Slik bor en av Norges største matbloggere

Publisert
27. mai 2016

Se hvordan Julie innredet på 41 kvadratmeter.

På Torshov i Oslo holder matblogger, kokebokforfatter og gründer Julie Illona Balas (24) til.
 
Hun driver en av Norges mest populære matblogger «Julies matblogg», leverer oppskrifter til Godt.no og driver i tillegg cateringselskapet Chikus Catering. Bedriften teller nå syv personer og levere kjappe og sunne lunsjretter til både bedrifter og utsalgssteder i Oslo.
 
For å få hjulene til å gå rundt i en hektisk hverdag er den unge gründeren avhengig av et rolig og ryddig hjem. Etter flere, og slitsomme, flytterunder fant hun drømmeleiligheten for et knapt år siden – en 41 kvadratmeter stor leilighet på Torshov.
 

Annonse

Hvitt gulv gir større romfølelse

Med lyse vegger, hvitmalt tregulv og grønne planter får Julie den behagelige atmosfæren hun trenger.
 
– Jeg syns det hvite gulvet er fint og bidrar til å gjøre leiligheten større enn den egentlig er. Men det blir fort synlige skader på et lys gulv, og dermed må alt som kommer inn her demonteres og settes forsiktig opp, forteller Julie.
 
Foran den originale terrassedøren i tre fra 1920 står en grønn sovesofa i ull fra Bolia. Den skal forhåpentligvis snart erstattes for Julie er på sofajakt. Selv om hun egentlig har funnet drømmesofaen.
 
– Jeg har drømt om Tiki-sofaen Andreas Engesvik har designet for Fogia. Men jeg har nok innsett at det må bli med drømmen. Så jakten på den perfekte sofaen har i grunnen stagnert litt da dette er den eneste sofaen jeg vil ha, selv om den ikke er spesielt behagelig å ligge i.
 
Her er fire sofa-favoritter fra vårens kolleksjoner.
 
 

Liten plass krever lure løsninger

Det er den tidligere eieren Minna Riska, som jobber i MDH Arkitekter, som har gjort det meste i leiligheten. Hun hadde laget smarte rom- og obbevaringsløsninger som Julie valgte å beholde da hun flyttet inn.
 
– Det var liksom ingen tvil da jeg var på visning, og jeg gikk «all in» samme dag for å få den. Flaks for meg at hun hadde laget drømmeleiligheten min!
 
Kjøkkenet er det viktigste rommet for matbloggeren,og består av skrog fra IKEA og sorte fronter laget av den tidligere eieren. Hyllesystemet er åpent og har også en åpen midtluke ut mot gangen. 

Her oppbevares kjøkkenserviset i samme hyllesystem som arkitekten har videreført i gangen. Der fungerer de som skohyller og lagring av yttertøy.
 
– Det er en liten, men lukket leilighet på grunn av rominndelingen. På 41 kvadratmeter har jeg både gang, separat stue og kjøkken i tillegg til soverom og bad. Det er ganske fantastisk, sier Julie.
 
Selve bygningen er fra 1920, men ble totalrenovert for fire år siden. Da ble både karmer og lister fjernet, og de har heller ikke kommet tilbake.
 
– Jeg vet at mange syns det er stygt, men jeg liker det. Det gjør den litt mer klinisk. Det samme gjelder veggene som mange tror er hvite, men ser du opp i taket som er hvitt, ser du at de bare er veldig lyse. Sånne detaljer har jeg sansen for.
 
Se hvordan matblogger Espen Nersveen har innredet kjøkkenet. 
 

Annonse

Skrev stolkontrakt da hun lånte bort designstolen

Julies stil er en blanding av dyrt og billig. Hun har en forkjærlighet for design og sin første stol, «Scandia Nett» designet av Hans Brattrud for Fjordfiesta, fikk hun til 15-årsdagen. Siden har hun spinket og spart for å kjøpe mer.
 
Ute etter et nytt spisebord? Gå for en rund variant.
 
– Det er en klassiker som kan følge deg hele livet. En gang bodde jeg i en leilighet hvor det ikke var plass til den, og da skrev jeg stolkontrakt med personen som lånte den av meg, sier Julie lattermildt.
 
 

Siden den gang har flere ikoner blitt med hjem til Torshov. I stuen bærer Stringhyllene «String Pocket» Julies utallige kokebøker, mens Muutos «Restore Basket» oppbevarer aviser og magasiner.
 
Sofabordet med marmortopplate er kjøpt hos Bolia og brukes ofte som bakgrunn for matfotografering til bloggen.

Plass til 15 på kjøkkenet

På kjøkkenet har hun investert i stoler fra Arne Jacobsen – to rosa eksemplarer fra Illums Bolighus, og ett lyseblått bruktfunn er kjøpt hos Futura. De kler spisebordet med tilhørende benk som er laget på bestilling av Julies venn og møbelsnekker, Morten Engebretsen.
 
– Jeg ville ha et stort bord, men det var vanskelig å finne en mellomting mellom 160 og 220 cm langt. Nå har jeg fått et bord på 185 og som har plass til mange. Vi har klart å presse inn 15 personer her, sier Julie.
 

Annonse

Bordet er i heltre eik med topplate av Valchromat og er behandlet med uretan-lakk for å hindre at det suger til seg væske. I den tilhørende benken i samme materiale kan overflødige ting stues vekk. Andre løse eiendeler har fått hjem i de åpne garasjehyllene fra IKEA som er plassert i stuen og på kjøkkenet, eller i gamle trekasser som går igjen i alle rom.
 
– Når det er så liten plass er jeg avhengig av å ha noe å gjemme bort ting i, sier Julie som har et tidsperspektiv på fem år i leiligheten før hun ser behov for noe større.
 
– Det er den perfekte leilighet for en person. Og her kan jeg gjøre som jeg vil – som å velge rosa spisetuestoler!
 
Se flere bilder fra Julies drømmekjøkken her.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.