Annonsørinnhold

Slik lyssetter du riktig

Publisert
20. november 2017

God belysning i hjemmet er spesielt viktig for oss som bruker mye tid inne. Riktig belysning øker trivselen og bidrar til å skape stemning i rommet.

Christiania Belysning lamper

REFLEKSJONER: Romfølelsen påvirkes av lyset.

– Den første feilen mange gjør når de skal lyssette et rom, er å beregne for få lyspunkt. Lyset har en funksjon og er minst like viktig som interiøret. Romfølelsen påvirkes av lyset, det er mange hensyn som skal tas, sier Oddbjørg Skram, butikksjef på Christiania Belysning i Asker.

Sammen med Ingvild Jørgensen og Linda Evensen vet Oddbjørg det meste om belysning. De tre butikksjefene fra Asker, Bekkestua og Sandvika hjelper deg med faglig veiledning og
gode råd.

God belysning i hjemmet er spesielt viktig for oss som bruker mye tid inne. Riktig belysning øker trivselen og bidrar til å skape stemning i rommet.

– Kundenes behov er individuelle, det er alltid en ny planløsning å ta hensyn til. Det er en kunst å lyssette rommet riktig. God belysning i hjemmet er spesielt viktig for nordmenn som bruker mye tid inne, riktig belysning øker trivselen. Årstiden påvirker behovet for lys, sier Linda.

Også trenden med å male i mørkere farger påvirker lysbehovet. Mørke vegger krever gjerne mer kunstig lys enn lyse vegger.

– Vi anbefaler et hjemmebesøk av en lyskonsulent, så tidlig som mulig i prosessen. Bruk hjemmesiden vår til inspirasjon og for å se produktene våre i forskjellige miljø. En god lampe er en investering i et bedre innemiljø. Still mange spørsmål og tenk helhetlig; hva slags lys har jeg behov for i rommet jeg skal belyse? Tenk flyt, la deg inspirere men ikke styre av trender, fortsetter Ingvild.

 

Christiania Belysning lamper

KAN BELYSNING:  Hos Christiania Belysning får du faglig veiledning og gode råd.

 

refleksjoner

Christiania Belysning lamper

FLYT: Still mange spørsmål og tenk helhetlig; hva slags lys har jeg behov for i rommet jeg skal belyse?

Det er mange hensyn å ta når de forskjellige rommene i en bolig skal belyses. Hva bruker du rommet til? Hvor stort er rommet du skal lyssette? Er det vinduer eller andre lyskilder i rommet? Hvilke farger er det i rommet? Hvilken form har rommet? Hva slags lys
trenger du? Generelt bør man ha lys i minst to ulike høyder: fra taket og fra en vegglampe, bordlampe eller stålampe. Med bare en lyskilde blir lyset fort flatt. Lys skal fylle tre funksjoner:

1. GENERELL BELYSNING Den generelle belysningen er rommets hovedlys, dette lyset kommer ofte fra taket. Lampene skal spre mye lys uten å blende, og bør kunne dimmes.

2: ARBEIDSLYS Dette er retningsstyrt lys som skal gi godt lys til en bestemt oppgave. Her anbefales gjerne et hvitere lys som gjør deg mer opplagt. LED egner seg godt til arbeidslys. Dette trekker mindre strøm og avgir lite varme.

3: STEMNINGSLYS Et stemningslys bør ha varmere farge og blir ofte kalt «koselys». Et stemningslys er f. eks. en pendel over et spisebord. Dimmer er viktig, slik at du selv kan sette den riktige stemningen. Dim-to-warm er en ny type lyspærer som gir varmere farge på lyset jo mer de dimmes ned som er perfekt til stemningslys.

VISSTE DU AT…

En lyspære kan forandre en lampe? LED-pærer er i rask utvikling, og utvalget er stort. De er dyrere i innkjøp, men varer lenger og bruker mindre strøm. En halogenpære kan lyse i ca
2.000 timer, mens en LED-pære lyser i minst 15.000 timer. Dessuten avgir ikke LED-pærene like mye varme, noe som skåner lampeskjermen. Før var LED-lyset blått og kaldt, men nå får du LED også i varmere toner som avgir et hyggelig lys.

 

Christiania Belysning