Annonsørinnhold

Slik gjør du hagen ferieklar

Publisert
25. juni 2018

Selv er du sikkert klar for sommerferie, men hvordan står det til med hagen? Slik vedlikeholder du hagen gjennom hele ferien.

– Vi bruker mye tid i hagen på forsommeren. Friske sommerblomster plantes i krukker, kasser og ampler, mens plenen skal klippes og vannes jevnlig. Små kjøkkenhager i pallekarmer med urter og grønnsaker er særlig populært, sier Erling Røkholt på Bryn Gartneri.

En ting er sikkert. Hva slags vær sommeren byr på, vet vi lite om. Blir det en normal norsk sommer vil det regne litt. Hvis det blir solfylt holder ikke litt regn – hagen din trenger vedlikehold og vann, særlig om sommeren.

– Når man reiser på ferie, er man gjerne borte i 3-4 uker av gangen. Med små grep kan du vedlikeholde hagen, også på ferie. Hagen ser ”høy” ut når du kommer tilbake, men vil være i god stand. Det er et godt utgangspunkt for høsthagen, sier Erling.

 

Dette gjør du med plenen

– Før du drar på ferie bør du klippe plenen din passe høy og ikke helt ned. Blir det en varm sommer, som vi håper det gjør, kan en kortklipt plen svi seg og få skader. Bruk en god rake i etterkant, fortsetter Røkholt.

Gi plenen din ny næring, helst i form av organisk gjødsel. Erling anbefaler helgjødsel eller kumiks i pellets. Den organiske gjødselen svir ikke plenen og tåler å vente på regnvær.

Før du drar på ferie bør du klippe plenen din passe høy og ikke helt ned.

For å dempe ugress og mose i plenen i sommer, kan du fint bruke plenrens og mosedreper. Denne er heller ikke avhengig av fuktighet eller regn.

– Du har vel ikke glemt hytteplenen? Den trenger også stell. Ta med deg en pakke plenfrø så du har hvis du må etterså, foreslår Erling.

 

Slik overlever sommerblomstene dine

Felles for sommerblomster i krukker, kasser og ampler er at de bør plasseres skyggefullt de ukene du er på ferie.

– Før du reiser er det viktig å vanne opp sommerblomstene så de er normalt fuktige. Det er ingen vits i å overvanne, da vil blomstene stå i fare for å drukne, fortsetter han.

En vanningskjegle er et enkelt vanningssystem som fungerer ved å gradvis forsyne blomstene med vann.

Med en smart vanningskjegle gir du sommerblomstene dine vann igjennom hele ferien, og opp til 28 dager.

vanning av sommerblomster, Bryn Gartneri

GLEM NABOEN: Nå kan du selv sørge for at sommerblomstene dine får vann hele ferien.

– En vanningskjegle er et enkelt vanningssystem som fungerer ved å gradvis forsyne blomstene med vann. Størrelsen på krukken, kassen eller ampelen avgjør størrelsen på kjeglen – du kan også benytte flere små i en stor krukke, viser Erling.

Kjeglen skrus på en tom brusflaske med et lite hull i toppen, fylles med vann og settes opp ned i blomsten med kjeglen godt ned i jorden. Vannflaskens størrelse avgjør hvor lang effekt du får. I hovedregel holder 0,5 l i 7 dager, 1 l i 14 dager og 2 l opp til 28 dager.

Som nødhjelp til sommerblomstene dine kan du blande gjødsel i vannflasken før du fester kjeglen. Du kan også legge pellets i blomsten.

– Gå over hagen før du drar. Knip og klipp brunt, visnende og fult blomstrende sommerblomster. Blomster med litt høyde bør støttes opp med pinner. Stemor og petunia i fult flor bør klippes tilbake til 3-4 cm, nesten helt ned. Blomstene vil spire på nytt og stå i full blomst når du kommer tilbake fra ferie, tipser Erling.

 

Bekjemp sneglene i ferien

Iberiasneglen har kommet for å bli. Vintre med barfrost og lite snø reduserer bestanden, men sneglene er tilpasningsdyktige og blir stadig mer vant til norsk vinterklima.

Sneglen liker fuktige forhold, som betyr at en vanlig norsk sommerhage byr perfekte forhold.

Ferieklar hage, Bryn Gartneri, stort utvalg

HAR UTVALGET: Alt du trenger for å gjøre hagen ferieklar finner du på Bryn Gartneri.

Nemaslug er et biologisk, ikke-giftig produkt som bekjemper snegler. Produktet løses opp i vann etter anvisning på pakken og blandes med snegler. Klipp halvparten av sneglene i to. De hele sneglene får så i seg nematodene, bitte små dyr, og vil selv bli spist av andre snegler på et større område, forklarer Erling.

Massen skal fordeles i åtepunkter over hele hagen. Sneglene vil slutte å spise etter 2 dager, og dør etter 2-4 uker.

Sett frem åtepunkt før du reiser på ferie, og gjenta prosessen på sensommeren for best resultat.

Sneglefeller er en miljøvennlig engangspose som plasseres på forskjellige steder i hagen. Posene kan fylles med øl og vil tiltrekke seg sneglene.

Ferramol inneholder jernfosfat som sneglene dør av. Når sneglene får i seg dette slutter de å spise på få dager, graver seg ned i jorda og dør. Ferramol er et giftstoff og bør derfor brukes når du ikke skal bruke hagen selv, spesielt hvis du har små barn. Det passer derfor godt å bekjempe sneglene med Ferramol når du er på ferie, anbefaler Erling.

Det har blitt svært populært å dyrke grønnsaker og urter i pallekarmer. Som oss foretrekker snegler urter og salat fremfor ugress, en vanlig pallekarm er lett match. Sneglene kommer seg opp i pallekarmen dersom den ikke møter hindring.

– En sneglekant gir sneglen en fysisk hindring, sneglen kan nemlig ikke gå rundt seg selv og klarer ikke komme over kanten i vinkel. Sneglekant fås til store og mindre pallekarmer, fortsetter han.

Fest kobbertape på utsiden av pallekarmen. Kobbertapen hindrer sneglen i å ta seg ned i kramen. Sneglen får små støt av kobbertråden i tapen og vil helst ikke krype over.

Tar du grep før du reiser på ferie, unngår du uvelkomne sommergjester som forsyner seg av godsakene dine.

Bryn Gartneri, Økriveien 2, 1349 Rykkinn, Tlf.: 67 13 32 19