Solgt over takst? Området har mindre betydning

Publisert
11. april 2016

Statistikken viser at boliger i større grad selges over takst.

Stadig flere boliger selges over takst, noe Budstikka og Botrend nå setter søkelyset på.  I fjor gikk annenhver solgte bolig over takst. Så langt i år har andelen økt til 60 prosent
 
At det er visse områder i Asker og Bærum der boligene alltid går over takst, bestrides av meglerne.
 
– Jeg tør påstå at det ikke er altfor stor forskjell på hyppigheten av boliger som selges over takst i Bærum øst kontra Bærum vest, sier den erfarne eiendomsmegleren og partner i Eie Eiendom Sandvika, Edvard Chapsang.
 
– Det er en prisforskjell på Bærum vest kontra Bærum øst med sistnevnte som et dyrere boligområde. Attraktive objekter vil alltid ha stor interesse og i så måte kunne gå over takst uavhengig av om det er øst eller vest, utdyper han.
 
Fornebu-funkis solgt over takst
 
Heller ikke i Asker kan man hevde at visse områder «alltid går over takst».
 
– Om et objekt går over takst kan være tilfeldig. Dersom det kommer inn en budgiver som har bestemt seg – koste hva det koste vil, så kan det ende over takst, sier eiendomsmegler Sverre Nielsen hos DNB Eiendom i Asker.
 
Les flere eiendomsnyheter på Botrend her. 
 
Test deg selv her i Takstspillet 

Annonse

Ekstraordinært

 
– Er det mange i budrunden vil en bolig ofte gå over takst. Men da er det fordi det er noe ekstraordinært ved boligen, uavhengig av område, sier Nielsen, som mener at sammenhengen mellom en bolig som selges over takst og hvilket område den ligger i, er mer tilfeldig.
 
Dersom en kjøper «mister» en bolig med OK standard, vil han eller hun vente til det dukker opp en noenlunde lik bolig på markedet. Er det noe spesielt, som beliggenhet, fin hage eller uteområde, eller spesielt god standard, så kan det være kjøper går inn i en het budrunde.
 
Ord og uttrykk du må kjenne til i boligmarkedet
 
– Vet de at det kan være fem år til neste gang et slikt objekt kommer for salg, så vil de i større grad delta i budrunden, forklarer Nielsen.
 
Boligprisfesten fortsetter – prisøkning i mars

Type objekt avgjør

 
Edvard Chapsang i Eie Eiendomsmegling mener type objekter avgjør om boligen går over takst, heller enn hvilket område de ligger i.
 
– Det finnes ingen fasit her heller, men vi kan si at eneboliger, tomannsboliger og rekkehus i større grad går over takst. Det handler om knapphetsfaktoren, sier han.
 
Botrend har flere ganger skrevet om at det er lavt utbud i markedet, og at det bygges for få boliger.
 
Når de med store eneboliger ikke finner en attraktiv leilighet å kjøpe, vil de sitte på gjerde og vente. Dermed skapes en «ond sirkel», der de som ønsker å oppgradere til enebolig fra rekkehus ikke finner noe på markedet. Det vil dermed også få konsekvenser for de som ønsker å gå fra leilighet til rekkehus. Og slik fortsetter det.
 
Meglerne gir deg tips før boligsalget

Skaper forventning

 
Sverre Nielsen i DNB Eiendom er ikke videre begeistret for at media skriver mange saker om at objekter selges over takst.
 
– Det kan ofte føre til at selger får et feilaktig bilde av virkeligheten. Når de leser at «alt går over takst», så skaper det en høyere forventning enn det strengt tatt er realistisk å oppnå, sier han.
 

 
Nielsen mener statistikken over tid viser at meglere og takstmenn oftest treffer på prisantydning og takst.
 
Tips eller innspill? Send en e-post til Botrend-redaksjonen.