Slik styler du til sommerfesten

Publisert
24. juni 2016

Med enkle grep tryller du frem stemningen.

Med enkle grep og bevisste fargevalg, blir forberedelsene til årets sommerfest på terrassen en lek.
Sommeren er allerede i full blomst, og med den kommer også hagefestene og sene kvelder på uteplassen.
 
Forventningene er store, og dette er for mange ett av sesongens høydepunkter. Enten du skal servere reker og hvitvin, eller fyre opp grillen, er det viktig at alle brikkene i puslespillet faller på plass.
 
En gjennomført uteplass er for mange lettere sagt en gjort, og man ender derfor opp med tilfeldige valg av planter, puter og borddekking.
 
Det er ikke mye som skal til for å sprite uteplassen, og med bevisste bruk av fargetemaer, planter og puter kan man skape vidt forskjellige utrykk. En enkel uteplass kan fort bli en middelhavsoase, sørlandsidyll, eller landlige omgivelser i storbyen. Og har du liten plass kan Karns 5 tips til hvordan innrede en liten terrasse, hjelpe deg. 
 

Inntrykk fra sør

For interiørdesigner Linda Hjelmerud Nilsson er det å lage det vakkert rundt seg både jobb, lidenskap og hobby.
 
Opprinnelig fra Asker, flyttet hun i 2009 til Spania. Middelhavslandene har gjort sitt inntrykk, og tilbake i Norge henter hun ofte inspirasjon fra varmere strøk, både på jobb og privat.
 
Fargespill og lune omgivelser er viktig, og her deler hun sine fem beste tips for styling av uteplassen.
 
Les også om hvordan du maler utemøblene her.
 

1. Grønt er skjønt, både inne og ute!

Skap din egen oase ved bruk av grønne planter! Her er det fint å blande ulike sorter, både små trær, busker og blomster. Bruk gjerne grønne planter med større blader som for eksempel bananpalmer, for å gi et eksotisk utrykk.
 
– Dersom du ikke vil gå til store innkjøp av uteplanter, kan du fint ta i bruk de plantene du har innendørs. Eksempler på fine planter som gjør seg like godt ute som inne er Deliciosa plante og Chrysalidocarpus Lutescens, sier Linda.
 
Sammen med de grønne plantene er det ypperlig med innslag av blomster. Både friske farger og god lukt er viktig for å skape en behagelig atmosfære. Tips til blomster er hortensia, roser og lavendel. 
 
Pynt opp uterommet og gjør bra mat bedre med ferske urter.

2. Bruk friske og sterke farger!

Husvegger kan ofte bli sterile og kjedelige hvis de står alene. Gi nytt liv til uteplassen ved å bruke friske og sterke farger. For å skape en helhet i uterommet er det fint å bruke samme fargenyanser på puter, pledd og blomster.
 
– Jeg bruker fargesirkelen som utgangspunkt for kombinasjoner av farger. Skal man skape et helhetlig utrykk er det best å holde seg på samme side av fargesirkelen. For å skape et varmere utrykk blander jeg for eksempel oransje og rosa, sier hun.
 
Slik fikk Jeanette drømmehagen med nytt drivhus.
 

3. Lek deg med detaljer

Her er det kun fantasien som setter grenser for hva man kan få til!
 
– Bruk gjerne dekkeservietter og brikker i forskjellig stoff og materiale. Plukk friske blomster, grener og strå for å friske opp dekkeservietter, eller bordpynt. Lag serviettbånd av det du har for hånden, jeg bruker gjerne brun hyssing, forteller Linda.
 

4. Tepper og puter gjør uteplassen hjemmekoselig

Puter og pledd er ikke bare dekorative, de er alfa omega på kjølige sommerkvelder. For det finnes ikke noe bedre enn å pakke seg inn i et mykt pledd, mens man nyter noe godt i glasset.
 
– Eksperimenter med stoffer i ulikt materiale. Jeg liker godt å blande både skinn, velur og lin. Mønstre og flere farger er et flott innslag for å bryte opp mellom ensfargede puter.
 
Vi drømmer om en vedlikeholdsfri hage. 
 

Annonse

5. Bruk det du har

Slipper du kreativiteten til, slipper du å betale i dyre dommer for en fin uteplass. DIY trenden er i vinden som aldri før, og uteplassen blir intet unntak. Et tips er for eksempel å lage en hjemmelaget stige.
 
– En hjemmelaget stige gir et dekorativt utrykk mot en lys husvegg. Her kan du bruke kvist og tre fra hagen, og binde sammen med hyssingbånd og skruer. Stiger er fine både som dekor, og som hengestativ. Det er så lite som skal til, sier Linda.
 
For å vise hvor lett det er å skape forskjellige uttrykk med minimal bruk av ting, har Linda tatt utgangspunkt i en enkel uteplass.
 
Her var det kun hagemøbler, hvite puter og noen få planter. Ved å bruke ulike farger, puter, grønne planter og blomster, viser hun hvordan man enkelt kan få ulike stiler ut av en lite spennende uteplass. Fra middelhavsinspirert oase, til landlig idyll. Borddekkingen er den samme ved begge eksemplene, hvilket gjør det enkelt å sjonglere mellom ulike temaer.
 
Her er det tilbehøret som avgjør!

En grønn oase med inspirasjon fra middelhavslandene

Ved bruk av eksotiske planer, og gyllne jordfarger er uteplassen forvandlet til en oase fra Middelhavet. Putene er gjennomgående i grønt, med unntak av en mønstrete og en med saueskinn.
 
– Ved å bruke kontrastputer gir det et naturlig midtpunkt ved bordet, og bryter med resten av dekoren, sier Linda.
 
Mønster med ulike farger er typisk for middelhavslandene. Detaljer i gull, og en rustikk brødfjøl er med på å skape en sydligere atmosfære. De grønne plantene er bananpalmer, og de store bladene gir assosiasjoner til palmesus og bølgeskvulp. Den hjemmelagde stigen er dekorert med fargerike lykter (Happy light) og på bordet står det saltlykter (Sirocco Living) for en stemningsfull aften.
 

Et varmt ytre

Bruk av varme farger på puter og pledd, gir et landlig og varmt utrykk. De trendy rosa blomstene står i stil med de oransje og røde putene, og oppfyller Linda´s tips om bruk av nabofarger i fargesirkelen.
 
– Ved å bruke velurputer i varme og gyllne farger, skaper man enkelt et varmt inntrykk, forteller Linda.
 
Stigen i bakgrunnen er enkelt pyntet med et hvitt pledd, som gir god varme ved kjølige sommerkvelden. Bananpalmene er byttet ut med oliventrær og enklere busker. Oransjefargene passer til den rustikke bordpynten, og telysstakene.
 
Med en fargerik sommer hører en fargerik uteplass til; la fantasien flyte og lek deg med spennende kombinasjoner!
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.