– Slike oppslag presser prisene opp

Publisert
12. april 2016

Budstikka har skrevet 49 artikler om bolig som er solgt over takst fra 2013-2015.

 
Det startet i februar 2013 og endte i november 2015, totalt ble det 49 artikler om boligsalg som endte over takst. Titusener har lest disse sakene, og de aller fleste reaksjonene har vært positive, men for noen er det rett og slett blitt for mye.
 
Et umettelig behov for artikler om boligpriser
 
«Over takst. Igjen. Budstikka elsker å skrive om boliger som går høyt over takst. Hvorfor? Er dette viktig informasjon? Gjør den lokalsamfunnet vårt bedre? Nei. Den gjør bare situasjonen mer presset for førstegangsetablerere, fordi slike oppslag bidrar til å presse prisen opp», mente en leser i april 2015.
 
En oversikt Budstikka publiserte nylig, viser at  halvparten av boligene solgt over takst.  Meglerne mener områdene boligene ligger i,  ikke er avgjørende for om boligsalget ender over takst. 
 
Test deg selv i Takstspillet her. 
 
Boligmarkedet: disse begrepene må du kunne 
 

Annonse

 

Høyest: 2,8 mill over takst

 
Om man skal finne gjennomsnittet i perioden 2013–2015 for type bolig som er solgt, området den ligger i, antall kroner over prisantydning og når på året det har vært flest salg over takst, ender det med denne fasiten:
 
Type bolig: Enebolig
Område: Haslum
Kr. over takst: 834.286
Når på året: September
 
Fornebu-funkis solgt over takst
 
Dette er den dyreste leiligheten som er solgt i Sandvika
 
 

Langt over takst

 
Den boligen som ble solgt for høyest sum over prisantydning, ifølge Budstikkas artikler, var en eiendom med sveitservilla, stabbur og tre mål tomt i utkanten av Asker sentrum i mai 2015.
 
Taksten var på 9.950.000 kroner, men den som sikret seg eiendommen måtte til slutt ut med 12.750.000 kroner. Dette var hele 2,8 millioner kroner over takst.
 
Få boliger på markedet presser prisene opp. 
 
Denne leserytringen fra mars 2013 oppsummerer muligens det mange tenkte da, og kanskje nå:
 
«Takst er jo bare noe «vås». Det er et estimat fra en fagmann som i realiteten ikke innestår for noe som helst mht. teknisk kvalitet på boligen. Man må snart slutte å referere til om eiendommer blir solgt over eller under takst i relasjon til hvor dyrt/billig det er. Det er riktigere å se på pris per kvm relatert til standard. Da kan man gjøre seg opp en mening om det er et «fornuftig» kjøp eller ikke».
 
Nå selges Borgen på Blommenholm