Slik velger du riktig dyne

Publisert
21. oktober 2016

Her får du råd til å velge riktig dyne mot vinteren.

Nå kryper gradestokken mot minusgrader, og det er på tide å velge riktig dyne.
 
Her gir vi deg noen tips og råd på veien.

Annonse

Lang holdbarhet

For å velge det som passer best, må du ta stilling til temperatur på deg selv og på soverommet, om du er allergisk og om du vil at dynen skal kunne vaskes.  Egenskaper som fylltype, bæreevne og isoleringsevne er viktige.
 
– Om valget havner på dun eller fiber er en smakssak, sier  produktsjef i Høie,  May Anita Berg.
 
Mens man før mente at fiber hadde dårligere pusteegenskaper på grunn av dårlige råvarer, så gjelder ikke dette for dagens fiberprodukter med nyutviklede stoff og fiberkvaliteter. 
 
Dun og fiber isolerer begge godt og former seg etter kroppen.
 
Mens dun har lang holdbarhet, opptil 20 år, har fiber en holdbarhet på mellom 8 og ti år. Dun er dessuten et naturfiber, som smyger seg godt inntil kroppen og er myk.
 
Fiber holder ikke like godt på fuktigheten, og kan dermed være et godt alternativ på dårlig isolerte hytter. Da unngår man muggsopp og produktene holder seg fine lenge. Fiber er dessuten er rimeligere alternativ til dun.
 
Slik velger du riktig gardin
 

Riktig bæreevne

Det første man må ta stilling til, er om man er en varm eller kald person og hvilken temperatur man liker å ha på soverommet.
 
– Valg av dundyne handler første rekke om hvor varm dyne man ønsker. Dynens isoleringsevne avhenger av tykkelsen på dynen, altså hvor mye dun dynen er fylt med. Deretter står det på dynens kvalitet eller bæreevne. Sistnevnte sier noe om kvaliteten på dunen, mengden dun i forhold til fjær og hvor godt den isolerer, forklarer Bitta Andersen hos  Princess Norge.
 

Ofte kommer benevnelsen 80/20, 90/10 eller 50/50 opp.
 
Er du usikker på hva det betyr? Det er rett og slett fordelingen mellom dun og fjær.
 
En høy bæreevne betyr at fyllet er lett og luftig, og dermed isolerer godt. Det er luften i dunen som holder kulden ute.
 
Bor du i et moderne hus, kan det være lettere å velge en helårsdyne siden det antagelig er god ventilasjon i huset og lettere å holde jevn temperatur. Da kan man vurdere å klare seg med en medium eller sval dynehele året.
 
Hvis du vil utvide fra fiber eller dundyne, finnes det både silkedyner og ulldyner. Produsenten  Silkeland spesialiserer seg på silkedyner,  som skal være svært god for allergikere.
 
En sprinkelseng – tre uttrykk
 

Vaskeråd for dyner

En dyne og pute bør vaskes med jevne mellomrom.
 
Fiberdyner og sommerdundyner kan vaskes i maskin.
 
Store voluminøse dyner må vaskes i minimum 7 kg vaskemaskiner og dobbeldyner i 130 liters maskiner. En dobbeldyne bør derfor vaskes hos en ekspert og ikke renses med kjemikalier. Flere og flere har derimot 7 kg maskiner hjemme – slik at enkeldyner kan vaskes hjemme for de som har det.
 
Bruk anbefalt vaskegrad, men bare en tredjedel av vanlig mengde vaskemiddel uten enzymer og blekemidler.
 
Ikke bruk skyllemiddel og tørk i tørketrommel, gjerne med en tennisball.
 
Dyner skal ikke ligge i tette plastposer.

Kilder: Høie, Princess, Silkeland, klikk.no, ABC Nyheter.
 
Les flere saker på Botrends forside
 
Tips oss gjerne her, og følg oss på Facebook og Instagram.