Slik planter du best i krukker

Publisert
5. juli 2016

Her får du anbefalinger fra gartneren.

Nå er det tid for  hage,  planting og forberedelse av  uterommet
 
For mange er planting i krukker en enkel sak, for andre byr det på utfordringer. 
 

 

Ifølge gartneren er det ikke nok med næringsrik jord om man vil at planten skal vare gjennom sesongen.
 
– Det første jeg gjør når jeg skal plante blomster i krukker, er å legge en fiberduk i bunnen, som jeg fyller med dreneringskuler. Jeg pakker fiberduken rundt kulene, som jeg lar ligge i bunnen av krukken, forklarer gartner ved Kolsås hagesenter, Bjørn Tore Dyrnes.
 
Se den prisbelønte hagen til Tina Stuestøl her

 

Annonse

Ofte er det et hull i bunnen av potten, som er til for å slippe ut vannet som samler seg. Ettersom dreningskulene ofte kan tette igjen det hullet slik at det blir overflødig, bruker Dyrnes fiberduken som en «pose» innvendig i krukken.
 
– Det er ingen grunn til å være gjerrig på fiberduk når du planter. Gjennom denne metoden sparer man nemlig lecakulene, slik at de kan brukes igjen, forklarer han.
 
Slik jakter Fanny på de perfekte utemøblene

Krukkejord med kuler

 
Han påpeker at man kan bruke flere typer jord til planting. Selv bruker han en krukkejord, som har en langtidsvirkende gjødsel som rekker for en vekstsesong. Den har i tillegg små lecakuler som gjør jorden luftig.
 
– Velger du denne jorden slipper du å tenke på annet enn å vanne planten gjennom sesongen, sier han.

Gartneren anbefaler videre alltid å legge mye tid i gravearbeidet som utføres før planting. Dette er for å sørge for at jorden er riktig og porøs, i tillegg til at planten settes dypt nok.
 
– Når planten skal ned i krukken er det svært viktig å ikke bryte opp den komprimerte jorden rundt stilkene. Du skal behandle en plante som et egg. Dette er det mange som ikke har fått med seg, og flere har en tendens til å trykke hendene hardt ned i potten, når de skal forme jorden.
 
Slik legger du en god plan for hagen 

Vann på roten

 
Dyrnes peker på at det er viktig å unngå at overflaten i plantepotten synes.
 
– Man bør dekke med 3 til 5 cm jord for å unngå vanndamping fra planten. Jeg anbefaler sterkt å vanne på roten, ettersom ikke alle planter er glade i å få for mye vann på bladene. De fleste planter liker faktisk å bli vannet med lunkent vann, avslutter han.
 
Du skal behandle en plante som et egg.
 
Tips eller tilbakemelding – send oss en e-post
 
Les flere saker på Botrends forside her.
 
Denne saken ble første gang publisert i Budstikka.