Annonsørinnhold

Slik pleier du plattingen

Publisert
17. april 2018

Det er mange grunner til å holde terrassen eller plattingen av tre i god stand. To av de innlysende er ­levetiden og hyggefaktoren med en velpleid utesone. Hos Malerstua venter fagfolk med gode råd for å lose kundene i havn med riktige pleiemidler.

Generelt deles overflaten på tre-terrasser inn i 3 grupper, og de er lett gjenkjennelige på overflaten. Det vil si om de er holdt vedlike, eventuelt om terrassen er helt ny.

– Ubehandlet – Oljet – Beiset

Spørsmålet er hvordan disse skal behandles optimalt, det er nemlig markante ulikheter man skal være klar over og forholde seg til i praksis. Det er derfor grunn til å lytte etter fagfolkets råd. For ingen ønsker skjemmende skjolder i treet eller beis som flasser?

terrassebeis, Malerstua, platting, terrasse

1. oljet

Er overflaten fin og tidligere innfarging OK, så holder det med en runde kraftvask før ny

olje påføres. Hvis ikke, må man bruke terrasse-rens (treolje-fjerner) for å fjerne rester. Dette må gjøres hvis man vil unngå skjolder og krakelering når ny olje smøres på.

Hvis man har brukt terrasse-rens vil man ha mulighet til å påføre terrasse-beis i stedet for olje. Det vil gi en overflate med lengre intervaller mellom vedlikehold.

– Vær klar over at terrasse-rens er kraftige saker som kan gi fiberreising, da kan det være lurt med en mellomslip for penere overflate. Er du i tvil om hva slags metode du skal bruke, ta et par bilder av terrassen og la oss kikke på det, foreslår Dignes.

Malerstua, behandling av terrassebord eller platting, terrassebeis

 

2. ubehandlet

  • – Her står man ovenfor to ulike muligheter, enten kan terrassen påføres treolje eller terrassebeis. Forarbeidet er derimot likt for begge variantene. Bruk mild husvask og en ­børste (skrubb), skyll deretter nøye vekk såperester. Deretter skal ­terrassen tørke i noen dager – avhengig av temperatur – til den er helt tørr, forteller Jon André Dignes hos Malerstua.• Hvis terrassen skal dekkes med treolje, skal denne påføres til treet er mettet. På fagspråket kalles dette ”vått-i-vått”-prinsippet.
    • Skal den beises begynner man med et strøk på 1-2 bord av gangen, hvor overskudd tørkes vekk med lofri klut. Jordan har utviklet et ”terrasse-rullesett” som forenkler jobben.Det hører med til saken at begge disse variantene kan brytes i forskjellige farger.
  • Malerstua, behandling av terrasse eller platting, terrassebeis

 

3. beiset

– Igjen vil overflatens tilstand avgjøre hvor mye forarbeid som må til. Er beisen blitt stedvis slitt, må terrasse-rensen atter en gang frem for å fjerne alt. Vi fører Stabil´s ”3-i-1” terrasse-rens, men det finnes andre varianter også, forklarer Dignes.

Beis har en holdbarhet på mellom 3-5 år, avhengig av produktet som er benyttet. Igjen kan det være lurt å rådføre seg med forhandleren om hva man er mest tjent med å bruke – og hvordan.

Malerstua har prøver på de ulike produktene slik at man kan få en idé om resultatet.

Malerstua, Slependveien 56, 1341 Slependen, Tlf.: 67 52 29 70