Annonsørinnhold

Smart bolig, smart eier

Publisert
11. januar 2017

Visste du at en smart bolig også er en trygg bolig?

Ja, det kan faktisk sies så enkelt. I dag er det mye lettere å beskytte sitt hjem og de som bor der om man har et skikkelig smarthus. Det kan for eksempel være installert når boligen ble bygget eller gjennom renoveringen. Men du kan også få et smart hus gjennom å kjøpe boligalarm. Veldig mange leverandører av boligalarmer har innsett at jo flere funksjoner de og alarmene kan tilby, jo bedre er det for forbrukeren.
 
Teknologien i dag gjør at det stadig utvikles metoder for å holde seg, familien og boligen trygg. Via mobiltelefoner kan man i dag styre alt fra kaffetrakteren til dekoderen og dette gjør vår hverdag enklere å organisere.
 
Les mer om boligalarmer
 
Med få tastetrykk kan du slå på kaffetrakteren før du trer ut fra den varme dyna eller du kan programmere brødmaskinen til å starte slik at du og familien har ferskt brød til frokost. Mulighetene er mange og det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva man kan gjøre med et smarthus.  Det finnes snart en Ipad, Iphone eller en android i hvert eneste hjem.
 
Kombiner dette med alarmprodukter og du har et smarthus som kan tåle ganske mye før det gir seg. Men når kan det lønne seg å ha en smart bolig?
 
Fyll ut skjemaet under for å få tilbud på boligalarm – eller fortsett å lese under skjemaet.
 


Når du er ute og reiser

 
Når du er ute og reiser er det større sjanser for at tyver bryter seg inn i ditt hus. Det ser jo ut som om det ikke er noen hjemme, da er det mindre risiko for dem å bryte seg inn og sjansen for utbytte er større. Så her gjelder det å ta litt forhåndsregler før du reiser. Sørg for at naboen eller noen andre kommer og tar inn post og aviser så disse ikke hoper seg opp. Når disse flyter over er det et tegn for tyver om at ingen er hjemme og at det huset er et lett bytte.
 
Kommersielt innhold fra Tjenestetorget: Få tilbud på bolig- og innboforsikring
 
Så kommer vi til noe av det fiffige. Når du har et smarthus så kan du kontrollere mye av husets funksjoner selv om du ikke er tilstede i huset. Du kan skru på elektroniske gjenstander, du kan skru på lyset og du kan skru alt av igjen.
 
Hvorfor er det nødvendig tenker du kanskje, men faktum er lys, tv, radio og andre ting faktisk kan signalisere at det er noen hjemme. Med andre ord velger innbruddstyver å gå forbi din bolig. Sørg gjerne for å sette på utelyset ved siden av ytterdøra på kveldene og slå det av på morgenen. Skift gjerne på hvilke lys du setter på, slik at det ikke ser ut som om samme lyset står på hele tiden. Igjen, noe tyvene ser etter om de kjører rundt i området over tid.
 
Les også: Smarte løsninger for boligalarm
 
En annen ting er kontroll over varme når du er ute og reiser. Det er godt å komme hjem til varmt hus, men om du har smarthus og kontroll så trenger ikke varmen stå på hele tiden. Du kan faktisk skru den av når dere reiser og sette den på i god tid til dere kommer hjem, slik at det er varmt og godt. Det er også mulig å sette på varmen om været blir ekstremt kaldt og det er fare for at rørene blir kalde og slår seg noe som kan føre til vannlekkasje. Det finnes også alarmer som kan plasseres på kjøkken, i kjeller eller i andre våtrom for å gi beskjed om det oppstår vannlekkasje eller eventuelt flom.
 
Skulle alarmene dine gå når du er ute og reiser, er du trygg på at det vil komme vektere som sjekker hva som skjer, men du kan også selv holde øye med boligen om du har kameraer vel og merke. Har du sensorer uten kamera er det begrenset hvor mye du får sett, men du kan holde kontakt med alarmsentralen og se hva de kommer frem til i henhold til alarmen.

Når noen i boligen har spesielle behov

Det finnes en god del funksjoner som er svært nyttige om man har noen i boligen som har spesielle behov. Ta for eksempel en bolig hvor det finnes en eldre mann med Alzheimers som kanskje glemmer å skru av komfyren med jevne mellomrom men nekter å flytte inn på sykehjem. Ved å ha enkelte sikkerhetsanstalter i boligen vil han kunne bli værende, samtidig som familie og andre etater, kan holde øye med han gjennom boligalarmen sitt system.
 
Gamle kan ofte bli lett offer for innbruddstyver og andre luringer som ser dem som lette offer. Enten de kommer på døra og krever penger for tjenester de ikke har planer om å gi, eller tyver som er på jakt etter masse verdisaker. Det er godt kjent at eldre gjerne har mye kontanter og verdisaker liggende. De er eldre og kroppene er ikke i stand til å yte samme motstand som en yngre person så de presenterer liten risiko for en innbruddstyv. En god boligalarm med kamera og 24/7 alarmsentral kan bety forskjell på liv og død for den gamle mannen om det virkelig skulle skje noe tragisk.
 
Les også: Slik sikrer du boligen din
 
Andre som lett kan bli offer eller som kan oppleve situasjoner hvor det lønner seg å ha et godt alarmsystem er mennesker som lever med en form for fysisk eller psykisk funksjonshemming og deres pårørende. Det er klart at i disse to eksemplene som trekkes frem her så må man ta hensyn til privatlivets fred og veie det opp imot gevinsten der eventuelt vil ha om vedkommende har alarm med kamera eller andre funksjoner.
 
For pårørende kan det være en trygghet å vite at det er lett for deres familiemedlem å få kontakt med hjelpeapparatet om noe skulle skje. De fleste alarmselskap har forskjellige former for panikk knapper som kan monteres flere steder i boligen slik at de er lett tilgjengelige. Det er en form for velferdsteknologi og det blir stadig mer aktuelt å ha hjemme. Det er lett å utvide pakkene etter hvert som tiden går og behovene endrer seg.

Miljøbevisst og ønsker å spare penger?

Det blir stadig viktigere å spare miljøet vårt, og en måte å gjøre dette på er å kontrollere vårt forbruk av strøm og varme. Hvordan kan man gjøre det med en smart bolig? Joda, det er ikke så vanskelig som det høres ut. Skal du være ute av boligen din over en lengre periode på dager eller timer, så kan du styre akkurat hva som skal stå på av elektriske apparater og varme. Du trenger tross alt ikke at varmen står på for fullt mens du er på jobb og ingen andre er hjemme. Da er det fint å kunne slå alt av når du drar og så sette på varmen og andre ting du gjerne vil ha på, så det er klart til du kommer hjem. Dette kan gjøres gjennom en app hvor du har tilgang på alt i forbindelse med din boligalarm. Det beste er at du kan gjøre det samme på hytta om du har det installert der og!
 
Kommersielt innhold fra Tjenestetorget: Få tilbud på varmepumpe
 
Alle vet at varme er noe av det som stjeler mest strøm og dermed også koster mest. Kanskje du har gulvvarme eller mange ovner i huset. Det er ikke nødvendig at de står på alltid. Spesielt ikke om du er på en lengre ferie og du ikke har behov for noe varme hjemme. Bruk heller muligheten du har til å sette varmen på den dagen du skal komme hjem, i de rommene du skal bruke når du kommer hjem. Da sparer du miljøet og din egen lommebok.
 
En annen måte å spare penger på med smarthus, er gjennom forsikringsordningene dine. Ved å ha boligalarm med alle dens funksjoner, så vil risikoen for at ting som brann, vannlekkasje og innbrudd i boligen være veldig redusert. Det betyr at forsikringsselskapet løper lavere risiko med å ha deg som kunde, ergo de kan tilby deg lavere priser på dine forsikringer. Det kan faktisk bli snakk om en god del penger i løpet av et år.
 
Om uhellet først skulle være ute og du opplever innbrudd, vannlekkasje eller brann, så kan skadeomfanget reduseres kraftig om du har et smarthus med boligalarm.  Når alarmen går og kontakten med alarmsentralen startes, går det kort tid til vekter er på stedet og eventuelle nødetater er tilkalt og på plass. Dette betyr at tyven, brannen eller lekkasjen bare får herje fritt i et veldig kort tidsrom, hvilket igjen betyr at de får gjort mindre skade. Mindre skade betyr mindre utgifter for deg som skal erstatte det som kan erstattes og mindre utgifter for forsikringsselskapet. Det er også lettere å få reddet de personlige tingene som man ikke kan erstatte. Kanskje dere til og med har alt samlet i en safe gjennom boligalarmen?
 

Få kontroll over hvem som er i boligen

Et smarthus har mange fiffige funksjoner som kan tas i bruk til forskjellige ting. Dere kan for eksempel sørge for at alle ytterdørene i boligen er sikret med elektriske låser som man må ha kode, kort eller nøkkel til for å komme seg inn. Dette er spesielt gunstig om du har fremmede som skal inn i boligen i en begrenset periode, kanskje for å reparere eller bygge noe. Eller kanskje det er naboen som skal passe kattene dine og trenger å komme seg inn mens du er på ferie.
 
Les også: Smarte boligalarmer
 
Kanskje ungene har glemt noe på skolen og må hjem å hente det i storefri? Da er det greit at mor eller far bare kan låse opp via en app, slik at ungene kan gå inn og gjøre det de skal og så gå igjen. Man slipper problemet med at ungene mister nøklene sine og ikke kommer seg inn hjemme. Så lenge mor eller far har tilgang på app mens de er på jobb eller andre steder, så er det lett å gjøre det som skal til.
 
Om det skulle vise seg at noen uvedkommende har klart å ta seg inn i boligen er det greit å ha muligheten til å se på video eventuelt sensor hvor disse beveger seg hen. Om det er mennesker som du ikke kjenner til, er det bare å ta kontakt med alarmsentralen og si hva som skjer hjemme hos deg og be dem om å sende noen for å sjekke opp. Skulle saken gå videre til politiet er det også greit å ha beviser å legge frem så tyvene faktisk får straff for det de har gjort.
 

Lyst til å prøve?

Har du lyst til å prøve er det greit å samle inn flere tilbud før du velger leverandør av tjenesten. Dette kan du enten gjøre selv, eller gjennom en tjeneste som samler tilbud for deg basert på dine spesifikasjoner og dine behov. De fleste har tilbud som inkluderer gratis prøvemåneder og avtaler som ikke er bundet av tid. Når du skal sammenligne tilbudene se nøye over betingelsene ettersom disse kan variere fra selskap til selskap, og de kan faktisk ha konsekvenser for selve avtalen som dere inngår. Ved å gjøre god research får du gode avtaler.
 
Sjekk gjerne med andre og se hvilke erfaringer de har gjort seg og diskuter mulighetene for boligalarm med de som skal bo der alarmen er. Dette av hensyn til personvern og det faktum at det er ikke alle som vil ha andre involvert i sitt liv på den måten. Det kan oppleves invaderende og kanskje til og med krenkende. Derfor er det viktig at alle er innforstått med at boligalarmen skal installeres og hva det faktisk betyr for familien.
 
Finn ut akkurat hvilke funksjoner du ønsker og hvor smart din bolig faktisk skal bli med bolig alarmen. Det finnes mange funksjoner og det legges stadig til nye. Hvor mye har du råd til å bruke på det å sikre deg og familien din, hver måned? Spørsmålet er vel heller om du har råd til å ikke gjøre det. Alt som har med sikkerhet å gjøre, trenger gjerne en risikovurdering. Hvor mye risiko løper du og din familie der dere bor, og hva kan gjøres for å øke sikkerheten på enklest og billigst mulig måte?

Kommersielt innhold

Botrend.no samarbeider med Tjenestetorget om å gi leserne tilbud på tjenester knyttet til bolig og eiendom. For hvert tilbud som sendes inn får Botrend en provisjon. Innholdet er ikke produsert av redaksjonen i Botrend. Både Botrend og Tjenestetorget er eid av Budstikka.

Temp partner