Trippelbolig på Snarøya

Publisert
30. september 2015

Søsken bygde sammen.

Som barn lekte de i trehytta på familiens tomt. Nå bor søsknene vegg i vegg.
 
For i dag er den lille hytten erstattet av trippeboligen tegnet av arkitekt Knut Hjeltnes.
 
Tomten arvet Herman (47), Henriette (43) og Helene (41) av sine foreldre, og sammen vokste de opp i huset ovenfor der deres mor fremdeles bor.
 
I flere år levde søsknene Høyskel på hver sin kant.
 
Men for ett år siden flyttet de inn i hvert sitt hus med hver sin familie.
 
Tett inntil hverandre valgte de å bo, og det angrer de ikke på.
 
– Til nå har det kun vært fordeler med å bo nær mine søsken. Vi kan stikke innom for en prat, spise middager sammen, og ikke minst hjelpe hverandre i hverdagen, sier Helene, i det søsteren Henriette kommer over gressplenen og banker på verandadøren.
 
– Jeg er veldig glad for at vi bor ved siden av hverandre. Det er hyggelig å treffe hverandre mer spontant, sier Henriette.
 
Byttet ut enebolig på Røa med låve i Lommedalen.

Utfordrende tomt

Den nordvestvendte skråningen på Snarøya med utfordrende solforhold var utgangspunktet til arkitekt Knut Hjeltnes.
 
Her skulle boligene tilpasses terrenget og hverandre.
 
– Husene har i stor grad samme detaljering og samme hoveddisposisjon, med hovedrommene oppe og entré og utleie nede. De romlige løsningene for de tre husene er svært ulik. Det har vært viktig å gi boligenes interiør best mulig dagslys, sier arkitekt Knut Hjeltnes.
 

Husene går over to etasjer, med flere nivåer i terrenget. Vinduene er strategisk plassert for å gi best mulig utsikt og lys.
 
Til felles har boligene vegger og himlinger kledd med ospepanel i hovedetasjen.
 
Gulvene er slipt betong og tregulv. Eik hos Herman, og ask hos de to søstrene.
 

Mye lys og treverk

En lysere stil med mye hvitt i interiøret har Herman og familien valgt i sitt hjem.
 
– De fleste møblene hadde vi med oss fra tidligere, bortsett fra skinnsofaen i stuen som er plassbygd, sier Herman.
 
Henriettes hus er mindre og mer kompakt, med mulighet til å dele inn i soner.
 
Stilen er minimalistisk, samtidig som hun liker å samle på glass og servise.
 
Innredningen går i naturfarger og grått, i likhet med søsterens fargevalg.
 
Boligen til Helene går over fire ulike nivåer i terrenget med mange trapper.
 
Innredningen er i husets stil, og de fleste møblene er plassbygd i trematerialer.
 
Maksimal utnyttelse av 47 kvadratmeter
 

Skjermfylt uterom

Utvendig er sokkeletasjen i bordforskalet betong, og hovedetasjen i gråbeiset tresjiktsplater av gran.
 
Svarte trevinduer og grønn taktekking gir trippelboligen et originalt uttrykk. Hvert hus har et eget skjermfylt uterom med terrasse og gressplen. På takterrassene har søsknene utsikt mot havet og skogen.
 
– Mye av skogen er bevart og vi ser trær fra nesten alle vinduer. Jeg har en følelse av at skogen velter inn i boligen. Husene ligger i en blindvei og det er utrolig stille her med mye fugleliv og rådyr, sier Helene.
 
Filosofien har vært å tilpasse husene til naturtomten. 
 
Og med blåbær og tyttebærlyng utenfor verandadøren kan søsknene igjen nyte barndomsskogen.
 
Arkitekturpris til enebolig
 
Les flere saker på Botrends forside her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.