Slik innreder Mari stilfullt på 35 kvadrat

Publisert
9. august 2016

For Mari Holter Hovind er interiør både jobb og hobby.

Hun hadde knapt fylt 24 da hun ble butikksjef for A. Huseby & co.  i Asker. Så er hun også 5. generasjon som er involvert i møbelvirksomheten, og hun har vokst opp omgitt av kvalitetsmøbler, godt håndverk og kunstskatter.
 
I to år har hun bodd i en liten, men svært effektivt innredet toroms på Dælenenga rett øst for Grünerløkka i Oslo.
 
– Alt var pusset opp. Så jeg flyttet inn om morgenen og hadde innflytningsfest på kvelden, forteller den unge butikksjefen.
 

Annonse

Gode minner

Brorparten av tingene Mari Holter Hovind har møblert og stylet leiligheten med, har en egen historie. Som det kjæreste hun eier, ”The Chair”, designet av Hans J. Wegner, produsert av PP Møbler.
 
 

– Den stolen fikk pappa til konfirmasjonen sin. Da de andre fikk moped, fikk han en stol. Jeg tror ikke han satte så pris på den der og da, men det var jo litt typisk å få en stol når man kommer fra en møbelfamilie. Men han ble etter hvert veldig glad i den, og nå har jeg mast meg til å få den, forteller Mari.
 
En kunstbok om Chagall, et lite, dansk oljemaleri av en ku og  flere messingfigurer er hentet fra farmorens og farfarens hus på Hosle i Bærum da de flyttet i leilighet.
 
– Jeg blir glad hver gang jeg ser på kua. Den minner meg om alle gangene jeg gikk opp den lange trappa hjemme hos farmor og farfar. Der hang bildet der trappa sluttet. Vi barnebarna fikk ta med oss hvert vårt bilde da de flyttet, forteller hun.
 

Vasen som falt

Blomstervasen på marmorbordet i stua har en litt spesiell historie. Den utgjør for tiden et lekkert stilleben sammen med Chagall-boka, farmorens og Maris favorittkunstner, og et timeglass fra HAY.
 
– Det er bare en helt vanlig vase fra Habitat, ikke noe spesielt. Men den overlevde et fall fra tredje etasje. Den ramlet ut da jeg åpnet vinduet. Jeg var livredd for at jeg hadde tatt livet av noen. Så den anbefales, den tåler mye, ler Mari.
 
Få siste nytt om interiør og design på Botrend her.
 

Lekent interiør

Ler gjør den unge butikksjefen  hyppig. Humor preger også leiligheten hennes. Fra stillebenet i vinduet gir hun seg selv og besøkende fingeren med den klassiske hånda til HAY.
 
Et stilleben viser boka ”Fuck, I´m in my twenties” og pussige plakater og figurer preger hele leiligheten. På soverommet  pryder en plakat fra filmen ”Pulp Fiction” – favorittfilmen – veggen.
 
– Humor er viktig. Jeg er for eksempel veldig glad i David Shrigley. Men trykkene hans er kjempedyre, så da har jeg i stedet rammet inn noen av kjøkkenhåndklærne hans. De er ikke så dyre, så det er et godt tips. Han er passe gal, og får meg til å le, sier hun.
 

Annonse

Kvalitetshåndverk

I tillegg til humor, er kvalitetsmøbler et kjennetegn i den 35 kvadratmeter store leiligheten. Holter Hovind har tilbragt et halvår i den danske småbyen Tønder, hvor den kjente designeren Hans Wegner vokste opp.
 
– Her jobbet jeg i møbelbutikk. Da jeg bodde i Danmark fikk jeg også tid til å besøke mange av møbelfabrikkene. Blant annet PP Møbler, forteller hun.
 
Hun fortalte de tre generasjonene hos PP Møbler at hun hadde nettopp Wegner-stolen ”The Chair” hjemme. De kom sporenstreks med en plakat av John F. Kennedy i samme stol, og ga henne i gave. Stolen håndlages, og er et produkt som kan vare i generasjoner.
 

– Sånt synes jeg er veldig gøy. Så den plakaten måtte selvsagt rammes inn og henges på veggen, hvor den står ganske nært stolen, forteller hun.
 

Ting skal brukes

Mari er også opptatt av at ting skal brukes, og at det ikke gjør noe hvis et møbel blir litt slitt.
 
 

– Se på dette bordet fra Fritz Hansen. Det sto på pauserommet i butikken vår i Møllergata i alle fall i 15 år. Så fikk jeg kjøpe det da butikken ble pusset opp. Jeg er veldig glad i det, men du ser jo at det er slitt. Det gjør ikke noe. Ting skal ha litt patina, sier Hovind.
 
Det samme gjelder marmorbordet fra OX. Det får også ringer  på toppen av marmorplaten etter bruk.
 
– Og så er det fryktelig lavt. Det er jo ikke så praktisk når man bor alene og innimellom spiser middag i sofaen, ler hun.
 

Fakta om boligen

  • Leilighet på Dælenenga i Oslo, rett øst for Grünerløkka. 35 kvadratmeter.
  • Består av gang, bad, soverom, kjøkken og stue.
  • Her bor: Mari Holter Hovind (24).
  • Jeg blir inspirert av: – Ting som har en historie. Jeg synes at man skal møblere med noe som betyr noe personlig. Det er litt trist når “alle” skal ha en grå sofa med Hay-puter og en String pocket over. Jeg blir også inspirert av blader og magasiner, som Wallpaper, Monocle og Kinfolk. Og så blir jeg selvsagt veldig inspirert av jobben min på A. Huseby. Interiør er bade jobb og hobby for meg.
  • Siste jeg skaffet til leiligheten: – Et lite bord til å ha magasiner på fra Vitra.
  • Beste interiør-tips: – Nordmenn burde stole litt mer på seg selv, og ikke være så opptatt av hva andre synes hele tiden. Folk burde tørre å gutse litt og følge magefølelsen. Interiør skal være gøy, men mange tar det alt for seriøst.
  • Dette kommer aldri over dørstokken: – Jeg burde kanskje ikke si det, men “Dots”-putene til Hay. Ikke fordi de er stygge, men alle har dem. Derfor skal de aldri inn i min leilighet.
  • Kjæreste eiendel: – Wegner-stolen “The Chair” av PP Møbler. Den fikk pappa til konfirmasjonen sin. Den ville jeg reddet hvis det brant.

 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.