Karn viser deg hvordan du bevarer frukt, bær og grønnsaker.
På norsk har vi brukt «sylting» både om sur/salt lake som sylteagurker og syltede rødbeter, og søte laker, som marmelade.
Med eddik og sukker nedsetter man vannaktiviteten og pH-verdien, og bremser derfor nedbrytningen av maten. Sylting brukes også for å tilberede råvarer og gi den den spesielle sursøte smaken som er så godt.
Her kan du følge Karn på Instagram @karnfjk
Annonse
Som tilbehør til grillmat
Sylting har tradisjonelt vært forbeholdt sensommeren når frukt og grønt man ikke fikk brukt opp skulle konserveres, men sylting kan med selvfølgelig gjøres i små porsjoner året rundt for å strekke årstidene.
Nå er grillsesongen her snart for fullt, og jeg gleder meg til å sylte agurk, kål og rødløk som er nydelig tilbehør til grillpølsene!
Karn: Min sommermat grilles
Som vertinnegave
Hvis man ikke har prøvd å sylte før skjønner jeg at det kan være et lite prosjekt å komme i gang, men sylting er faktisk noe av det enkleste innenfor hjemmeproduksjon.
I tillegg er det jo veldig gøy å lage sine egne syltede grønnsaker slik de gjorde før i tiden, enten det er grønnsaker til egen bruk, marmelader til familien eller chutneyer til små vertinnegaver.
Noen viktige prinsipper:
Når man skal sylte grønnsaker bruker man som et utgangspunkt eddik, salt og sukker. Dette konserverer grønnsakene og gjør de svært holdbare. Smak tilsetter du med krydder som eksempel pepper, allehånde, laurbærblad og sennep, alt etter hva man liker og til bruk. Dillfrø er også godt å bruke, spesielt hvis det du lager skal være tilbehør til fisk. Men pass på, det skal ikke så mye til før smaken blir kraftig!
I oppskriftene under har jeg komt med et forslag til en syltelake, men du eksperimentere akkurat slik som du vil med mengde syre, sødme og krydder.
Før du går i gang vil jeg informere om to viktige prinsipper når du skal sylte.
- Sørg for at glassene er helt rene
Du kan sylte nesten hva som helst og bruke de glassene du vil, så lenge sylteglassene er helt rene. Hvis glasset ikke er skikkelig rent kan det komme mugg og grønnsakene vil råtne.
Det holder ikke bare å vaske dem grundig, men du skal få dem så sterile som mulig. Dette kan du gjøre enten ved å å koke eller tørke dem i ovnen, eller i en oppvaskmaskin med steriliseringsprogram.
2. Glassene skal fylles helt opp med syltelake
Etter at du har fylt sylteglassene med grønnsaker skal du fylle glasset så mye som mulig med syltelake.
Syltelaken skal tømmes over grønnsakene kokende varm, og lokket skal skrues på med en gang. Slik blir det dannet et undertrykk og grønnsakene holder seg lengre!
NB: Disse prinsippene er aller viktigst hvis du sylter for at grønnsakene skal holde seg i lang tid, altså flere måneder. Rødløken er ferdig til bruk allerede etter en halv time og da trenger du ikke være så påpasselig!
Smak av himmel : Et slag for kortreist mat
Slik lager du syltelaken – grunnoppskrift
Under følger en grunnoppskrift på en syltelake som jeg bruker til det aller meste; i denne omgangen syltet jeg rødløk, agurk og rødbeter med den. Her er det fritt frem for å eksperimentere som du ønsker etter smak og behag!
Ingredienser:
- 4dl eddik (lagereddik, eplecidereddik, eller 50/50)
- 2dl vann
- 50g sukker (evt. rørsukker)
Krydder
- 3-4 laurbærblad
- 1 teskje pepperkorn
- 1teskje korianderfrø
- 2 teskjeer dill, laurbærblade, allehånde, kanel, stjerneanis, chilliflak og nellik
Fremgangsmåte:
- Bland eddik, sukker og vann. Smak til slik at blandingen er passe sur og søt. Bring eddik, sukker og vann til oppkok.
2. Skold glassene, ha grønnsakene og resten av ingrediensene i og hell lake over til det dekker og helst slik at glasset blir helt fylt. Skru på lokket mens det er varmt, slik at det blir dannet et undertrykk.
Ekstra tips:
Sylting er ikke den eneste måten å bevare smakene fra kjøkkenhagen. Det er også gøy for eksempel å lage forskjellige urtesalt og oljer fra urter og grønnsaker. Det finnes masse oppskrifter på nettet som du kan bruke for inspirasjon!
Les mer på Botrends forside her
Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.