Dette er selger og kjøpers erfaringer.
Tjenesten er i oppstartsfasen, men har allerede formidlet salg. Nylig solgte Oslo-boerne Line og Anders sin første leilighet gjennom Livvin. De har begge erfaringer fra tidligere salg, men da ved bruk av eiendomsmegler.
– Jeg syns det var litt skummelt, og hadde det ikke vært for kona til pappa, som er megler, hadde vi ikke visst hva vi skulle gjøre, sier Line.
Annonse
Fikk nesten 1 mill. over
Hun og samboeren hadde lagt ut en annonse på siden om at de vurderte å selge leiligheten i Halvdan Svartes gate på Frogner om et år. Da de endret salgstiden til en måned – rant det inn med meldinger.
– Det var da jeg endret til en måned at interessentene kom. Vi hadde to på visning og fikk inn ett bud. Vi takket først nei, men så kom kjøperen med et bud som var såpass høyt at vi ikke turte å si nei, sier Line.
Salgsprisen endte på 7,4 millioner kroner – nesten 1 mill. over en verdivurderingen de hadde fått i våres.
Kommersiell tjeneste: Se hvilke boliger som er til salgs
At de muligens ville fått mer i det åpne markedet, turte de ikke ta sjansen på. De var redd for at kjøperen ville trekke budet.
– Nå vet vi også eksakt hvor mye har å kjøpe noe nytt for, kommenterer Line.
Les også: Boligprisene fortsetter å stige
Boligkjøperen, som ikke vil bli omtalt med navn, opplevde hele budprosessen som ordentlig og ryddig.
– Jeg gikk inn på siden med håp om å finne en bolig som jeg likte, og da jeg fant en tok jeg direkte kontakt med eieren. Med dette fikk jeg rask tilbakemelding og en visning fant sted samme dag.
– Kjøperen er mest utsatt
Ettersom Livvin retter seg mot privatpersoner, stilles det ingen krav til informasjon om boligen – i motsetning til når eiendomsmeglere annonserer. Line garderte seg med en eiendomsmegler hun kjente, kona til faren, og sier at det hadde vært vanskelig uten hennes råd.
Les også: Krogsveen kjøper gründertjeneste for å hjelpe boligkjøpere
Kjøperen, som selv har solgt og kjøpt off market tidligere, ville ha tilstandsrapport før han signerte salgskontrakten.
– Jeg har opplevd begge prosessene som ryddig og effektive, men det avhenger av hvem som sitter på andre siden av bordet. Jeg vil anbefale å inkludere en megler eller advokat om det blir et salg. Kommer man over et objekt off market man har lyst på, og begge parter er fornøyd med prisen ut ifra forventninger, så er jo det det viktigste. I tillegg slipper man å betale meglerhonorar, som utgjør store beløp. Dog er det jo en fordel om man har noe forståelse for markedet, sier boligkjøperen til Botrend.
– Både kjøper og selger står svakt
Oslo-paret betalte 7.000 kroner for tilstandsrapporten, mens 10.000 til gikk til megler for å ta oppgjøret. Utgifter til profesjonelle bilder av leiligheten kom i tillegg. Selnes regner med at de har spart mer enn 80.000 kroner på å gjøre jobben selv.
I dag er tilstandsrapport ved privatsalg, frivillig, mens oppgjør hos advokat eller eiendomsmegler er obligatorisk. Daglig leder hos DNB Eiendom Bekkestua, Anders Bonesmo, mener man alltid bør bestille tilstandsrapport.
– Man må få avklart om det er heftelser ved boligen. Om det er begrensninger i bruk, om det skjer noe i nærområdet eller lignende. Det er også dette en eiendomsmegler er til for å finne ut av, sier Bonesmo.
– Ta forbehold om at nødvendig informasjon er oppgitt
Kjøperen som la 7,4 mill på bordet for leiligheten i Halvdan Svartes gate mener at en off market-avtale avhenger av at partene opptrer ordentlig og ryddig.
– Det er selvfølgelig litt bekymringsfullt å kjøpe en bolig uten megler med tilhørende informasjon. Legger du inn bud off market, så er det viktig å ta forbehold om at selger innhenter nødvendig dokumentasjon som tilstandsrapport fra en fagkyndig, samsvarserklæring på el, rør, membran etc. Dette avhenger selvfølgelig om det har blitt gjort noen oppgraderinger eller om det er et oppussingsobjekt, sier boligkjøperen.
Han mener at det viktigste med privatsalg er at man får en pris man er villig til å akseptere. Både han og boligselgerne mener dette er noe man vil se mer av i tiden som kommer.
– Det er mange som kommer til å gjøre dette, spesielt blant oss yngre. Dette er en trend som eiendomsmeglere burde slenge seg på. Livvin kan for eksempel videreformidle kontakt til meglere som kan hjelpe til videre i prosessen når man har fått inn et bud, foreslår Line.
Daglig leder og gründer av Livvin, Karsten Refsdal, syns det er et godt forslag, men vil ikke konkludere på stående fot om dette er riktig for tjenesten akkurat nå.
– Vi bruker mye tid på å snakke med brukerne våre og de som jobber i eiendomsbransjen om hva som skal til for å gjøre Livvin til en enda bedre tjeneste for boligeiere og boligkjøpere, sier Refsdal.
Les mer på forsiden av Botrend her.
Tips og innspill? Husk at du kan følge oss på Instagram og Facebook under Botrend.no