Slik forvandlet de leiligheten fra 1982

Publisert
2. mai 2016

Oppussingen førte til en prisoppgang på 2,7 millioner kroner.

 
– Vi kjøpte den egentlig fordi den var et vrak, sier Stian Vavik og humrer.
 
Han snakker om leiligheten han og samboer Hanne Marie kjøpte i 2010, på Kolsås i Bærum.
 
Paret ga 2,4 millioner kroner for boligen, som da ikke var rørt rent estetisk siden 1982.
 
Her kan du lese flere  eiendomsnyheter  på  Botrend
 
 

Annonse

– Jeg tenkte vel at dette skulle være en ganske lett leilighet å pusse opp, sier Vavik som er tømrer av fag, og har vært prosjektleder for flere store byggeprosjekter tidligere.
 
Og han fikk rett. På fire måneder hadde paret, ved hjelp av familie og venner, forvandlet den stygge andungen til en vakker svane.
 
Slik er det å leve i et oppussingsobjekt
 
Leilighetens planløsning fra 1982 til venstre, den nye planløsningen til høyre: 
 
 
 

Ny planløsning

 
Det første de gjorde var å rive alt.
 
– Svigerfar satte i gang med rivningen sammen Hanne Marie så snart vi fikk nøklene. Fjorten dager senere var leiligheten et tomt betongskall, et helt tomt rom, forklarer Vavik.
 
Det eneste som sto igjen var vann og avløpsledninger fra leilighetene over og slukene.
 
Hanne Marie satte i gang med planløsningen, og tegnet opp en helt ny leilighet sammen med svigerfaren, som gikk fra tre til fire soverom, og fra ett til to større bad.
 
Den opprinnelige planløsningen var ikke funksjonell hverken for en familie, eller dersom man skulle ha gjester.  Dette bekrefter teoriene fra eksperter på oppussing, at en god planløsning fra start av er alfa og omega.
 
– Ja, absolutt. Det er uhyre viktig å ha en god plan fra starten. På den måten unngår du mye trøbbel underveis, sier Stian Vavik.
 
–  Allikevel skal man ikke være redd for å endre planen underveis. En plan er ikke likestilt med en fasit.
 
Slik fikk Helene (28) maksimal utnyttelse av 47 kvadratmeter

Annonse

Rev alt

 
Etter at planløsningen var nøye gjennomtenkt og tegnet ut, satte paret i gang med å pigge opp det gamle sluket slik at alle tekniske membranarbeider kunne utføres riktig.
 
Det ble satt opp nye vegger og yttervegger ble etterisolert.
 
– Det er ingen grunn til å beholde noe i en slik leilighet. Det er bedre å rive alt og bygge det opp igjen, enn å flikke på det gamle. Det koster mye mer å beholde det og fikse på det, enn å bygge nytt, sier Vavik.
 
Materialkostnaden på innervegger er minimale, ifølge snekkeren.
 
Desperate boligkjøpere kupper før visning
 

Malte ingenting selv 

 
Paret valgte å lage en åpen  kjøkkenløsning   i del av den  store stuen, og fikk dermed plass til fire soverom. Et gjestebad, og et større  bad  med vaskerom og badekar.
 
Selv om Stian Vavik kunne gjøre mye av jobben selv, også på badet, valgte de å sette bort noe til andre fagfolk.
 
– All maling satte vi bort. Noen tror at man kan spare mye ved å male selv, men det er ikke nødvendigvis sannheten. Vi ryddet alt og ga maleren leiligheten alene, og to dager etterpå var alle rom ferdige sparklet sier han, 3 dager med profesjonell sprøytemaling etter det var alle rom ferdig malt også. Paret råder andre til å sette av litt på budsjettet til det samme.
 
– Det er mer lønnsomt enn å gjøre det selv, sier han.
 
– Hanne Marie hadde satt sammen en fargeplan som var tidløs og innbydende. Vi visste at leiligheten skulle selges på et tidspunkt så vi valgte å tenke hva som ville se like fint ut om 3-5-7 eller flere år.
 
Slik ble 60-tallshuset moderne igjen 
 

God erfaring

 
Oppussingen   på Kolsås var parets første prosjekt sammen, men det ga mersmak. Nå har de kjøpt et småbruk de skal pusse opp, et mye større prosjekt enn leiligheten fra 1982.
 
Noen erfaringer har de gjort seg under arbeidene på Kolsås.
 
– Vi skjønte fort at vi likte prosjektet og å jobbe sammen. Men man kan ikke stå på alle kravene, man må gi og ta litt. I vårt tilfelle gikk det veldig greit, sier han.
 
Her får du oppussingstips fra Norges tv-eksperter

Annonse

God gevinst

 
Hanne Marie og Stian kjøpte leiligheten for 2,4 millioner kroner. Da eiendomsmegler Edvard Chapsang skulle selge leiligheten, gikk den for 5,150 millioner kroner – en prisoppgang på 2,7 millioner kroner.
 
Paret anslår at de brukte 800.000 kroner på oppgraderingen i leiligheten.
 
– Det var en slående rekord, og jeg tror ikke noen annen leilighet har vært i nærheten av en slik oppgang her, sier Vavik, som er fornøyd med megler i Edvard Chapsang i forbindelse med salget.
 
Eiendomsmegler Chapsang er imponert over hva paret har fått til.
 
– I min jobb så ser jeg mange som pusser opp og former boligen etter ønske, behov og ikke minst smak. Men denne leiligheten er i en klasse for seg. Utover høy standard, særdeles god og smart planløsning og flotte detaljer, er det en eleganse over både utformingen og utførelsen som gjør dette helt unikt. Derav også prisen vi klarte å oppnå, sier Chapsang.
 
Les flere saker på Botrends forside her. 
 
Tips eller tilbakemelding? Send oss en e-post.