Med stort eller lite budsjett.
Bilder, trykk og malerier kan gå i arv i generasjoner og kombineres med nye innkjøp. Mange syns imidlertid det kan være vanskelig å velge – ikke minst hvilken priskategori man skal legge seg i.
Annonse
Her gir de deg sine beste kunsttips. Til hvordan du bør gå frem, hvor du bør lete – og ikke minst til hvilken pris.
For varig og flott kunst behøver slettes ikke å koste en formue. Og har du nettopp det, får du investeringstipsene her.
– Kunst skal vekke noe i deg
I en 80 kvadratmeter stor leilighet på Tøyen bor bankanalytiker Haakon Dybvik. Da han kjøpte sin første leilighet for et år siden, var det kun ett bilde han hadde fra før av. Martin Wathson’s «Chinook Hearts» traff Haakons hjerte første gang han så det, selv om han ikke hadde et sted å henge det.
– Kunst skal være fint å se på. Det skal vekke noe i deg, sier Haakon Dybvik.
Kunstinteressen startet for alvor da han begynte å jobbe i Bergen etter endte studier på NHH og i London i 2012. Vennene tipset han om kunstnere han kunne følge, og fire år senere har han innredet en leilighet med nøye utvalgte malerier, grafikk og plakater.
– Det første som fanger meg er motivet. Det kan være en person eller en gjenstand, men det må appellere til meg. Dernest om jeg liker fargene og om det er lekent. Jeg syns kunst skal være litt lekent.
Og lekent er det store maleriet «Freestyle» som har fått hedersplassen i stuen. Et stort og fargerikt maleri signert Sofie Vesterøy pryder langveggen over sofaen og kom i hus etter flere måneders tenkepause.
Han kjente ikke til Vesterøy fra før, men gikk forbi atelieret hennes og ble fanget av et maleri som hang utstilt i vinduet.
– Det er bare å sende en mail og høre om man kan komme på en uforpliktende visning. Liker du kunstnerens uttrykk finnes det ofte flere alternativer, og selv endte jeg opp med et annet enn det jeg så i vinduet.
Annonse
Disse nettsidene bør du besøke
I leiligheten har også Haakon flere grafikker og plakater kjøpt på nett for en rimelig penge. Sidene graffitiprints.com, reedprojects.no og osloprinthouse.com har han besøkt mange ganger i jakten på det perfekte uttrykket.
– Meld deg på nyhetsbrev hos de ulike sidene så får du informasjon når det slippes noe nytt innen det du er interessert i, råder Haakon.
I et kunstforum på nett, kunstveggen.no – startet av Haakons kunstinteresserte venner fra studietiden i Bergen – har han hentet mange tips.
Det var også her han fikk nyss om bildet «Souls Apart» fra den britiske kunstneren Snik. Det ble snakket om på forumet, kjøpt gjennom graffitiprints.com og henger nå på veggen over den eksklusive skjenken fra italienske Calligaris – kjøpt på Finn.no til spotpris.
– På kjøkkenet er det hvitt inventar og derfor har jeg gått for en knallfarge på bildet med hvit ramme. Jeg har rammet inn bildene mine hos Emil Flaten på Grünerløkka eller Popop ved Oslo Rådhus, sier Haakon.
– Grafikk er noe de fleste har råd til
En som også har mye kunst i leiligheten er matblogger Julie Ilona Balas. Hun kjøper stort sett bilder, grafikk og malerier av unge kunstnere. Via tips fra venner, eller på studentutstillinger.
– Jeg kjøper stort sett kunst fra vennene mine, og syns det er spennende å gå på studentutstillinger. Det meste jeg har er laget av kunstnere under 30 år, sier Balas.
I leiligheten hennes på Torshov henger blant annet fotografier fra venninne og samarbeidspartner Anne Valeur, grafikk laget av illustratør Bendik Kaltenborn, samt silketrykk og plakat av Oscar Grønner. Nylig kom også to store malerier fra Sindre Bråthen på plass i stua.
Les mer om kunst på Botrend her.
Annonse
Kjøper kunst på Instagram
Julie har kjøpt masse kunst gjennom Instagram ved å følge unge kunstnere og grafikere der. Hun er også en tilhenger av å byttelåne med venner og kjente for å endre uttrykket i leiligheten.
Julies beste tips til kunstkjøpere med et begrenset budsjett er å kjøpe grafikk.
– Grafikk er noe de fleste har råd til, og husk at du kan gjøre gode kupp på markeder. Selv fant jeg to Hans Fredrik Gude-litografier i en kommode jeg kjøpte på et marked.
Glad i retro? Her er ekspertenes beste tips.
Investerer i norske, anerkjente kunstnere
I den andre enden av skalaen er millardærarving Maria Høili. Hun har investert i kunst i en årrekke, og har mer enn hun har plass til i Lier-hjemmet. Nå som hun også skal huset, må enda mer stues bort.
– Kunst skal nytes, men mye er også kjøpt inn som en investering. Verker fra kunstneres tidlige fase som senere kan selges videre til økt verdi. Jeg har mer enn jeg har plass til, og her i Lier er det mange vinduer, så da har enda mer havnet på lager dessverre, sier Maria Høili.
Hennes øvrige interiør er en blanding av eksklusive antikviteter og italienske luksusmerker som Missoni, Cavalli og Fendi. Her er ingen hvite vegger og Maria selv er ingen tilhenger av uttrykket «less is more». Detaljene fra huset kan du se her.
– Jeg er ikke et A4-menneske og det gjenspeiles i kunsten min som spenner fra tidlige arbeider av Marianne Auli, «Sigøynerpiken» av Charles Roka og særegen kunst fra Terje Ythjall. Jeg liker også godt 3D-kunsten til russiske Olga Tobleruts, sier Maria Høili.
– Jeg er egentlig mest glad i norske kunstnere. Det er mye bra i utlandet også, men jeg liker å bli litt kjent med kunstnerne jeg kjøper av.
Disse kunstnerne bør du investere i
Maria Høili sitter også på den største private samlingen av Bjarne Melgaard-skulpturer. Noen malerier av samme kunstner er også utlånt til Munchmuseet hvor de skal stilles ut i en tiårsperiode.
– Bjarne Melgaard er jo i en egen prisklasse, og har stor tyngde internasjonalt. En ting som er viktig når man ønsker å holde pengene stabile i kunstmarkedet er å satse på norske kunstnere i Norge. Går man ut av landet, må man også selge internasjonalt. Nordmenn er sære slik. De er patrioter, sier Maria Høili.
Som investering har hun troen på maler og grafiker Sverre Bjertnes. Han plasseres helt i toppsjiktet av norske samtidskunstnere og ble rangert som nummer fire etter Leonard Rickhardt, Håkon Bleken og Bjarne Melgaard av Aftenpostens kunstanmelder Kjetil Røed i fjor.
– Jeg har troen på Sverre Bjertnes og Fredrik Raddum. Særlig på skulptur-siden mener jeg det ligger et enormt vekstpotensiale, sier Maria.
– Men når det gjelder investering i kunst så handler det i bunn og grunn om hvilket prissegment man faktisk tåler.
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
Tips og innspill? Kontakt oss her.