etter å ha levd oppi esker i nesten ett år, det var en lykkerus, sier Eva Sagemo.
 
Huset fremstår moderne, med sibirsk lerk på utsiden og lyse og åpne rom på innsiden.
 
Store vinduer rammer inn utsikten mot Leangbukten og Vettre. Her har hun bodd siden i fjor høst, sammen med mannen Ivar, barna Malene (13) og Niklas (9) og hunden Storm.
 
Dette huset er bygget etter familiens praktiske ønskeliste.
 

 

This poll is closed!
Poll activity:
Start date 28-11-2016 19:21:02
End date 31-12-2016 23:59:59

Poll Results:

Syns du 60-tallshuset fortjener å bli årets Botrend-hjem?

 

Annonse

Ville kjøpe huset usett

Da de kjøpte huset sommeren 2014, så det helt annerledes ut. Husets opprinnelig fasade bestod av mur i underetasjen og brun- og oransjemalt treverk i overetasjen.
 
Blomstrete tapet, teglstein og mørkt treverk preget innsiden. Planløsningen og det tekniske var også av den gamle sorten.
 
Likevel, så Eva og mannen husets potensial. De bodde 300 meter borti gata, og hadde gått og dagdrømt om en tomt i akkurat dette området. Da de oppdaget at huset fra 1967 var til salgs, ble de så ivrige at de tilbød seg å kjøpe det uten å ha sett det.
 
– Vi ringte megleren med en gang og sa at vi ville ha huset. Han spurte om vi ville se på det først, og da svarte vi nei, sier Eva.
 
Dagen etter fulgte de likevel meglerens anbefaling, og dro innom for en privat visning.
 
 – Da vi kom opp trappene og så utsikten tenkte vi bare, ja! Her skal vi bo. Vi ignorerte alt som var gammelt, og så kun for oss hvordan det kunne bli, forteller Eva.
 
Fant drømmehytta på Norefjell.
 

Annonse

– Hva er det vi driver med?

Kort tid etterpå solgte de huset de bodde i, og flyttet inn i oppussingsobjektet. Da gikk det opp for dem hva de hadde begitt seg ut på.
 
– Det er noe annet å være på visning, titte ut på utsikten og se for deg fremtiden, kontra å stå oppi i et kaotisk oppussingsprosjekt med hundre esker, to barn og en hund. Det var mange ganger vi spurte oss selv; hva er det vi driver med, sier Eva til Botrend.
 
Denne tomannsboligen vant Bærum kommunes arkitekturpris
 
 
 

Annonse

Populært å modernisere 60-tallshus

Det første de gjorde var å engasjere en arkitekt. Ønskene deres gikk hovedsakelig ut på å beholde husets originale fasong, og å gjøre bygget mer praktisk og moderne.
 
– Planløsningen i gamle hus mangler ofte god flyt. Mitt beste tips er å snakke med en arkitekt om hvordan dere som familie ser for dere å bruke huset, sier Eva.
 
Arkitekten bak prosjektet, Øivind Lunde ved Boxs Arkitektsstudio i Asker, mottar mange henvendelser fra huseiere som ønsker å modernisere hus fra denne perioden.
 
– Asker har mange fine 60- og 70-tallshus, og de trenger i mange tilfeller teknisk oppgradering. En kan for eksempel skifte kledning, tilleggsisolere vegger og tak samt forstørre vindusflater ytterligere, sier han.
 
Ifølge arkitekten ligger det utfordringer knyttet til hva en slik oppgradering kan koste.
 
– Ombygging er alltid vanskeligere å gi fast pris på enn nybygg, sier Lunde.
 
Sagemo sin erfaring er at det lønner seg å hente inn priser fra en rekke ulike leverandører før en bestemmer seg.
 
– Vi har brukt mye tid på å sammenligne tilbud, materialer og tjenester, og har spart mye penger på det, forteller hun.
 
Slik totalrenoverte de denne 80-talls boligen.
 

Fornyet alt

Huset til familien Sagemo har gjennomgått en totalforvandling, og det er ikke mye av det gamle som står igjen.
 
– Infrastrukturen var viktig for oss. Vi har byttet ut alt av vann og avløp, elektriske installasjoner, prioritert vannbåren varme i huset, og har etterisolert alle vegger, gulv og tak. Alle vinduene er trelags, og alle vegger, tak og gulv er etterisolert, forklarer Eva.
 
– Ettersom vi bestemte oss for å endre planløsningen i så og si hele huset, er de fleste innvendige vegger nye, og mye av bærekonstruksjonen er beregnet på nytt. For å si det brutalt er det vel kun skallet av huset igjen.
 
Gode tider for møbelsnekkerne.
 

Skreddersydde løsninger

Den nye planløsningen er skreddersydd etter familiens behov. Underetasjen består av en åpen gang, barnerom, bad, et kontor/gjesterom og tekniske rom. I den andre enden av denne etasjen har de i tillegg fått bygget en separat leilighet. Denne etasjen tilhører hovedsakelig barna og gjestene.
 
– Vi får mye besøk av svigerfamilien fra Sørlandet, og tenkte at det var lurt å tilrettelegge for lengre besøk med en liten leilighet i huset, sier Eva.
 
En lys eiketrapp fører en opp til overetasjen, som i den ene enden består av en TV-stue og en åpen kjøkkenløsning med spiseplass og en sofakrok med peis. Herfra kan familien titte ned på båtene som seiler inn og ut av Leangbukta.
 
– Det der er yndlingsplassen min, sier Eva og peker på en skinnstol som er plassert rett foran de store glassvinduene.
 
I den andre enden av overetasjen ligger foreldresonen. Den består av soverom, walk-in-closet, toalett og et baderom med sjøutsikt.
 
Les mer om interiør og design på Botrend
 

Knyttet familien sammen

Etter å ha pusset opp i ett år, begynner det meste å falle på plass. Nå gjenstår kun utearealene, hvor de blant annet planlegger å bygge pergola, utekjøkken og garasje. Eva Sagemo er glad for at oppussingsfasen snart er over. 
 
– Det har vært en krevende prosess. Ufattelig mange avgjørelser skal tas, i tillegg til å koordinere alle håndverkerne. I ettertid er vi glade for at vi har vært så tett på prosjektet, sier Eva Sagemo som har pratet med håndverkerne daglig.
 
– Vi har avverget en del episoder som kunne ha gått galt. Nå vet vi absolutt alt som er i vegger, gulv og tak, samt teknikken bak. Nå som ting er på plass, er vi klare for å nyte resultatet. 
 
Les flere saker på Botrends forside.
 
Kontakt oss her, og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no