Annonsørinnhold

Slik setter du opp et smarthjem

Publisert
18. mars 2021

Elevo Norge tipser: Smarthjem for nybegynnere. Strømselskapet ELEVO Norge har som mål å være det klare valget til en pris- og miljøbevisst kunde. I serien “ELEVO Norge tipser” deler ELEVO Norge gode råd for å gjøre hverdagen enklere og mer økonomisk for vanlige forbrukere.

Les også: Få gode råd om å spare strøm

Denne guiden er skrevet for deg som aldri har satt opp et smarthjem før, og som trenger hjelp til å komme i gang. Hvis du sørger for å legge et godt grunnlag fra begynnelsen, kan du fortsette å utvide og legge til nyttige løsninger i årevis fremover.

 

Start med et godt grunnlag

Med et smarthjem har du nesten uendelige muligheter, og det er fort gjort å legge for mye av både tid og penger i løsninger du ikke har bruk for. Hvis behovene og ønskene dine er enklere, kommer du langt med noen relativt rimelige produkter.

Sørg for at produktene du velger er kompatible med hverandre. Da bygger du et solid grunnlag som kan utvides over tid. Alle produktene bør kunne styres fra det samme kontrollpanelet, og du bør ha en god trådløs ruter som når alle kriker og kroker i hjemmet ditt.

Det er heller ingen dum idé å investere i en god hub fra begynnelsen av. En hub trekker alle de smarte komponentene dine under det samme enkle brukergrensesnittet, slik at tredjepartsenheter kan kommunisere med hverandre. Noen gode huber er:

  • Amazon Echo 4th gen
  • Samsung SmartThings Hub v3
  • Apple HomePod mini
  • Athom Homey Smarthub Pro

Smart belysning fra Elevo Norge

Smart belysning

Smart belysning er gjerne startskuddet i et smarthjemsystem, og dette er et godt sted å starte. Du kan kjøpe smarte lyspærer og lyslister som enkelt kommuniserer via Wi-Fi eller Bluetooth. Det betyr at du kan styre og programmere dem med en app på telefonen.

Du kan også erstatte brytere og dimmere med smarte brytere. Da kan du sette sammen grupper av lys som styres fra den samme bryteren, i stedet for at flere lamper har hver sine brytere.

 

 

Smarte støpsler

Er lampene dine koblet i stikkontakter, kan disse byttes ut med smarte støpsler. Støpslene kan så styres fra telefon, settes opp på en tidsplan, kobles til smarte brytere eller programmeres til å følge rutiner – for eksempel at visse soner i huset skrur seg på når du står opp om morgenen, mens andre holder seg avslått.

Smarte støpsler kan brukes til å kontrollere lys, skru på kaffetrakteren eller sette på eggekokeren – alt etter som hvilke behov du har.

Smarte høyttalere fra Elevo Norge

Smarte høytalere

Smarte høytalere gir deg ikke bare smart lyd, det gir deg også stemmeassistent. Med en stemmeassistent kan du kontrollere smarthjemmet ditt ved å bruke enkle kommandoer, som “God morgen”, “Romantisk stemning” eller “Nå er det filmkveld”.

Enkelte smarte høytalere kommer også med skjermer. Disse fungerer som et sentralt interaksjonspunkt for smarthjemmet ditt, og kan brukes til alt fra å kontrollere belysningen, til å spille av video fra kameraovervåkning.

Smart termostat fra Elevo Norge

Smarte termostater

Er du en miljøbevisst forbruker, er en smart termostat din nye bestevenn. Du får tak i relativt rimelige smartpaneler og -termostater som kan styres fra app eller panel, og som kan stilles inn til å følge visse tidsskjemaer eller programmer.

Legger du litt mer penger i det, kan du også få termostater som gjør dette av seg selv. Ved hjelp av sensorer merker termostaten om du er hjemme og hvor i huset du oppholder deg, og utløser varme- eller kjølesykluser automatisk.

 

 

Smarte røykvarslere

Alle boliger og bygninger er pålagt røykvarslere, men uansett hvor høyt alarmen uler hjelper det lite hvis ingen er i nærheten for å høre den. En smart røykvarsler vil ikke bare utløse den lokale alarmen, men også sende varsel til mobilen din eller andre smarte kontrollpaneler.

Smartproduktene nevnt over er løsninger de aller fleste kan ha nytte av, og gode produkter å starte med. Etter hvert som du lærer smarthjemmet ditt å kjenne, vil du oppdage en verden  av muligheter. Når det gjelder smarte produkter er det egentlig bare fantasien som setter grenser.

 

INFO OM BEDRIFTEN:

ELEVO Norge er et norsk strømselskap, med mål om å være det klare valget for en pris- og miljøbevisst kunde. Navnet ELEVO står for “EL Evolusjon”. I serien “ELEVO Norge tipser” deler strømselskapet gode råd og tips for å gjøre livet enklere for vanlige forbrukere.

Les mer om strømselskapet

 

ELEVO Norge leverer fornybar energi til en rimelig pris i hele Norge.