Smak av himmel: Et slag for kortreist mat

Publisert
21. mars 2017

Caroline Schjærve Sagafos fra matbloggen Smak av himmel gir deg tipsene.

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.
 
For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.
 
Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.
 
– De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.
 
Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.
 
Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.
 
Slik blir du en mester på kjøkkenet

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.
 
– Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.
 
For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.
 
– Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;
 
– Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.
 
Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.
 
Gjør bra mat bedre med urter

Nøkkelen til suksess – fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.
 
Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.
 
Drømmen er et drivhus

Annonse

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.
 
– Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.
 
Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.
 
Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.
 
– Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.
 
Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.
 
– Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.
 
Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.
 
På mandag handler hun inn for hele uken.
 
– Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.
 
Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.
 
– Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 
 
Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 
 
Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 
 
For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 
 

  • 230 gram vann

 

  • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

  • 300 gram honning

 

  • ½ teskje vaniljesukker 

 

  • 1 klype havsalt

 

  • Topping: kakaopulverog melis 

 

  • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 
Slik går du frem: 
 

  1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

  1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

  1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

  1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

  1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

  1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

  1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

  1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 
Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Les mer på Botrends forside
 
Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no