Sliten blokkleilighet gikk halv million over takst

Publisert
28. februar 2016

– Vår prisantydning var både nøktern og korrekt, sier eiendomsmegler.

Et «fullstendig oppussingsobjekt» på 75 kvadratmeter i blokkene på Hagaløkka er solgt for 2,7 millioner kroner – 500.000 over takst.
 
I begynnelsen av februar gikk en leilighet i Fredbos vei på Hagaløkka i Asker til en halv million kroner over prisantydning. Nå har det skjedd igjen.
 
– Når boligen dere nå har solgt går så mye over takst – har dere da bommet fullstendig når dere har gått ut i markedet?
 
– Hverken takstmann eller vi har bommet på prisen. Før nyttår er det ikke solgt noen leilighet med samme areal i Hagaløkkablokkene over 2,7 mill. Etter nyttår er det gjort flere gode salg, og hittil høyeste pris oppnådd for en leilighet med pen standard er kr 2.850.000,- tidligere i vinter. «Vår» leilighet var et fullstendig oppussingsobjekt der det ikke var gjort mye siden byggeår, og både bad og kjøkken hadde behov for modernisering. Normalt går det fort en halv million for en slik oppgradering. I tillegg følger det med en fellesgjeld på kr 106.00,- for denne leiligheten. Basert på dette mener vi at vår prisantydning var både nøktern og korrekt, sier megler og daglig leder i Aktiv Eiendomsmegling Asker, Andreas Holck.
 
Nå kuppes visningene.

– Stor sprik mellom tilbud og etterspørsel

Holck forteller at det var veldig stor interesse for leiligheten, både før og under visningene.
 
– Vi hadde til sammen nesten 50 navn på liste, og seks av dem endte opp som budgivere. Dette kan i all hovedsak tilskrives det begrensede tilbudet av lignende eiendommer ute på markedet for tiden. Asker er en kommune med veldig mange eneboliger, tomannsboliger og rekkehus, så når det dukker opp en sentralt beliggende leilighet med fantastisk utsikt til en pris i den rimelige enden av skalaen, er det klart at det vekker en viss interesse, sier Holck som forteller et stort sprik mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet om dagen.
 
– Men vi hadde likevel ikke regnet med en slik salgspris.
 
Dette småbruket gikkk hele 2,3 millioner over takst.
 
Større prisvekst i Asker og Bærum enn ellers i landet.

Mange går over takst

I løpet av januar ble det solgt 147 eiendommer i Bærum. I Asker var tallet 54 eiendommer. Det viser statistikken fra Eiendomsverdi.
 
I Bærum ble hele 62 prosent av boligene solgt over takst, i Asker var tallet 36 prosent.
 
– Lokalmarkedet er preget av et lavt utbud. I januar ble det annonsert 19,4 prosent færre boliger i Asker og 10,9 færre i Bærum, sammenlignet med januar i fjor. Vi har derfor godt med besøk på visninger om dagen, og forventer i prisøkning nå i første kvartal. Når vi ser store utslag av andelen boliger solgt over takst, er det en forventning i markedet om at tilbudet på kort sikt ikke blir vesentlig bedre og at prisene fremover vil stige ytterligere, sa daglig leder og eiendomsmegler Håkon Dybvad til Budstikka i begynnelsen av februar.
 
Ordet «småbruk» er det mest søkte på Finns boligsider.
 
Takstmann Bjørn Tallhaug fra Nesbru sa nylig til Budstikka at det kan være vanskelig å sette en riktig verditakst på en bolig.
 
– Det er sånn Ole Brumm svar på det. På den ene siden er det ganske greit og ikke komplisert å lage en fornuftig verditakst basert på historikk, beliggenhet og teknisk standard. Problemet er at vi ikke har kontroll på hvordan markedet responderer på enkelte boliger, sa Tallhaug i Taksator.
 
– En bolig kan for eksempel sammenlignes med en tilsvarende bolig som nylig er solgt. Men så er plutselig etterspørselen etter den nye boligen mye større enn den forrige, sa han, og fortsatte:
 
– Det gjelder i hovedsak små enheter hvor etterspørselen er stor, eller veldig familieorienterte boliger som er veldig ettertraktet. Da går prisen opp.
 
Denne saken ble først publisert i Budstikka.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.