Slik holder du en vellykket hagefest

Publisert
7. juli 2016

Karn inviterer til bakgårdsfest i København.

Spør du meg, skal sommeren tilbringes med kjente og kjære.
 
En perfekt unnskyldning til å samle vennegjengen, klassen, familien eller kollegaer er å holde en sommerfest i hagen eller i bakgården.
 
Å planlegge, koordinere og lage mat til så mange mennesker kan imidlertid kanskje være litt skremmende, så jeg har derfor samlet mine beste tips til hvordan man kan holde en vellykket sommerfest utendørs!
 

Annonse

Les mer om hage og uteromBotrend her.
 
Først og fremst: en god fest starter med en god forberedelse. For at planleggingen ikke skal bli helt uoverskuelig, liker jeg å dele planleggingen opp i tre:
 

1 – Måneden før

Meld ut tidlig, også selv om du ikke vet alt om hvor og hvordan festen blir. På denne måten har folk mulighet til å krysse festen av i kalenderen tidlig. Sjansen er dermed større for at de kan komme. Inviter på Facebook, mail, eller opprett en Doodle med forskjellige tidspunkter for å se hvilken dato som passer best. Det er en stor fordel å legge festen på en lørdag, slik at du har hele dagen til å pynte og lage mat.
 
Hva skal man servere av mat og drikke?
 
Bestem deg for menyen i god tid, og velg mat som er relativt enkel å lage til mange personer. Jeg elsker å grille og oppskrifter til mine favorittretter til sommergrillen finner du her. 
 
 

Til vår sommerfest laget vi pulled pork. Det tar lang tid, men det lager seg stort sett selv på grillen. Vi serverte det sammen med coleslaw og ruccolasalat med eple og ristede mandler. Til dessert hadde vi økologisk fløteis fra Social Foodies i København, som vi fikk levert med vafler og ”guf” (flytende margens). Slik kunne gjestene lage sin egen iskrem.
 
Velg drinker som er lett å lage i stort volum. Gode og enkle oppskrifter på drinker finnes på nettet, så her er det bare å google seg frem. Til vår sommerfest lagde vi Gin & Tonic og Dark & Stormy og serverte dem i punsjboller med tappekran. Veldig lett å blande sammen og gjestene kunne servere seg selv – i tillegg til at det sa veldig fint ut!
 
Tips: Spar deg  for både tid og strev ved å få mat og drikke levert på døren!
 
 

2 – Uken før

En uke før fikser du alt som skal bestilles, kjøpes eller lånes: bord, stoler, is, pynt, musikkanlegg, mat, drikke og så videre.
 
Lag en plan for hva du skal gjøre i dagene opp mot festen, og  krysse av etterhvert som det er gjort. Meld ut til naboene at dere holder fest for å unngå dårlig stemning.
 
Tips: Ha alltid en plan B i tilfelle været blir fryktelig dårlig. Med billige plastikkpaviljonger kan festen fortsette utendørs selv om det regner!
 
Les flere saker fra Karn her.
 

3 – Dagen før

Forbered du det du kan og når å forberede, unngå å være helt utslitt når gjestene kommer. Kan noe av maten forberedes dagen før? Hakk grønnsaker, sitronskiver til drinker og så videre. Har du nok gass til grillen?
 
Tips: Lag en to-do-liste over det du skal gjøre i morgen og ikke utsett noe unødvendig. Husk å legge inn ekstra tid til det meste. Ting tar alltid mer ting enn man tror!
 
Les flere saker fra våre bidragsytere her.
 

4 – På selve dagen

 Det ”eneste” som gjenstår nå er å få opp rekvisittene og lage mat. Sjekk værmeldingen. Er det meldt regn så setter man paviljongene opp!
 
Når du har satt kjæresten (eller en venn) i sving med å lage mat går du i gang med å pynte. Pynteting til sommerfester kan du kjøpe i Søstrene Grene, IKEA, Tiger eller lignende butikker.
 
Lyslenker, kulørte lamper, lanterner, plastikk- eller pappbestikk, ”pom-poms” og blomster gjør sommerfesten din litt ekstra hyggelig, spesielt når det begynner å bli mørkt. Jeg elsker friske blomster, og denne gangen brukte jeg peoner og echalyptus. Lag et bord hvor du setter frem fat og bestikk, sugerør, glass og servietter.

Drømmen om en vedlikeholdsfri hage.
 
Gi gjestene en velkomstdrink når de kommer. Skru på musikken og senk skuldrene.
 
Salater og tilbehør settes på matbordet og kjøttet kan tas direkte fra grillen dere er klar til å spise.
 
Husk å nyte en fantastisk kveld med gode venner, og at det ikke er noen krise om alt ikke går helt etter planen. God fornøyelse!
 
Karn blogger også på danske Costume, Du kan følge henne på Instagram under @karnfjk.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.