Slik kjøper du brukt

Publisert
21. juni 2016

5 tips fra brukteksperten Karn i København.

Som den ekte sunnmøringen jeg er, elsker jeg å gjøre gode kjøp.
 
Når jeg da i tillegg er student og over gjennomsnittet glad i å handle, sier det seg selv at man må finne på noe lurt for å ikke gå personlig konkurs.
 
For meg er løsningen å kjøpe ting brukt.
 

Annonse

Det er mange åpenbare fordeler ved å kjøpe brukt. For det første er det ofte billigere sammenlignet med å kjøpe nytt. Det er også mer miljøvennlig og bærekraftig, noe som er veldig viktig for meg i dagens bruk-og-kast-samfunn.
 
Det som finnes på bruktmarkedene er stort sett i meget god, hvis ikke perfekt stand. Årsaken til at det selges er som regel at eieren ikke føler at det passer, ikke har plass, eller bare ønsker seg noe nytt.
 
Les flere saker fra Karn her.
 
Bruktmarkeder er en gullgruve. Men man kan også gjøre noen skikkelige bomkjøp hvis man ikke vet hvordan man skal gå frem.
 
Derfor deler jeg her mine fem beste tips til å gjøre et godt bruktkjøp!
 

1. Hva kjøper man brukt?

Det første man skal gjøre er å bestemme seg for hva man leter etter. Er det en kjent designklassiker, en antikk blomstervase eller en helt grei sovesofa til gjesterommet?
 
Personlig handler det for meg ofte om at jeg har sett en veldig fin (og veldig dyr) ting jeg ikke har råd til. Materialene er ofte gode og av høy kvalitet, for eksempel ull eller tre.
 
Dette er viktig å tenke over når man kjøper noe brukt. En ullsofa kan gå ”i arv” hos flere selgere, mens en syntetisk kanskje ikke har en brøkdel av levetiden. Dette er jo selvfølgelig også avhengig av hvor gammel gjenstanden man kjøper er (dette kommer jeg tilbake til). Men hvor skal man egentlig lete for å finne drømmekjøpet?!
 

Annonse

2. Hvor leter man?

Hvor man leter er først og fremst avhengig av hva man leter etter; Bruktbutikker, loppemarkeder, auksjoner og på nett.
 
Av kjøp-og-salg sider på nett er mest kjente, og jeg bruker oftest; finn.no, trensdales.no/dk og dba.dk (dansk) og lauritz.com.
 
Ellers finnes det også et hav av litt mer lokale sider på Facebook. Her er det bare å søke seg frem. Leter jeg etter en søt vase kan jeg jo godt finne denne på et tilfeldig loppemarked, mens en ullsofa skal man gjennomsøke nettsidene for å finne.
 
Her er ekspertenes retro-tips.
 

3. Hva er viktig å vite

Selv om man kjøper brukt, bør man være opptatt av å gjennomføre kjøpet på en seriøs måte.
 
Først og fremst betaler man aldri private brukere før man har mottatt eller sett tingen man skal kjøpe, selv om dette er vanlig i nettbutikker. Når jeg kontakter en privat selger, pleier jeg dessuten alltid å spørre om eieren har kvitteringen, hvor gjenstanden er kjøpt, samt hvordan den er behandlet og tatt vare på.
 
Det kan for eksempel være om en sofa er renset eller impregnert. Hvor gammel den er og om den har noen synlige feil eller mangler som ikke vises på bilder i annonsen.
 
Materialet er det også viktig å vite noe om. Jeg spør også om hvorfor gjenstanden selges, og om prisen er diskuterbar. På den måten får man et godt overblikk over både selgeren og gjenstanden.
 
Les Fannys tips til hvordan du best selger på Finn.no

4. Hvor mye bør man gi?

Prisen er selvfølgelig aller mest avhengig av hva, hvem og hvor du kjøper det fra. Generelt kan man si at desto mer klassisk og kjent gjenstanden du skal kjøpe er, jo mindre kan du forvente at prisen er i forhold til hva det koster nytt. For eksempel kan man (dessverre) ikke forvente å få ”Egget” fra Arne Jacobsen utrolig mye billigere enn hva den vil koste helt splitter ny.
 
Jeg pleier også å si at desto lenger vekk fra storbyen du er, desto billigere og flere gode kjøp kan du gjøre. I byen er etterspørselen stor, og prisen øker derfor noe. Det kan derfor noen ganger lønne seg å dra på loppe- og bruktmarkeder utenfor byen.
 
Les mer om dansk design på Botrend her.
 
Noen ganger kan man selvfølgelig være heldig, og da handler det om å slå til før selgeren oppdager det! Det er også veldig nyttig å sette seg inn i hvor mye gjenstanden pleier å bli solgt for, og hva den koster ny i butikk. På denne måten har du noe å sammenligne, og å forhandle med, hvis du synes at prisen er for høy.
 

5. Ting tar tid

Smør deg med tålmodighet. Jakten på den perfekte sofa, bord, spisestol eller lampe tar tid. Lang tid.
 
Noen ganger leter jeg på bruktmarkeder både på nett og fysisk i flere måneder før jeg finner det jeg vil ha og leter etter. Noen ting finnes det jo selvfølgelig veldig mange av, mens andre dukker opp med flere måneders (eller års!) mellomrom.
 
På flere nettsider kan man heldigvis registrere seg med en profil hvor man mottar e-post når noe blir tilgjengelig. Noen ganger skal man selv følge med og være den første som slår til når det endelig kommer inn. Og bare vent, det kan virkelig være verdt ventetiden!
 
Karn blogger også for danske Costume – du kan lese mer her, og følge henne på Instagram her.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.