Slik lager du smoothie bowls

Publisert
24. mai 2016

Her får du Karns oppskrifter på vårens store mattrend.

Frukt, grønt, bær og nøtter er en god måte å få i seg de vitaminene og mineralene man trenger.
 
Med sunne, velsmakende og næringsrike toppinger er det kanskje ikke så veldig rart at “smoothie bowls” har blitt ekstremt populære verden over.
 
Kjapt, enkelt og perfekt som på-farta-mat. Både på vei til jobb eller skole, som et friskt mellommåltid eller som litt ekstra kos. Eller kanskje noe å nyte ute på terrassen? Her får du mine fem beste tips til hvordan du lager sommerens hyggeligste terrasse.
 

Annonse

I denne saken deler jeg derfor oppskrifter (og litt mer) til tre av mine favorittskåler.
 
Oppskriftene er ment til å inspirere og trenger ikke nødvendigvis å bli fulgt slavisk. Et viktig poeng for meg er at det skal være enkelt og overskuelig å lage sunn og god mat. 
 
Så ikke mist motet hvis du mangler chiafrø, acaibær eller begge deler – selv om de er verdifulle ingredienser i smoothiebowls fordi de inneholder en masse gode saker.
 
Enjoy! 
 
Karn skriver jenvlig for Botrend fra København, flere av sakene hennes finner du her.

De tre bud når man lager smoothie bowls

1. Tenk økologi!

Første bud er å kun bruke økologiske ingredienser. Det er praktisk talt ikke vits i å prøve å være skikkelig sunn og gjøre noe godt for kroppen hvis man bruker råvarer som inneholder både sprøytemidler, insektgift eller hva vet jeg. Det har ingenting å gjøre i blenderen din!
 
Søtmoms? Prøv Morten Øverbyes beste kjeks.
 

Annonse

2. En god base

Hoveddelen av smoothien din bør bestå av to ingredienser som metter. I grønne smoothies liker jeg å bruke for eksempel spinat, avocado eller banan. Jeg pleier også å bruke et melkeprodukt (som avhenger av hva jeg har tilgjengelig i kjøleskapet). Det kan for eksempel være skyr, yogurt naturell, alminnelig melk eller mandelmelk. Sistnevnte er bedre for allergikere, i tillegg til at den inneholder flere viktige næringsstoffer vi alle har bruk for.
 
De opprinnelige smoothie bowlsene inneholder også chiafrø og acaibær. Chiafrø er atzteker-indianernes små superfrø, og har en helt unik høy konsentrasjon av antioksidanter, kalsium, omega 3, protein og kostfibre. Chiafrø utvider seg i væske og gjør smoothien din tykkere – og er derfor perfekt for smoothie bowls.
 

3. Toppings

Lekre toppings gjør virkelig susen. Økologiske acaibærpulver, kakaonibs, chiafrø, kokosflak og mandler er noen mine favoritter.
 
Her er det bare å eksperimentere seg frem til de man liker best.
 
Her finner du mer om mat og drikke på Botrend.
 

Annonse

3 vinneroppskrifter

Grønn smoothiebowl med spinat, ingefær og mynte

Jeg må innrømme at jeg har et elsk-hat forhold til grønne smoothies. Man vet aldri hva de smaker, og som oftest smaker de altfor “sunt” spør du meg. Du vet, med en ettersmak av hvetegress eller spirulina…
 

Denne oppskriften har jeg eksperimentert meg frem til gjennom flere forsøk og har endelig kommet frem til en frisk smoothie som smaker godt i tillegg til at den er rik på både mineraler, jern og kalsium. Knus alle ingrediensene i en blender eller stavmikser og server med ønsket topping.
 
Oppskrift (1 stor skål)

  • 1 dørslag vasket spinat
  • 1 banan
  • 1 ss raspet ingefær
  • Saften fra ½ sitron
  • 1 eple med skall
  • 2-3 ss knust mynte
  • 1 ss acaibærpulver
  • 1 ss chiafrø
  • Ca 1 dl mandelmelk, skyr eller yogurt naturell (jeg brukte mandelmelk)

 
Toppings:

  • Banan
  • Jordbær
  • Cocoa nibs
  • Kokosflak

 

Frokostskål med jordbær og cacaonibs

Sommer og sol begynner å nærme seg, og da får jeg cravings etter jordbær. Dette er en god, frisk og sommerlig oppskrift synes jeg. Knus alle ingrediensene i en blender eller stavmikser og server med ønsket topping.
 

Oppskrift:

  • 1 skål jordbær (friske eller fryste)
  • 1 banan
  • saften av ½ sitron
  • 1 ss acaibær
  • 1 ss chiafrø
  • 1-2 ss knust mynte
  • ca 1 dl mandelmelk, skyr eller yogurt naturell (jeg brukte skyr)

 
Toppings:

  • Jordbær
  • Blåbær
  • Chiafrø
  • Kakaonibs
  • Kokosflak

 

Energirik antioksidantbombe

Denne smoothie bowlen kan du nyte enten du trenger en liten boost til immunforsvaret, litt ekstra energi eller bare noe godt å kose deg med. Jeg elsker solbær, som er et av de bærene (i Norge) som inneholder flest antioksidanter.
 

Sammen med chiafrø og acaibær blir dette en skikkelig vitaminbombe som holder hele formiddagen. Knus alle ingrediensene i en blender eller stavmikser og server med ønsket topping.
 
Oppskrift:

  • 1 skål frosne eller friske solbær
  • 1 banan
  • 1 ss acaibær
  • 1 ss chiafrø

 
Toppings:

  • Banan
  • Mandler
  • Cacao nibs
  • Blåbær
  • Kokosflak

 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.