Slik pynter du til 17. mai

Publisert
12. mai 2016

Gjør uteplassen klar for nasjonaldagen.

17 mai står for tur. Du har allerede invitert gjestene, men klargjøringen av uteplassen og planleggingen av bordekkingen er ikke helt i boks.
 
Ingvild R. Alvir (47) fra Ask, Rikke Hartmann (42) fra Verket Interiør og Trine Godager (40) fra Verket Blomsterbinderi har gode tips på lur.
 
– Med nye puter, pledd, utetepper, lykter og planter kan du enkelt fornye uterommet. Tillat deg å gå for farger, og velg gjerne din favorittfarge. Vaser, potter og enkelt tilbehør setter prikken over ièn, sier Ingvild R. Alvir, som selv gjerne dekker til buffé ute på nasjonaldagen.
 
Men vi ønsker også å se hvordan du pynter og forbereder deg til 17. mai! Frem til onsdag 18. mai kan du være med i en konkurranse hvor vinneren vinner et sett med vårens populære skåler fra Cathrineholmen.
 
Det beste bildet premieres med 6 skåler til en totalverdi på 1.5000 kroner, og alt du trenger å gjøre for å være med i trekningen er å tagge ditt 17. mai-bilde på Instagram med #botrend17mai og #botrendcathrineholmen
 
Jakten på de perfekte utemøblene.

Rustikk borddekking

Rikke Hartmann og Trine Godager kan inspirere til hvordan å style uteplassen.
 
De har dekket tre ulike 17. mai-bord.
 
– Tanken med den rustikke borddekkingen er at man skal bruke det man allerede har, da mange har denne stilen. Her går det i naturfarger og naturmaterialer, sier Rikke Hartmann.

Annonse

Oliventre er plassert på bordet, ved siden av artiskokk, storblomstret krysantemum og brudeslør.
 
Med skinn på benken og bålpanne ved siden av spisebordet kan man varme seg litt ekstra om vårdagen blir litt kjølig.

Festbord i rødt, hvitt og blått

Et realt 17. mai-bord i rødt, hvitt og blått frister kanskje mer til den store kakefesten?
 
–Siden man gjerne ikke dekker i denne fargekombinasjonen ellers i året, kan det være gøy å kjøre stilen fullt ut denne ene dagen. Servise i blått og hvitt er en klassisk kombinasjon som mange har liggende i skapet. Med røde elementer som kake, bær og pynt får du skikkelig 17. mai-følelse, sier Rikke Hartmann.
 
Andre tips til lekker borddekking.

Klassisk borddekking

Har du invitert til en klassisk middag, kan du velge å tone det ned, og ha færre elementer på bordet.
 
Den klassiske borddekkingen er enkel, men elegant, med tradisjonelle teakmøbler.
 
En god miks av lette, grønne og hvite blomster, er plassert i glassvase på bordet.
 
– 17. mai-sløyfe og brudeslør er knytt rundt hver linserviett. Så enkelt kan det gjøres, sier Rikke Hartmann.
 
Slik dekker du vårens festbord.

Plant ute i krukker

Årets krukkeblomster kan settes ut på balkongen eller terrassen i dagene før 17. mai, ifølge Trine Godager.
 
– Alle sommerblomster tåler å stå ute nå. Men de fleste blomster tåler ikke frost. Derfor bør du ta inn krukkene om natten hvis det er meldt kuldegrader, forklarer hun.
 
Det sikreste valget er å gå for stemorsblomster. De tåler nemlig litt frost.
 
Hvite margeritter og blå hortensia er også fine blomster du kan plante i krukker til 17. mai.
 

Annonse

– Mine sommerfavoritter er million bells, surfina og silver falls. Million bells og surfina krever lite stell og blomstrer hele sommeren. Silver falls er en grønnplante med sølvpreg, som også holder hele sesongen, sier Trine Godager, som gjerne blander grønne og blomstrende planter i samme krukke.
 
For å lykkes med krukkeplantene bør du ifølge blomsterdekoratøren gå for en krukke med hull i bunnen, strø et godt lag med lecakuler over og toppe det hele med god krukkejord.
 
– Og så bør du ha god plass til blomstene i krukken, sette blomstene solrikt og vanne godt så de vokser seg store og sterke.
 
Les flere saker på Botrends forside her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.

Slik dekorerer Rikke, Trine og Ingvild til 17. mai

  • Utebuffé på trillebord: – Jeg dekker til utebuffé med frukt, røde bær, hvite marshmallows i krukke og annen god mat. Alt av servise og mat settes frem på bordet. Settingen er uformell og innbydende, og med spirende grønne greiner, norske flagg og tekstiler skapes 17. mai-stilen. Buffeen setter jeg frem på et trillebord som kan brukes både ute og inne, sier Ingvild R. Alvir (47), daglig leder hos interiørbutikken Ask.

 

  • Tradisjonelt og klassisk: – På nasjonaldagen dekker jeg bordet med et klassisk hvitt arveservise som vi tar vi frem til jul og 17. mai. Jeg går for hvit borddekking og hvite blomster, men med innslag av 17. mai-bånd og servietter i rødt, hvitt og blått. Det er alltid hyggelig å dekke et fint bord. Og denne ene dagen liker jeg å gå for innslag i rødt, hvitt og blått. Bjørk på trappa hører også med, sier Rikke Hartmann (42), fra Verket Interiør.

 

  • Gjør det enkelt: – Ofte dekker jeg bordet i hvitt, med 17. mai-servietter i rødt, hvitt og blått, i likhet med Rikke. Jeg bruker det jeg har liggende i skapet av vaser og potter. På bordet dekorerer jeg med småblomster. Hvilke blomster jeg går for varierer fra år til år, og er gjerne litt tilfeldig ut fra hva jeg har igjen i butikken. Men jeg har alltid blomster på bordet, sier Trine Godager (40), daglig leder og blomsterdekoratør hos Verket Blomsterbinderi.